Markkinakommentit

Strategi: Arvo-osakkeilla hyvät pitkän aikavälin tuottonäkymät

Arvo-osakkeiden näkymät ovat useiden vuosien tähtäimellä kasvuosakkeita paremmat, arvioi Nordean päästrategi.

Korkojen nousu nosti hetkellisesti arvo-osakkeet jälleen suosioon pitkän vuosia jatkuneet tekno- ja kasvuosakkeiden ylivoiman jälkeen. Alkuvuosi on kuitenkin ollut jälleen kasvuosakkeiden juhlaa. Korkojen lasku ja tekoälyteknologian nopea kehitys ovat saaneet sijoittajat innostumaan jälleen kasvuosakkeista.

Tämän seurauksena arvostuskertoimien erot ovat jälleen revenneet arvo- ja kasvuosakkeiden välillä.

”Tällä hetkellä kasvuyhtiöiden tulosperusteinen arvostus, P/E-kerroin, on kaksinkertainen arvoyhtiöihin verrattuna. Vastaavaa suhdelukua ei ole käytettävissä olevan historian aikana nähty kertaakaan aivan viime vuosia lukuun ottamatta”, toteaa Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

Saari kuitenkin muistuttaa, että pelkästään korkea arvostuskerroin ei vielä kerro jonkun osakkeen paremmista tuottonäkymistä. Matala arvostuskerroin ei vielä tarkoita, että kyseessä on hyvä sijoitus, koska alhaiselle arvostukselle saattaa olla oikeat syyt.

Lisäksi tuotto- ja kasvunäkymiin oleellisesti liittyvä yhtiöiden kannattavuus on kasvuyhtiöillä aivan eri tasolla kuin arvoyhtiöillä.

Saari muistuttaa myös, että arvostuskertoimet eivät kerro lyhyen aikavälin tuottonäkymistä juuri mitään.

”Kalliiden yhtiöiden arvostuskertoimet voivat muutaman kuukauden tai jopa vuoden aikajänteellä muuttua vain entistä kalliimmiksi. Lisäksi kasvuyhtiöiden tuloskehitys voi lyhyellä tähtäimellä olla selvästikin parempaa. Pidemmällä, n. 5 – 10 vuoden tähtäimellä, arvostuskertoimet kuitenkin kertovat tuottomahdollisuuksista jo melko paljon ja laajojen yhtiöjoukkojen kasvutahditkin lähestyvät toisiaan.”

Vaikka kasvuyhtiöt ovat osin syystäkin arvoyhtiöitä reippaasti kalliimpia ja osa niistä voi pärjätä erinomaisesti, odottaa Nordea arvo-osakkeilta kokonaisuutena tulevina vuosina kasvuosakkeita parempia tuottoja.

”Sijoittajan kannattaa kuitenkin olla tässäkin suhteessa maltillinen salkkunsa painotusmuutosten kanssa. Hyvä nyrkkisääntö poikkeamille markkinoiden yleisestä painotuksesta on 5 – 10 prosenttia omasta osakesalkusta. Tätä sääntöä on hyvä soveltaa myös arvo-osakkeiden kohdalla”, Saari neuvoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös