Markkinakommentit

Pörssikonkari ennustaa: Helsingin pörssin heikentyvä tuloskehitys jatkuu toisella vuosineljänneksellä

Helsingin sataman vientitilastot saattavat kieliä Helsingin pörssin tuloskehityksen heikentymiselle jatkoa.

Kuva: Hannu Angervuo.

Jo 80-luvulta lähtien osakemarkkinoita analysoinut varainhoidon konkari Hannu Angervuo on tehnyt koosteen tammi-maaliskuun tuloskaudesta.

Helsingin pörssin tuloskausi on nyt paketissa ja tammi-maaliskuun luvuista puuttuu enää viiden yhtiön tiedot. Näitä ovat Koskisen, Valoe, Marimekko, Orthex ja Wetteri. Angervuon mukaan näiden yhtiöiden tulokset eivät kuitenkaan enää suuremmin muuta yhteenlaskettuja lukuja. Kaikki pörssin suurimmat yhtiöt ovat tulosraporttinsa jo julkistaneet.

Jo raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 6,4 prosenttia vertailukaudesta, Anvervuo laskee. Teollisuuden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 5,9 prosenttia ja koko otoksen keskimmäisen yhtiön eli mediaanin liikevaihto kasvoi 5,8 prosenttia.

Raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi puolestaan ensimmäisellä neljänneksellä 6,2 prosenttia ja teollisuuden liikevoitto laski 3,6 prosenttia vertailukaudesta.

Mediaaniliikevoitto eli keskimmäisen yhtiön liikevoitto laski 3,5 prosenttia. Angervuon mukaan raportoineiden yhtiöiden liikevoiton kasvuun vaikutti ratkaisevasti Nordean ja Fortumin yllättävän suuri liikevoiton parannus (+377 miljoonaa euroa) ja Fortum (396 miljoonaa euroa).

Ilman Nordeaa ja Fortumia liikevoiton lasku Helsingin pörssissä on varsin selvä.

”Näiden yhtiöiden liikevoitto pois lukien, jo raportoineiden yhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto laski 10,2 prosenttia ja teollisuuden liikevoitto laski 6,8 prosenttia. Yhteenlaskettu tulos rahoituserien jälkeen ilman Nordeaa ja Fortumia laski 8,1 prosenttia”, Angervuo laskee.

Angervuon mukaan ensimmäisen neljänneksen heikko tuloskehitys näkyy selvimmin mediaaniyhtiön heikkona kehityksenä.

”Keskimmäisen yhtiön liikevaihto toki kasvoi 6,2 prosenttia lähinnä tuottajahintojen nousun myötä, mutta liikevoitto laski 5,3 prosenttia ja tulos rahoituserien jälkeen laski 10,4 prosenttia. Keskimmäistä yhtiöitä heikommin meni puolella yhtiöistä.”

Konepajayhtiöllä menee vahvasti. Pörssin konepajayhtiöiden tilauskanta kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, Angervuo toteaa. Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä tilauskanta kasvoi 9,6 prosenttia. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eniten tilauskantaa kasvattivat Konecranes (+32,0%), Valmet (+3,1%) ja Metso (+2,2%), Angervuo kertoo.

Pörssikonkarin mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä konepajojen uudet tilaukset kasvoivat 7,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä uudet tilaukset laskivat 0,3 prosenttia. Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä eniten uusia tilauksia hankkivat Raute (+86,1%), Wärtsilä (+26,0%), Konecranes (+17,5%), Valmet (+17,2%) ja Metso (+7,7%). Uudet tilaukset laskivat ensimmäisellä neljänneksellä Ponssella, Cargotecilla ja Koneella.

Jatkossa lähiaikoina ei ole odotettavissa käännettä parempaan tuloskehitykseen, pörssikonkari ennustaa. Näkemyksensä Angervuo perustaa vientitilastoihin.

”Heikentyvä tuloskehitys jatkuu myös toisella neljännekselle, ainakin jos katsoo Helsingin sataman huhtikuun vientiä.”

Angervuon mukaan huhtikuussa vienti laski Helsingin satamassa 12,6 prosenttia, lähteneet lastikontit väheni 18,2 prosenttia, lähteneet kuorma-autot väheni 10,1 prosenttia ja perävaunut vähenin 16,8 prosenttia.

”Luvut ovat yllättävän heikkoja, sillä tärkeiden vientilastien määrä on laskenut koko alkuvuoden ajan. Toki pitää muistaa, että helmi- ja maaliskuussa vientiä haittasi myös satamalakko ja junansuorittajien työtaistelut.”

Kommentoi
Ylös
>