Indikaattorit

”USA:n inflaatio tulee alas kuin kivi”

Yhdysvaltojen inflaatio laskee nyt jyrkästi ja odotettua nopeammin. Tietääkö se korkojen laskua?

Markkinoilla saatiin keskiviikkona tärkeitä positiivisia makrouutisia, kun markkinoille päänvaivaa aiheuttanut poikkeuksellisen korkea inflaatio osoittaa nyt selvää merkkiä laskusta.

Yhdysvaltain vuotuinen inflaatio hidastui viime kuussa 3,0 prosenttiin. Kuluttajahintaindeksillä mitattu inflaatio on nyt hidastunut 12 peräkkäistä kuukautta ja on alhaisimmillaan sitten maaliskuun 2021. Bloombergin ekonomistipaneeli odotti 3,1 prosentin nousua, joten toteumaluvut olivat hieman odotettua alhaisemmat.

Inflaation pysyvyyden kannalta tärkeämpi elintarvikkeiden hinnoista puhdistettu pohjahintaindeksi nousi vuodessa 4,8 prosenttia. Ekonomistit ennustivat 5,0 prosentin nousua. Toukokuussa Pohjahintainflaatio oli 5,3 prosenttia.

Korkomarkkinat reagoivat positiivisiin inflaatiolukemiin voimakkaasti. USA:n 10-vuoden velkakirja laski 3,99 prosentista 3,86 prosenttiin. Osakemarkkinoilla teknologiapainotteinen Nasdaq nousi 1,15 prosenttia.

Miten nopeasti alenevaan inflaatioon reagoi keskuspankki Fed?

Kun inflaatio on edelleen Fedin tavoitteen yläpuolella ja USA:n työmarkkinat osoittavat edelleen merkkejä kireydestä, keskiviikon julkaisu ei juurikaan vaikuta laajaan yksimielisyyteen siitä, että keskuspankki nostaa korkoa vielä 25 peruspisteen verran 26. heinäkuuta.

Tuoreet inflaatiolukemat herättivät kuitenkin lisää pohdintaa siitä, mitä heinäkuun kokouksen jälkeen seuraa.

Yhdysvaltain keskuspankin viitekorkoon sidotut futuurimarkkinat hinnoittelevat nyt 27 prosentin todennäköisyyttä sille, että Fed nostaa korkoja 50 peruspisteellä marraskuun loppuun mennessä. Vain päivää ennen kesäkuun kuluttajahintaindeksin julkistamista oli 36 prosentin mahdollisuus kahteen koronnostoon.

Jättipankki Citin ekonomistit ovat vaatineet kahta lisäkoronnostoa siitä lähtien, kun Fed keskeytti koronnostokampanjan kesäkuun kokouksessaan, kertoo uutistoimisto Yahoo Finance. Nyt tämä kuva alkaa muuttua.

”Vaikka vain yhden kuukauden hidastuva kuluttajahintaindeksi merkitsee sitä, että heinäkuun koronnosto on edelleen hyvin todennäköinen, pehmeämpi kuluttajahintaindeksi nostaa rimaa syyskuun koronnostolle, joka voitaisiin sen sijaan siirtää marraskuulle”, Citi-ekonomistit Veronica Clark ja Andrew Hollenhorst kirjoittivat keskiviikkona.

Suomessa OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kommentoi Twitterissä tuoreita USA:n inflaatiolukuja.

”USA:n inflaatio tulee alas kuin kivi, kuten ennakoivat indikaattorit viitoittavat”, Hännikäinen tviittaa.

Hännikäisen mukaan keskuspankki Fed ei voi kuitenkaan täysin huokaista helpotuksesta ja heinäkuun koronnosto on vahvasti korteissa…

”Inflaatiokuva on hellittämässä, kuten ennakoivat indikaattorit vihjaavat. Inflaatio on kuitenkin Fedin kannalta edelleen ongelma ja työmarkkinat pitäisi saada paremmin tasapainoon ennen kuin keskuspankki voi hengähtää”, Hännikäinen arvioi.

Heinäkuun koronnosto on viitoitettu selväsanaisesti ja Fed tuntuu olevan kallellaan lisätoimien suuntaan loppuvuoden aikana. Keskuspankin näkökulmasta liian vähäiset toimet ovat suurempi riski kuin liian voimakas rahapolitiikan kiristäminen.

Kommentoi
Ylös
>