Arvo-osakkeet

Fortumin tilanne normalisoituu – yhtiö palasi velkamarkkinoille

Energiakriisin aiheuttama turbulenssi on ohi.

Fortumin liiketoiminta on vähitellen palaamassa perinteisiin uomiinsa Uniper- ja Venäjä-seikkailujen jälkeen. Yhtiö on alaskirjannut Venäjän liiketoimintansa ja teki hyvän tuloksen tammi-maaliskuussa.

Lisäksi yhtiö kertoi tällä viikolla palanneensa velkakirjamarkkinoille ja laskeneensa onnistuneesti liikkeelle nimellisarvoltaan 1,15 miljardin euron viiden ja kymmenen vuoden joukkovelkakirjalainat osana yhtiön Euro Medium Term Note (EMTN) -lainaohjelmaa.

Yhtiön velkamarkkinat menivät jäihin viime vuonna, kun energiakriisi ja Uniper-sotku ravistelivat yhtiön taloutta.

Lainat on laskettu liikkeelle kahdessa erässä, joista 500 miljoonan euron viiden vuoden lainan kuponkikorko on 4,0 prosenttia ja 650 miljoonan euron 10 vuoden lainan kuponkikorko on 4,5 prosenttia.

Lainaa merkitsi yli sata institutionaalista sijoittajaa, ja joukkovelkakirjat listataan Luxemburgin arvopaperipörssiin. Lainojen liikkeeseenlaskusta saatavat varat käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin pääasiassa nykyisten velkojen takaisinmaksuun ja velkasalkun maturiteettiprofiilin pidentämiseen.

”Fortumin liiketoiminta on jälleen vakaalla perustalla energiakriisin aiheuttaman turbulenssin jälkeen. Taloudellinen asemamme on vakaa, ja olemme erittäin tyytyväisiä paluusta Euroopan velkapääomamarkkinoille. Joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku parantaa Fortumin taloudellista joustavuutta entisestään”, sanoo Fortumin talous- ja rahoitusjohtaja Tiina Tuomela.

Tuomelan mukaan joukkovelkakirjalainojemme hyvä kysyntä kertoo kiinnostuksesta ja luottamuksesta Fortumin uuteen liiketoimintastrategiaan.

”Markkinat selvästi arvostavat keskittymistämme puhtaaseen, luotettavaan sähköntuotantoon. Portfoliomme on huippuluokkaa ja sen avulla voimme myös vauhdittaa teollisuuden dekarbonisaatiota Pohjoismaissa”, hän jatkaa.

Fortumin tilanne on vakaantumassa.

”Yhtiö on myynyt Uniperin, poistunut Venäjältä ja uudistanut strategiansa, joka keskittyy nyt Pohjoismaissa puhtaaseen sähköntuotantoon. Yhtiön riskiprofiili on laskenut merkittävästi ja on ollut ajan kysymys, milloin velkamarkkinat avautuvat yhtiölle ja rahoitustilanne normalisoituu tältäkin osin”, toteaa Inderesin osakestrategi ja analyytikko Juha Kinnunen artikkelissaan.

Fortumin ilmoitus liikkeelle laskemistaan velkakirjoista kertoo, että yhtiöo saa jälleen rahoitusta järkevään hintaan.

”Fortumilla on erääntymässä noin 2,4 miljardia euroa lainoja vuonna 2023, ja vaikka vahvan likviditeetin kautta tilanne on ollut hallinnassa, nyt tähän liittyvät mahdolliset huolet voidaan mielestämme unohtaa”, Kinnunen toteaa.  

Kinnusen mielestä Fortum saa nyt pitkäaikaista lainaa kohtuullisella hinnalla, jos sitä verrataan vaikkapa Suomen valtion 10-vuoden lainakorkoon.

Energiayhtiö Fortum julkisti viime viikolla tammi-maaliskuun tulosraporttinsa, joka oli duurivoittoista luettavaa. Liikevaihto kasvoi 2,55 miljardiin euroon viime vuoden 2,2 miljardista eurosta. Yhtiön vertailukelpoinen käyttökate nousi 891 miljoonaan euroon edellisvuoden 527 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liikevoitto lähes kaksinkertaistui viime vuoden 388 miljoonasta eurosta 784 miljoonaan euroon.

Tulosparannuksen taustalla oli ennen kaikkea korkeampi saavutettu sähkönhinta Generation-segmentissä, mutta hyvää tuloskehitystä vaimensi hieman Consumer Solutions -segmentin heikompi tulos.

Kommentoi
Ylös
>