Osakeanalyysit

Sampo aloitti vuoden terävästi

Sammon tammi-maaliskuun tulosraportti oli odotuksiakin vahvempi.

Torbjörn Magnusson Sampo konsernijohtaja
Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson. Kuva: Olli Häkkinen.

Finanssikonserni Sampo julkisti torstaiaamuna tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Maksutulon kasvu oli vahva, 5,0 prosenttia epäsuotuisista valuuttakurssimuutoksista huolimatta. Kasvua tukivat hinnankorotukset, korkea asiakaspysyvyys ja edistyminen keskeisissä kasvualoitteissa.

Underwriting-tulos kasvoi 21 prosenttia vuodentakaisesta 292 miljoonaan euroon ja yhdistetty kulusuhde parani 2,2 prosenttiyksikköä 84,0 prosenttiin.

Tulos ennen veroja oli 359 miljoonaa euroa kasvaen 30 prosenttia vuositasolla IFRS 9:n mukaisesti (277), mutta laskien raportoidusta vertailuajankohdan luvusta (692). Analyytikoiden konsensusodotus oli 342 miljoonan euron tulos ennen veroja, joten Sampo ylitti tulosodotukset.

Inderesin analyytikot Sauli Vilén ja Kasper Mellas toteavat, että Sammon vuosi sai lentävän lähdön ja tammi-maaliskuun tulosraportti oli kaikilta osin erinomainen.

”Olemme tarkistaneet ennusteitamme lievästi ylöspäin, mutta iso kuva on pysynyt ennallaan. Odotamme Sammolta edelleen varovaista tuloskasvua ja vuolasta osinkovirtaa”, analyytikot toteavat.

Vahinkovakuutusyhtiö If odotettua kovemmassa tuloskunnossa

Vahinkovakuutusyhtiö If on Sammon syömähämmas. Ifin vakuutuspalvelun tuloskehitys oli tammi-maaliskuussa erinomaista, kun se nousi vertailukauden 197 miljoonasta eurosta 217 miljoonaan euroon. Analyytikoiden konsensusennuste odotti Ifiltä 194 miljoonan euron tulosta.

Konsernijohtaja Torbjörn Magnusson kertoo, että Sampo sai hyvän alun vuoteen 2023 kaikkien liiketoimintojen tuloskehityksen säilyessä vankkana, mutta hän on erityisen tyytyväinen vahinkovakuutusyhtiö Ifin tuloskehitykseen.

”Pohjoismainen vahinkovakuutustoimintamme ylsi erinomaiseen ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen maaliskuulle jatkuneista talvisäistä huolimatta. Ifin yhdistetty kulusuhde parani 1,5 prosenttiyksikköä 82,4 prosenttiin, maksutulo kasvoi 6 prosenttia kiintein valuuttakurssein ja niiden myötä underwriting-tulos kasvoi 10 prosenttia vuodentakaisesta”, Magnusson toteaa.

Sampo jatkoi edelleen hinnankorotuksia kattaakseen korvausinflaation, joka säilyi suunnilleen samalla tasolla kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Ifin yhdistetyn kulusuhteen näkymää on parannettu 82–84 prosenttiin aiemman näkymän oltua alle 85 prosenttia, konsernijohtaja kertoo.

Pohjoismaissa hyvää kehitystä tapahtui sekä henkilövakuutuksissa että pk-yrityssegmentissä, Magnusson toteaa.

”Henkilövakuutusten maksutulo kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 12 prosenttia vuodentakaisesta, ja pk-segmentin kasvu sekä sopimusten voimakas uusimistrendi vauhdittivat Yritysasiakasliiketoiminnan bruttomaksutulon kasvun 7 prosenttiin kiintein valuuttakurssein. Lisäksi jo viime vuonna alkanut hyvä kehitys henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksissa jatkui edelleen.”

Mandatumin asiakasvarojen nettomerkinnät kasvussa

Ison-Britannian markkinoilla Sampo reagoi vuoden 2022 heikkoon kannattavuuskehitykseen.

”Hintojen korotukset kiihtyivät kautta koko markkinan ensimmäisellä vuosineljänneksellä, ja Hastings ylsi pääosin juuri keskihintojen nousun ansiosta 39 prosentin maksutulon kasvuun kiintein valuuttakurssein. Hintojen korotukset saavat aikaan aiempaa suurempaa liikkuvuutta asiakaskunnassa, joka voi auttaa voittamaan uutta liiketoimintaa, mikäli hinnannousut jatkuvat edelleen”, konsernijohtaja toteaa.

Pääomamarkkinoiden volatiliteetti jatkui ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mutta Sammon sijoitustiimit suoriutuivat konsernijohtajan mukaan tilanteesta taitavasti. Sammolla on hyvin vähän sijoituksia useimmissa keskeisissä riskikohteissa, kuten liiketiloissa.

Mandatumin nettomerkinnät sijoitussidonnaisiin ja muihin ulkoisiin asiakasvaroihin kasvoivat 16 prosenttia vuodentakaisesta 291 miljoonaa euroon epävarmasta toimintaympäristöstä huolimatta.

”Tämä jatkaa vuoden 2022 vahvaa kehitystä, jolloin nettomerkinnät olivat positiivisia joka vuosineljänneksellä, ja todistaa Mandatumin palveluiden erinomaisuuden sekä asiakkaiden yhtiötä kohtaan tunteman luottamuksen. Tämän ja positiivisen markkinakehityksen myötä Mandatumin hallinnoitavat sijoitussidonnaiset ja muut ulkoiset asiakasvarat kasvoivat 5 prosenttia 10,8 miljardiin euroon”, Magnusson kertoo.

Sammon hallitus ehdotti huolellisen harkinnan jälkeen 29. maaliskuuta, että Mandatum eriytettäisiin konsernista osittaisjakautumisella.

Magnusson kertoo, että suunnitelman toteutuessa Sammosta tulisi strategiansa mukaisesti puhdasoppinen vahinkovakuutuskonserni, jolloin se voisi kohentaa pääoman tuottoa entisestään.

Odotuksissa tavoitteiden mukaiset kannattavuusmarginaalit

Sampo-konserni odottaa vahinkovakuutusliiketoimintojen yltävän vuosille 2021–2023 asetettujen tavoitteiden mukaisiin underwriting-marginaaleihin. Konsernitasolla Sampo tavoittelee alle 86 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta, ja sen suurimman tytäryhtiön Ifin tavoitteeksi on asetettu alle 85 prosentin yhdistetty kulusuhde.

Hastings tavoittelee alle 88 prosentin operatiivista kulusuhdetta. Ensimmäisen vuosineljänneksen vahvan kehityksen myötä näkymää Ifin yhdistetyksi kulusuhteeksi vuodelle 2023 on parannettu 82–84 prosenttiin.

Sammon vahinkovakuutustoimintojen yhdistetyt kulusuhteet ja operatiiviset kulusuhteet vaihtelevat muun muassa sään kausivaihteluiden, suurvahinkojen ja aiempien tilikausien vahinkoihin liittyvän vastuuvelan kehityksen vuoksi. Näillä tekijöillä on erityisen olennainen merkitys yksittäisille segmenteille ja liiketoiminta-alueille, kuten Tanskan ja Ison-Britannian toiminnoille.

Rahoitustoiminnan nettotulos on vahvasti sidoksissa pääomamarkkinoiden kehitykseen. Topdanmark julkaisee oman tulosennustemallinsa vuosineljänneksittäin.

Sammon tase on edelleen vahva vakavaraisuussuhteen ollessa 208 prosenttia osinkokertymä huomioiden ja velkaisuusasteen ollessa 27,2 prosenttia ilmoitetut pääomanpalautukset huomioiden.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös