Sijoitusstrategiat

Miksi Warren Buffett suosii omia osakkeitaan ostavia yhtiötä?

Jos yrityksen kassa pullottaa, eikä tuottavia investointikohteita ole, on laiska pääoma pantava liikkeelle.

Legendaarinen sijoittaja ja Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja Warren Buffett on ollut osakkeiden takaisinostojen äänekäs puolestapuhuja jo vuosia. Hän on johtamassaan sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayssä valinnut salkkuunsa omia osakkeitaan ostavia yhtiöitä luodakseen arvoa osakkeenomistajille jo vuosikymmeniä.

Buffett uskoo, että takaisinostoja olisi arvioitava yrityksen sisäisen arvon perusteella ja että niitä on tehtävä oikeaan hintaan ja oikeista syistä.

Buffettin Berkshire Hathawayn joustava takaisinostopolitiikka heijastaa JP Morganin toimitusjohtajan Jamie Dimonin menetelmää. Buffettin mielestä on oikea aika ostaa omia osakkeita silloin, kun ne ovat aliarvostettuja ja ne voidaan ostaa alle niiden sisäisen arvon.

”Jos sen tekee oikeaan hintaan, ei ole mitään parempaa kuin ostaa omaan yritykseensä osakkeista”, Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja kertoi Berkshiren vuosikokouksessa vuonna 2022.

Kun yritys ostaa omia osakkeitaan, ulkona olevien osakkeiden määrä vähenee tehokkaasti. Siten jäljelle jäävät osakkeenomistajat saavat omistaa suuremman osan yhtiöstä, kun heidän suhteellinen omistusosuutensa kasvaa.

Buffettin mielestään yritysten tulisi kuitenkin osata omia osakkeitaan vain silloin, kun niillä on ylimääräistä käteistä ja kun osakkeet ovat aliarvostettuja. Osakkeiden takaisinostaminen yliarvostettuina voi olla rahan tuhlausta.

Buffett käytti American Expressiä esimerkkinä havainnollistaakseen takaisinostojen voimaa. Berkshire osti viimeisen American Expressin osakkeensa vuonna 1998, jolloin se omisti 11,2 prosenttia maksuyhtiöstä.

”Nyt omistamme 20 prosenttia American Expressistä. Näin on tapahtunut, koska he ostivat osakkeita takaisin”, hän selitti.

”Se on hieno asia, jos sinulla on omaisuuserä, josta pidät, ja omistusosuutesi nousee”, Buffett totesi.

Apple on toinen esimerkki Warren Buffettin sijoituksesta yhtiöön, joka ostaa osakkeensa takaisin. Teknojätti on ylivoimaisesti suurin sijoitus Berkshiren sijoitussalkussa.

Buffett on ylistänyt Applen osakkeiden takaisinostoja. Apple on ostanut omia osakkeitaan takaisin vuodesta 2012 lähtien, ja se on käyttänyt yli lähes 550 miljardia dollaria takaisinostoihin ja osinkoihin.

Nykyään monet suurten käteisvarojen päällä istuvat yritykset käyttävät miljardeja dollareita takaisinostoihin. Näin tapahtuu erityisesti Yhdysvalloissa, mutta Suomessa yritykset suosivat enemmän osinkojen maksua.

Omien osakkeiden ostoilla on myös signaalivaikutus markkinoille.

Kun yritys ostaa omia osakkeitaan takaisin, se myös viestii markkinoille, että se uskoo osakkeensa olevan aliarvostettu ja että se luottaa sen tulevaan tulokseen.

Viime vuosina osakkeiden takaisinostoista on tullut yhä suositumpia yritysten keskuudessa. Vuonna 2018 yhdysvaltalaiset yritykset käyttivät osakkeiden takaisinostoihin ennätyksellisellä yhden biljoonan dollarin summalla, ja tämä suuntaus on jatkanut kasvuaan.

Kaikki eivät kuitenkaan ole osakkeiden takaisinostojen ystäviä.

Kriitikot väittävät, että yritysten pitäisi käyttää ylimääräiset käteisvaransa investointeihin liiketoimintaansa, velkojen lyhentämiseen tai osinkojen kasvattamiseen. Heidän mukaansa takaisinostot ovat lyhyen aikavälin strategia, joka hyödyttää osakkeenomistajia pitkän aikavälin kasvun kustannuksella.

Kritiikistä huolimatta Buffett on edelleen osakkeiden takaisinostojen vahva kannattaja. hän näkee mieluummin yrityksen ostavan omia osakkeitaan takaisin kuin maksavan osinkoa, koska hän uskoo, että ensin mainittu on parempaa pääoman käyttöä.

Kommentoi
Ylös
>