Markkinakommentit

Tässä Helsingin pörssin kuluvan vuoden madonluvut – tappiollisten osaketuottojen lista on pitkä

Lukemattomat Helsingin pörssin yhtiöt ovat tarjonneet tänä vuonna sijoittajille lähinnä pettymyksiä.

Ensimmäinen vuosipuolisko sulkeutui maailmalla vahvalla kurssinousulla. Teknologian, tietoliikennepalvelujen ja syklisen kulutuksen yhtiöt siivittivät useimpien pörssien kurssikehitystä.

Euroopassa nähtiin sen sijaan heikkoa kurssikehitystä Helsingin (-7,8%) ja Lontoon (+1,0%) pörsseissä. Helsingin pörssin portfolioindeksin (OMXHCAP) kurssikehitys oli -5,9 prosenttia ja OMXHCAP-tuottoindeksin eli osingot huomioiva kehitys oli -2,8 prosenttia.

Helsingin pörssin heikko kehitys johtuu todennäköisesti erityisesti toimialarakenteesta. Helsingin pörssin toimialapainotukset ovat erilaiset kuin globaalisti, mikä on laskenut kursseja, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari Twitterissä. Ehkä hieman yllättäen suomalaisyhtiöt ovat pärjänneet aavistuksen omia toimialojaan paremmin.

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen arvioi, että Helsingin pörssiä hallitsee isoilla painoilla muutamat yritykset, joilla on ollut omia haasteitaan. Esimerkiksi Nordealla kiinteistömarkkinat Pohjoismaissa, Koneella Kiinan asuntorakentaminen ja Fortumilla sähkön hinnan lasku, Suominen luettelee.

Suurimpien yhtiöiden merkitystä ei voi väheksyä, sillä markkina-arvoilla pörssin 10 suurinta yhtiötä kattaa noin 60 prosenttia koko pörssin yhteenlasketusta markkina-arvosta.

Muitakin syitä löytyy.

”Isompina teemoina voidaan nostaa Helsingin pörssin syklisyys, Kiinan odotettua vaisumpi kasvu korona-avautumisen jälkeen ja korkojen nousun vaikutus kotimaiseen talouteen. Toisaalta Suomesta ovat puuttuneet isot houkuttelevat teknoyhtiöt, jotka ovat olleet maailmalla nousukärjessä”, Suominen toteaa.

Ulkomaiset pörssit porskuttavat

Varainhoidon konkari Hannu Angervuo kertoo viikkokirjeessään, että ensimmäisen vuosipuoliskon voittajapörssejä paikallisessa valuutassa olivat teknopörssi Nasdaq (+31,7%), Japanin Nikkei 225 (+27,1%), S&P 500 (+15,9%), Euroopan Stoxx 600 (+8,7%) ja kehittyvät markkinat (MSCI emerging markets) euroissa (+1,4%).

Angervuon mukaan Japanin Nikkei 225-indeksin ensimmäisen vuosipuoliskon kurssikehitystä nosti jenin arvonlasku, sillä euroissa laskettuna Nikkei 225 indeksi nousi 13,2 prosenttia.

Helsingin pörssin tilanne näyttää tänä vuonna aneemiselta paitsi muihin pörsseihin verrattuna myös historiallisesti.

”Helsingin pörssin on laskenut jo neljä perättäistä kuukautta kuukausi-indeksillä tarkasteltuna. Vastaava kurssipudotusjakso nähtiin viimeksi vuoden 2022 neljänä alkukuukautena”, Angervuo toteaa.

Pörssikonkarin mukaan erityisesti metsäteollisuuden, rakentamisen ja kaupan yhtiöiden tulokset ovat olleet laskussa jo muutaman vuosineljänneksen ajan.

”Onneksi konepajat ja pankit ovat pystyneet pitämään tulokset lähellä huippuja.”

Angervuon mukaan pörssiyhtiöiden tuloksia on parantanut myös raju tuottajahintojen nousu vuoden 2022 aikana. Nyt tuottajahinnat ja myös liikevaihdot ovat kuitenkin suurteollisuudella laskussa.

Helsingin pörssin heikko kurssikehitys ei ole onneksi pelottanut ulkomaisia sijoittajia pois pörssistä, Angervuo muistuttaa.

”Päin vastoin, sillä pörssistä on poistumassa jo kourallinen hyviä yhtiöitä ulkomaisten sijoittajien ostotarjousten vuoksi.”

Tappiollisten osakkeiden lista on pitkä

Helsingin pörssin alkuvuoden heikko kurssikehitys paljastuu alla olevista Angervuon laatimasta yrityskohtaisesta taulukoista, joissa on lähes 90 prosenttia pörssin markkina-arvosta, vaikkakin yhtiöistä niissä on vain alle puolet kaikista päälistan yhtiöistä.

Kuluvan vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon kurssikehitystä ovat jarruttaneen monien suurten yhtiöiden heikko kurssikehitys: Kojamo (-34,7%), Sanoma (-31,1%), Orion B (-22,7%), UPM-Kymmene (-19,8%), Fortum (-18,1%), Neste (-16,3%), Kesko B (-15,0%), Stora Enso R (-14,6%), Telia (-14,2%) ja Nokia (-10,7%).

Toki loistavia kurssinousijoita ovat olleet muun muassa Uponor (+74,5%), Qt Group (+71,8%), Finnair (+45,7%), Terveystalo (+34,4%), Wärtsilä (+32,8%), Konecranes (+32,5%), Ponsse (+28,9%) ja Cargotec B (+25,1%), Angervuo listaa.

”Kesäkuussa juhannusviikolla nähtiin muutama suuren yhtiön raju kurssilasku suurella osakevaihdolla, vaikka koko pörssin päivävaihdot olivat selvästi normaalia pienempiä. Ensi viikolla yhtiöiden omistajadatasta nähdään, kuka tai ketkä laittoivat osakesalkkunsa osakkeet ’hätämyyntiin’ ennen juhannuksen viettoa”, Angervuo toteaa.

Merkittäviä kurssipudotuksia nähtiin muun muassa Stora Enso R:n, UPM-Kymmenen, Metsä Board B:n, Valmetin, Musti Groupin ja Kesko B:n sekä muutamana päivänä myös Nordean osakkeen kurssikehityksessä.

Kuva: Hannu Angervuo.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös