Kryptot

Verottaja: Enemmistö kryptosijoittajista ei ilmoita tulojaan veroilmoituksella

Verohallinnon mukaan peräti 70 prosenttia yhden ulkomaisen virtuaalivaluuttavaluuttapörssin suomalaisasiakkaista jätti ilmoittamatta tulonsa verottajalle. 

Kryptovaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot pitää ilmoittaa esitäytetyllä veroilmoituksella. Myös tappiot kannattaa ilmoittaa.

Viime vuonna kaikkiaan 16 200 asiakasta ilmoitti saaneensa virtuaalivaluuttatuloja vuonna 2021. Verohallinto arvioi kuitenkin, että virtuaalivaluuttatuloja saavien suomalaisten määrä on merkittävästi tätä suurempi ja että huomattavasta osasta virtuaalivaluuttatuloja ei makseta veroja.

Verohallinto sai viime vuonna tietoaineistoja ulkomaisen virtuaalivaluuttapörssin noin 3 000 suomalaisasiakkaasta. Heistä noin 1 800:lla oli virtuaalivaluuttatuloja vuosina 2017–2021.

70 prosenttia tuloja saaneista jätti ilmoittamatta tulonsa veroilmoituksella. 25 prosenttia sijoittajista ilmoitti virtuaalivaluuttatulonsa veroilmoituksella oikein ja kokonaan ja 5 prosenttia ilmoitti osan tuloistaan.

”Valitettavasti tämä tukee havaintoamme siitä, että olipa kyse suomalaisesta tai ulkomaalaisesta pörssistä, virtuaalivaluuttatulonsa jättää ilmoittamatta noin kaksi sijoittajaa kolmesta”, sanoo Verohallinnon erityisasiantuntija Juho Hasa.

Tänä vuonna Verohallinto muistutti 10 000 sijoittajaa tekstiviestillä virtuaalivaluuttatulojen ilmoittamisesta.

Tulevaisuudessa tiedot kryptovaluuttapörsseiltä viranomaisille automaattisesti 

Verohallinto pyrkii parhaillaan saamaan kansainvälisen tietojenvaihdon avulla suomalaisia koskevia tietoja useasta ulkomaisesta virtuaalivaluuttapörssistä verovalvontaa varten.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa eri maiden veroviranomaiset saisivat virtuaalivaluuttoihin liittyviä tietoja automaattisesti, ja osa kyseisistä tiedoista näkyisi mahdollisesti jopa asiakkaiden esitäytetyllä veroilmoituksella.

”Olemme pyrkineet edistämään tätä asiaa kansainvälisesti, jotta virtuaalivaluuttatulojen ilmoittaminen olisi nykyistä helpompaa ja että kaikki maksavat veronsa lain mukaan oikein, tasapuolisesti ja ajallaan. Voi olla, että muutaman vuoden kuluttua saamme valtaosan virtuaalivaluuttatuloista tietoomme automaattisesti”, Hasa sanoo.

Kaikkia tappioita ei ole mahdollista vähentää

Viime vuonna monen virtuaalivaluutan kurssi oli poikkeuksellisen matalalla. Hasa kehottaa ilmoittamaan veroilmoituksella myös sijoituksista tulleet tappiot.

”Myös tappiolla myydyt valuutat pitää, ja myös kannattaa ilmoittaa, sillä tappiot voi vähentää muista pääomatuloista kyseisenä verovuonna ja viiden seuraavan vuoden aikana”, Hasa sanoo.

Menetyksiä ei kuitenkaan voi vähentää, jos ne ovat aiheutuneet virtuaalivaluuttapörssin konkurssista. Hasa arvioi, että useita tuhansia suomalaissijoittajia menettää sijoituksiaan viime vuonna tapahtuneissa virtuaalivaluuttapörssien konkursseissa.

”Toivoa ei kuitenkaan kannata menettää, sillä esimerkiksi Mt. Gox, yksi ensimmäisistä virtuaalivaluuttapörsseistä, joka ajautui vuonna 2014 ongelmiin, onnistui palauttamaan ison osan varoista. Tämän seurauksena satoja suomalaisia saa tänä vuonna euromääräisesti alkuperäistä sijoitustaan suuremman määrän varallisuutta.” 

Miten kryptovaluutoista syntyy verotettavia tuloja?

Virtuaalivaluutoista voi muodostua verotukseen ilmoitettavia tuloja monella eri tavalla.

Tällaisia tuloja syntyy, kun sijoittaja vaihtaa virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan, vaihtaa virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan, maksaa virtuaalivaluutalla laskuja, ostaa virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja tai osallistuu virtuaalivaluutan louhintaan. 

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä.

Myös virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa.

Koska verotettavat virtuaalivaluuttatulot perustuvat usein asiakkaan omaan ilmoitukseen, niiden ilmoittamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen.

Marraskuussa 2022 eräs henkilö sai poikkeuksellisen paljon julkisuutta ilmoitettuaan virheellisesti liian suuret virtuaalivaluuttatulot vuodelta 2021. Verohallinto on päivittänyt käytäntöjään, jotta aiheettomasti liian suuria tuloja ilmoittaneet eivät enää nouse eniten verotettavia tuloja saaneiden listalle.   

Lue myös tämä: Bitcoinin arvonmuodostuksesta on kehitetty uusi malli

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös