Arvo-osakkeet

Analyytikko: Venäjä-siteiden katkaisun jälkeen Fortum on ostolappu

Venäjän riippakivestä irtautumisen jälkeen Fortum näyttäytyy edullisesti hinnoitellulta osakkeelta.

Energiayhtiö Fortum julkisti viime viikolla tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Saksan Uniber-sotku ja Venäjän seikkailu menivät pahasti penkin alle ja nyt yhtiö keskittyy perusliiketoimintaan Pohjoismaiden sähköntuotannossa.

Liikevaihto kasvoi 2,55 miljardiin euroon viime vuoden 2,2 miljardista eurosta pääasiassa korkeampien hyödykkeiden hintojen johdosta.

Yhtiön vertailukelpoinen käyttökate nousi 891 miljoonaan euroon edellisvuoden 527 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liikevoitto lähes kaksinkertaistui viime vuoden 388 miljoonasta eurosta 784 miljoonaan euroon.

Korkea sähkön hinta tuki tulosta

Tulosparannuksen taustalla oli ennen kaikkea korkeampi saavutettu sähkönhinta Generation-segmentissä, mutta hyvää tuloskehitystä vaimensi hieman Consumer Solutions -segmentin heikompi tulos.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos nousi 0,58 euroon edellisvuoden 0,42 eurosta. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos ilman Venäjää oli 0,54 euro, kun vuotta aiemmin se oli 0,26 euroa. Tuloskehitys oli odotettua vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotus osakekohtaiselle tulokselle oli 0,46 euroa.

Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan Generation-segmentin tulosta vahvisti pääasiassa korkeampi saavutettu sähkönhinta, mutta Consumer Solutions -segmentin tulos puolestaan putosi lähelle nollaa. Se johtui pääasiassa asiakaskannan pienentymisestä tietyissä suojatuissa tuotteissa, erittäin epävakaiden ja korkeiden markkinahintojen seurauksena.

Sähkön ja muiden hyödykkeiden hinnat pysyivät edelleen pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Rauramon mukaan tämän taustalla olivat toimitusvarmuuden ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävarmuus, sekä huoli, että finanssisektorin epävakaus vahvistaisi inflaatiota ja heikentäisi talouskasvua.

Fortum kirjaa vuoden 2023 toisella neljänneksellä 1,7 miljardin euron arvonalentumiset ja niihin liittyvät muuntoerot.

Danske Bank toistaa Fortumin osakkeen ostosuosituksemme ja 12 kuukauden 16 euron tavoitehinnan tammi-maaliskuun tulosraportin jälkeen. Osakkeen tavoitehinta on 16 euroa, mikä ylittää perjantain 13,8 euron päätöskurssin.

”Väitämme, että Venäjän operaatioiden dekonsolidoinnin pitäisi parantaa sijoitusnäkemystä, kun huomio kääntyy kohti vihreää pohjoismaista ydintä, vaikkakaan emme pidä tätä tässä vaiheessa puhtaana poistumisena Venäjältä”, Danske Bankin analyytikko Antti Koskivuori toteaa pankin aamukatsauksessa.

Vaikka Fortumin raportoidut luvut olivat odotettua vahvempia, Koskivuori uskoo, että yhtiön hyvä suoriutuminen tapahtui seuraavan kolmen kvartaalin kustannuksella.

Koskivuoren mukaan myös Fortumin etääntyminen Venäjän operaatioista parantaa yrityksen näkymiä.

Osakkeen arvostus alhainen historiallisesti

Markus Rauramon mukaan Fortum on johdonmukaisesti viime keväästä lähtien pyrkinyt poistumaan Venäjän markkinoilta ja tuloksetta hakenut lupaa myydä liiketoiminnot sekä venäläisille että kansainvälisille ostajakandidaateille.

Määräysvallan menettäminen tytäryhtiö PAO Fortumissa johtaa Venäjän toimintojen konsolidoinnin lopettamiseen ja tämän lisäksi Fortum on päättänyt kirjata Venäjän liiketoimintonsa omaisuuserät kokonaan alas.

Koskivuoren mielestä Fortum ei ole irtautunut Venäjältä silti täydellisesti. Yhtiön jatkon kannalta riippakivestä irtautuminen on silti positiivista.

”Vaikka laillinen omistus säilyy Fortumilla, ja tämä ei siten ole puhdas poistuminen Venäjältä, etääntyminen Venäjän operaatioista parantaa mielestämme yrityksen näkymiä”, Koskivuori toteaa.

Fortumin osake näyttää nyt edulliselta, kun sen arvostuskertoimia verrataan historialliseen tasoonsa.

”Vuosien 2023 ja 2024 EV/EBIT-ennusteemme ovat 7,9x and 7,6x, Fortumin osakkeen hinta on 50 prosenttia ja 52 prosenttia viiden vuoden historiallisen arvostuskertoimensa 15,8x alapuolella. Perustamme 12 kuukauden 16 euron tavoitehintamme osien summa -arvostukseemme”, Koskivuori toteaa.

Kommentoi
Ylös
>