Kumppaniblogit

Itsetehty inflaatio syntyi tsunamin tavoin

Tsunami saa syntynsä kun maankuori liikahtaa merellä. Sen synnyttämä aalto kulkee merellä. Vasta rantautuessaan se näyttää voimansa. Lopulta vesi laskee ja vahingot lasketaan.

Ennennäkemättömät elvytystoimet olivat se maankuoren liikahdus, joka käynnisti tämän vuosituhannen ensimmäisen inflaatiotsunamin. Nollakorot antoivat sen aalloille energiaa.

Määrällinen elvytys yhdessä nolliin painettujen korkojen kanssa nosti 2010-luvulla omaisuuserien – osakkeet, metsä, kiinteistöt jne – arvoja vuosi vuodelta. Syntyi niin sanottu ”asset-inflaatio”, joka oli kuin maankuoren liikahtaminen tsumamin liikkeellesysääjänä.

Asset-inflaatio tunnistettiin pörsseissä ja asuntomarkkinoilla nousuna. Se ei kuitenkaan värähdellyt inflaationa pidetyn kuluttajahintaindeksin arvoissa. Kaikki hyvin – inflaatiota tai sen vaaraa ei tunnistettu.

Kun omaisuuserien arvot nousivat, kannatti niiden tuottamisesta maksaa aikaisempaa enemmän. Nousevien kustannusten ja tuottajahintojen aalto kulki toimialalta toiselle. Syntyi nouseva tuottajahintaindeksi.

Tapahtumat talouden merellä eivät vieläkään liikuttaneet rannalla mitattavaa kuluttajahintaindeksiä. Inflaatiota tai sen vaaraa ei tunnistettu. Ei ollut tsunamivaroittimia. Päinvastoin, poliittisin päätöksin elpymisrahastosta lyötiin lisää tahtia.

Lopulta – kun asset inflaatio ja tuottajahintaindeksi olivat täyteen ladatut – ilmiö rantautui kuluttajahintoihin vuonna 2022. Kuluttajahintaindeksi reagoi vasta hintatsunamin iskiessä ihmisten arkiseen ostoskoriin.

Rantautuessaan inflaatio romutti ihmisten reaaliansiot tavalla, jota emme ole nähneet muutamaan sukupolveen. Maksuvaikeudet kumuloituivat.

Rantautunut inflaatio myös muutti kuluttajakäyttäytymistä. Asunnon tai auton vaihtoaikeet menivät jäihin. Heräteostokset samoin.

Tänään ja huomenna koolla olevat Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankit käyvät korkosotaa inflaatiota – kuluttajahintaindeksin nousua – vastaan. Ilmiön juuret ovat kuitenkin CPI:tä syvemmällä.

Kolmen kerroksen inflaatio – omaisuuserät, tuottajahinnat, kuluttajahinnat – saattaa syntyä tsunamin tavoin. Pitkät arvoketjut siirtävät vuosia kustannusnousua eteenpäin talouden merellä. Ja lyövät sen lopulta hyökyaaltona rantaan kuluttajien syliin.

Samalla nähdään, että ainakin 2022-23 inflaatio oli osin itseaiheutettuja. Massiivinen määrällinen elvytys johtaa väkisin lopulta rahan arvon laskuun.

Kuluttajan kannalta voi olla lohdullista, että sekä asset-inflaatio että tuottajahintaindeksi ovat jo 2022-23 olleet laskusuuntaiset. Kuluttajahintaindeksi on yhä koholla vaikkakin maltillistuu.

Vedenpinta on jo laskenut.

Helsinki 26.7.2023

Petri Roininen

1 kommentti

1 kommentti

  1. Hox

    26.7.2023 at 12:29

    Uskoisin, että korkojen nousu olisi paljon maltillisempaa, jos Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan. Sitä meistä kukaan ei osannut ennustaa.

    Edellisen perusteella voisi päätellä elvytyksen olleen tarpeen ja maltillista.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös