Yritysuutiset

Fortumin ydinvoimalasuunnitelmat eivät sijoittajia innosta

Fortum ja ydinvoimayhtiö Westinghouse selvittävät uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa.

Fortumin ydinvoimaliiketoiminnoista vastaava johtaja Petra Lundström ja Westinghouse Energy Systemsin johtaja David Durham.

Fortum ja amerikkalainen Westinghouse Electric Company ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen uuden ydinvoiman kehittämisen ja käyttöönoton edellytysten tutkimiseksi Suomessa ja Ruotsissa. Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.

Westinghouse toimitti maailman ensimmäisen kaupallisen painevesireaktorin vuonna 1957. Yhtiön teknologia on perustana lähes puolelle maailman käytössä olevista ydinvoimaloista. 

”Fortumin strategiset painopistealueet ovat luotettavan puhtaan energian tuottaminen ja teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen Pohjoismaissa. Olen iloinen yhteistyömme laajenemisesta Westinghouse Energy Companyn kanssa koskemaan uuden ydinvoiman mahdollisuuksia ja edellytyksiä tutkivaa selvitystämme Suomessa ja Ruotsissa”, sanoo Petra Lundström, Fortumin ydinvoimaliiketoiminnoista vastaava johtaja.

Suurten ydinvoimalaitosten lisäksi Westinghouse kehittää parhaillaan SMR-reaktoria ja yhtiö arvioi, että ensimmäinen toimiva yksikkö olisi käytettävissä vuonna 2033.

SMR-reaktori on pieni modulaarinen ydinreaktori, joka on sähköteholtaan tyypillisesti alle 300 megawatin reaktori. Se voidaan rakentaa tehtaassa lähes valmiiksi ja kuljettaa kokonaisena moduulina sijoituspaikalle.

Ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärinen arvioi, että pienet modulaariset lämpöreaktorit pystyisivät tuottamaan kaiken keskisuuren kaupungin tarvitseman kaukolämmön.

Sopimus on osa Fortumin marraskuussa 2022 käynnistämää selvitystä uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä. Kaksivuotisen ohjelman aikana Fortum tutkii laaja-alaisesti kaupallisia, teknologisia, yhteiskunnallisia, poliittisia ja lainsäädännöllisiä edellytyksiä sekä pienydinvoimalle että suurille reaktoreille Suomessa ja Ruotsissa.

Tutkimuksessa tarkastellaan myös uusia kumppanuuksia ja liiketoimintamalleja. Osana tätä selvitystä Fortum on tehnyt yhteistyösopimuksia korealaisen KHNP:n, britannialaisen Rolls-Royce SMR:n, ranskalaisen EDF:n, ruotsalaisen Kärnfull Nextin sekä suomalaisten Outokummun ja Helenin kanssa.

Fortum aloittaa myös teräsyhtiö SSAB:n selvityksen, joka saattaa johtaa suuren vetypohjaisen rautasienituotannon käynnistämiselle Suomessa. Kyseessä olisi toteutuessaan miljardiluokan investointi. SSAB aikoo tehdä terästuotannostaan fossiilivapaata vuoteen 2030 mennessä ja tähän tavoitteeseen pääsy edellyttää rautasienen käyttöä raaka-aineena.

Fortumin kasvusuunnitelmat eivät ole innostaneet sijoittajia. Osake on laskenut kuukaudessa 10,6 prosenttia. Luultavasti sijoittajat ovat nyt varuillaan energiayhtiön investointien suhteen, koska Uniber-kauppa osoittautui täydelliseksi fiaskoksi.

Fortumin liiketoiminta on kuitenkin vähitellen palaamassa perinteisiin uomiinsa Uniper- ja Venäjä-seikkailujen jälkeen. Yhtiö on alaskirjannut Venäjän liiketoimintansa ja teki hyvän tuloksen tammi-maaliskuussa.

Lisäksi yhtiö kertoi tällä viikolla palanneensa velkakirjamarkkinoille ja laskeneensa onnistuneesti liikkeelle nimellisarvoltaan 1,15 miljardin euron viiden ja kymmenen vuoden joukkovelkakirjalainat osana yhtiön Euro Medium Term Note (EMTN) -lainaohjelmaa.

Yhtiön velkamarkkinat menivät jäihin viime vuonna, kun energiakriisi ja Uniper-sotku ravistelivat yhtiön taloutta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös