Palkansaajan syytä olla tarkkana veroilmoituksen tulotietojen ja vähennysten kanssa

Monia verovähennyksiä pitää muistaa itse vaatia, muistuttaa Veronmaksajain keskusliiton verojuristi.
verotus veroilmoitus verohallinto verottaja verotus veroilmoitus verohallinto verottaja

Palkansaajien veroilmoituksen tarkastaminen ja täydentäminen on nyt ajankohtaista. Veroilmoituksen viimeiset jättöpäivät ovat toukokuussa. Kunkin ilmoittajan päivämäärä on merkitty Omaveroon sekä kotiin postitetun esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäiselle sivulle.

Veroilmoituksen pitää olla perillä Verohallinnossa viimeistään määräpäivänä. Tämä kannattaa huomata erityisesti, jos lähetät veroilmoituksen postissa. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.

Jos veronmaksaja ei korjaa ja täydennä tietojaan, katsotaan henkilön antaneen esitäytetyn veroilmoituksen mukaisen veroilmoituksen. Mikäli myöhemmin havaitaan, että henkilö on vaatinut aiheettoman vähennyksen tai veronalaisia tuloja ei ole ilmoitettu, voi henkilö joutua maksamaan veronkorotuksia varsinaisten verojen lisäksi.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Veronmaksajan on syytä muistaa tarkistaa verotiedot ja vaatia ajoissa vähennyksiä, Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari muistuttaa.

”Monia vähennyksiä pitää muistaa itse vaatia. Ja jos on vaikka myynyt omaisuutta, oikean luovutusvoiton tai tappion määrä pitää tarkistaa”, Kaari korostaa.

Veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina. Työnantajat ja muut maksajat ilmoittavat tulotiedot valmiiksi esitäytettyyn veroilmoitukseen, mutta virheitä sattuu silti. Puuttuvat tiedot tulee itse lisätä ja korjata virheet.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin palkkasotkun myötä sen työntekijöiden tulojen määrä voi olla verotiedoissa väärin. Kaupunki korjaa tulotietoja, mutta kaikki korjaukset eivät ole ehtineet esitäytettyihin veroilmoituksiin. Jos palkan määrä kaupungilta näkyy liian suurena, eikä oikeaa määrää ole tiedossa, ei veroilmoitusta kuitenkaan tarvitse korjata. Silloin voi odottaa, että työnantaja korjaa tiedot Verohallinnolle.

On myös joukko tuloja, jotka eivät välttämättä näy veroilmoituksella lainkaan tai oikein, vaikka Verohallinto saakin niistä tietoja.

Tällaisia ovat muun muassa tulot virtuaalivaluutoista, verkkoalustoilta tai ulkomailta saadut tulot. Myöskään vuokratulot eivät välttämättä ole esitäytetyissä tiedoissa lainkaan tai niissä on yleensä puutteita.

”Kaikki korjaukset ja lisäykset tehdään joko sähköisesti Omavero-palvelussa tai paperilla omilla lomakkeillaan. Jos korjattavaa tai lisättävää ei ole, mitään ei tarvitse palauttaa”, Kaari neuvoo.

Jos paperinen lomake tarvitaan, esitäytetystä veroilmoituksesta näkyy tarvittavan lomakkeen numeron. Lomakkeita saa tulostamalla Verohallinnon verkkosivuilta, verotoimistoista sekä tilaamalla ne puhelimitse. Veroilmoitukseen ei liitetä mukaan kuitteja tai tositteita. Paperista lomaketta tarvitaan usein esimerkiksi kuolinpesän veroilmoituksessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
UPM biokemikaalit biojalostamo

UPM jäi selvästi odotuksista - näkymät varovaisen valoisat

Seuraava artikkeli

Evli odottaa positiivista tuloskehitystä vuodelle 2023