Lemmikkieläinkauppa on ala, jota suhdanteet eivät heiluttele. Toisin sanoen Mustin liiketoiminta on defensiivistä, sillä 70 prosenttia myynnistä tulee lemmikkieläinten ruoasta ja kulutushyödykkeistä. Näiden hyödykkeiden kauppa ei riipu kovin paljoa suhdanteista, ja niille on ominaista ostojen toistuvuus, joka jatkuu säännönmukaisena lemmikin koko elämän ajan.
Silti Mustin osake on laskenut vuodessa lähes 28 prosenttia.
Mustin liikevaihto nousi loka-joulukuussa 8,9 prosenttia vertailukaudesta 110 miljoonaa euroon, josta kovinta kasvu oli Norjan markkinoilla. Liikevoitto pysyi suurin piirtein edellisvuoden tasolla, kun se oli 10,1 miljoonaa euroa.
”Suoritus on erinomainen erityisesti, kun huomioidaan edellisvuoden erittäin vahva vertailukausi sekä haastava makrotaloudellinen toimintaympäristö, jossa kiihtyvä inflaatio ja Ruotsin ja Norjan valuuttakurssien muutokset loivat kasvavaa painetta niin kuluttajille kuin meillekin”, kertoo Mustin toimitusjohtaja David Rönnberg.
Ensimmäisen neljänneksen oikaistu käyttökate oli 19,1 miljoonaa euroa, laskien 3,5 prosenttia edellisvuodesta. Kannattavuuden lasku verrattuna edellisvuoden ennätysneljännekseen johtui harkinnanvaraisten tuotteiden hidastuneesta myynnistä ja negatiivisesta valuuttakurssikehityksestä, joiden takia myyntikate jäi vertailukautta matalammaksi.
Kanta-asiakkaiden määrä kasvussa
Mustin koko vuoden 2022 liikevaihto oli 391 miljoonaa euroa. Tavoitteena on 500 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2024.
Tilikaudella 2022 lemmikkieläinten määrän kasvu jatkui keskimääräistä korkeammalla tasolla, noudattaen trendiä, joka alkoi jo vuonna 2021 koronapandemian myötä. Mustin mukaan tämä on johtanut lemmikin omistavien kotitalouksien määrän kasvuun, kun yhä useampi kotitalous on hankkinut ensimmäisen lemmikkinsä. Vaikka lemmikkieläinten määrän kasvu näyttää tasaantuvan, tämä trendi on luonut pitkän aikavälin hyötyjä lisäämällä yhtiön markkinamahdollisuuksia Pohjoismaissa.
Samaan aikaan Musti Group on kasvattanut osuuttaan uusissa koiranpentuasiakkaissa. Markkinaosuuden kasvu johtuu kahdesta hankkeesta: tilikaudella 2020 lanseeratuista Pentukaveri-ohjelmista ja tilikaudella 2022 julkistetusta päivitetystä kasvattajakerhosta. Nämä panostukset lemmikkivanhemmuuden alkuvaiheiden taipaleeseen ovat alkaneet tuottaa tulosta.
Yhtiön kanta-asiakkaiden määrä kasvoi tilikauden 2022 aikana 12 prosenttia 1 454 tuhanteen jatkaen edellisvuosien tasaista kasvua. Lemmikkien kanta-asiakaskerho on Pohjoismaiden suurin.
Tulosparannusta kypsyvän myymäläkannan avulla
Danske Bankin analyytikko Calle Loikkanen arvioi pankin aamukatsauksessa, että Mustin uusi myymäläkanta tarjoaa kasvua ja kannattavuuden parantamista, ja yhtiöllä on vielä mahdollisuus avata lisää myymälöitä.
”Yritys on avannut lähes 100 uutta myymälää viimeisen 2,5 vuoden aikana ja arvioimme, että Mustin nykyisestä myymäläkannasta noin 30 prosenttia on alle kaksi vuotta vanhaa. Myynti myymälää kohden kasvaa myymälän ikääntyessä”, Loikkanen toteaa.
Kypsyvä myymäläkanta on myös kannattavuuden parantamisen päätekijä. Myymälän kannattavuus yleensä paranee ajan ja volyymin kasvun myötä, Loikkanen toteaa.
Analyytikon mukaan myöhemmin Mustilla on enemmän kasvua voitettavana siirtymällä mahdollisesti uusille markkinoille tai tuotekategorioihin. Lisäksi yhtiöllä on mahdollisuus päästä mukaan Pet Parenting -trendiin, Loikkanen arvioi. Tämä trendi on kasvun kannalta hyödyllistä.
”Lemmikkien vanhemmat (ns. ”pet parents”) kuluttavat lemmikkiinsä noin kaksi kertaa enemmän kuin lemmikkieläinten omistajat. Korkeatasoisen asiakaspalvelun ja asiantuntemuksen ansiosta Mustilla on suotuisa asema saada suuri osa tästä kulutuksesta.”
Musti Groupin P/E-kerroin kuluvan vuoden Danske Bankin ennusteilla on noin 18x. Pankki aloittaa yhtiön seurannan Osta-suosituksella ja 12 kuukauden tavoitehinnalla 20 euroa. Tällä hetkellä osake noteerataan noin 16,5 euron hintaan.