Rahastot

Sijoittajat parkkeeraavat varoja rahamarkkinarahastoihin

Tuotto on merkittävästi pankkitiliä korkeampi.

Sijoittajat etsivät nykytilanteessa turvallisia kohteita varoilleen. Niitä ovat matalan riskin rahamarkkinarahastot, joiden tuotto on kilpailukykyinen korkotason nousun myötä.

Brittipankki Barclays arvioi, että rahojen allokointi rahamarkkinarahastoihin on vasta alkanut ja että ensi vuoden aikana niihin parkkeerataan yhteensä 1,5 biljoonaa dollaria. 

Sijoittajat suosivat erityisesti matalimman riskin rahamarkkinarahastoja, jotka omistavat lyhyen maturiteetin Yhdysvaltain valtionlainoja. Niiden tuotto seuraa paljolti Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskorkoa, eikä niissä ole juuri luottoriskiä.

Lyhyen maturiteetin valtionlainojen kysyntä on kasvanut talouden epävarmuuden lisääntyessä muun muassa pankkitoimialan haasteiden vuoksi.

Barclaysin rahamarkkinastrategi Joseph Abate kirjoitti pankin asiakkaille, että vaikka näyttää siltä, että suurimmat huolenaiheet pankkien maksukyvystä ovat hiipumassa, niin pankkien talletuspohjan riskit on noteerattu. Institutionaaliset sijoittajat ovat huomanneet, että he eivät saa riittävää korvausta 250.000 dollarin talletussuojan ylittävältä osalta. 

Rahamarkkinarahastoihin sijoitetut varat kohosivat uuteen ennätyslukemaan maaliskuussa. Varat kasvoivat kolmessa viikossa 304 miljardilla dollarilla. Kokonaisvarat olivat Investment Company Instituten aineiston mukaan 5,2 biljoonaa dollaria 29. maaliskuuta.

Rahamarkkinarahastojen suosion kasvua selittää riskin madaltamisen lisäksi myös pankkitilejä korkeampi korko. Toisin sanoen, rahamarkkinarahastojen tuotto on nyt merkittävästi korkeampi kuin se on pankkitilillä.

Rahamarkkinarahastomerkintöjen suosion kasvu viittaa siihen, että myös Fedin käänteisten takaisinostosopimusten rahavirrat saattavat kasvaa jatkossa. Käänteisessä takaisinostosopimuksessa sijoittajat ostavat arvopaperin, kuten lyhytaikaisen valtionlainan, ja myyvät sen korkeammalla hinnalla takaisin. Myyntihinta riippuu Fedin tarjoamasta korosta.

Fedin käänteisten takaisinostosopimusten suosion kasvu riippuu myös vaihtoehtoisista sijoituskohteista, kuten valtionlainojen tuottotasosta ja yksityisen sektorin takaisinostosopimuksen tuotosta. Myös vaihtuvakorkoisiin lainapapereihin sekä yritystodistuksiin sijoittavien rahamarkkinarahastojen uudistus voi vaikuttaa kokonaissumman kehitykseen.

Viime viikolla Fedin käänteisissä takaisinostosopimuksissa oli varoja peräti 2,375 biljoonaa dollaria. Se on kuluvan vuoden suurin lukema.

Kommentoi
Ylös
>