Makrotalous

Palkansaajien ostovoima laskenut jyrkästi

Palkansaajien reaaliansiot laskivat 4,8 prosenttia tammi-maaliskuussa

Kuva: Tilastokeskus.

Kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan nimellisansioiden kasvua kuvaava ansiotasoindeksi nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2023 tammi-maaliskuussa 3,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Vaikka nimellisansiot nousivat, reaaliansiot silti laskivat. Laskun syy on yksinkertainen: kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu.

Reaaliansiot laskivat Tilastokeskuksen mukaan tammi-maaliskuussa 4,8 prosenttia, koska kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu.

Palkansaajien ansiotason reaaliarvoa voidaan mitata deflatoimalla ansiotasoindeksi kuluttajahintaindeksin kehityksellä. Näin saadaan nimellisansioiden reaalinen kehitys, joka kertoo ansioiden ostovoimasta kulloiseenkin hintatasoon verrattuna.

Reaaliansiot ovat olleet historiallisen jyrkässä laskussa vuoden 2021 alusta lähtien. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen kiihtynyt nousuvauhti heikensi palkansaajien reaaliansioita vuonna 2022 eniten yli 60 vuoteen.

Palkansaajien elintaso on romahtanut nyt 14 vuoden aikaiseen tasoon, huomauttaa LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro Twitterissä.

Nyt lasku näyttää kuitenkin pysähtyneen, vaikka reaaliansiot vielä laskivatkin edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2022 viimeiseen neljännekseen verrattuna reaaliansiot laskivat 0,8 prosenttia, mikä oli selvästi pienempi muutos kuin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, jolloin reaaliansiot laskivat 1,8 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen toteaa tviitissään, että ostovoiman ”montun umpeen kuromisessa” tulee kestämään pitkään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös