Aiforian IR-sivut

Aiforia hakee kasvua patologian alan digitalisoitumisen trendistä

Digitalisoituvan patologian markkinat avautuvat lähivuosina nopeasti. Aiforia pyrkii hyötymään siitä.

Aiforian liiketoiminta on vielä alkutaipaleella. Yhtiö listautui Helsingin pörssin First North -listalle joulukuussa 2021. Liikevaihto on kasvussa, vaikkakaan kunnon kasvuvaihde ei ole vielä lähtenyt käyntiin.

Tilauskanta on kuitenkin noussut selvästi viime vuodesta. Yhtiön tilauskanta yli kaksinkertaistui vuodenvaihteen tilanteesta reiluun 2,3 miljoonaan euroon kesäkuun lopussa.

Aiforian liikevaihto liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 25 prosenttia vertailukaudesta ja oli 920 tuhatta euroa.

Liiketulos oli yhä -6,2 miljoonaa euroa tappiollinen, kun se vuotta aiemmin oli tappiollinen -4,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Tapaninen kertoo, että vuoden 2023 alkupuoliskolla Aiforia saavutti yhden yhtiön merkittävimmistä etapeista tähän mennessä, kun rintasyöpäpotilaiden kudosnäytteiden analysointi Aiforian ohjelmistolla aloitettiin maaliskuussa Mayo Clinic -sairaalassa Yhdysvalloissa.

”Teimme kevään aikana tärkeitä avauksia kliinisellä markkinalla Euroopassa ja saimme myös uusia prekliinisen sektorin asiakkuuksia”, hän toteaa.

”Kasvu kuvastaa hyvin kliinisten asiakkuuksien kokoluokkaa, joka on keskimäärin selkeästi suurempi kuin tutkimuspuolella. Euroopan uudet kliiniset asiakkuudet eivät kuitenkaan näy vielä katsauskauden liikevaihdossa. Päivitimme tuloutuskäytäntöjämme IFRS-standardin mukaisiksi, mistä johtuen noin neljännes katsauskauden vertailukelpoisesta liikevaihdosta siirtyy tuleville kausille”, toimitusjohtaja toteaa.

Tapanisen mukaan yhtiön valitsema strategia tuoda tekoälymallien kehitystyökalu myös asiakkaiden käyttöön on ollut merkittävä etu, joka on avannut uusia mahdollisuuksia sekä prekliinisellä että kliinisellä markkinalla.

”Osa asiakkaistamme edellyttää valmiita sertifioituja ja validoituja tekoälymalleja, jotka voidaan ottaa käyttöön nopeasti. Osa puolestaan arvostaa myös mahdollisuutta luoda tekoälymalleja omiin tarpeisiinsa ja muokata niitä itse.”

Aiforia on myös myös saanut ensimmäisiä kiinnostavia tutkimustuloksia siitä, kuinka yhtiön ohjelmiston avulla tunnistettuja kudospiirteitä on yhdistetty potilaiden seurantatietokantoihin, minkä pohjalta on luotu potilaan hoitoon vaikuttavia ennustemalleja.

”On hienoa huomata miten teknologiamme avulla saadaan tuotettua tietoa, jonka avulla potilaalle voidaan valita paras mahdollinen hoitopolku”, Tapaninen hehkuttaa.

Puolivuotiskaudella yhtiö kehitti ohjelmistojen teknisiä ominaisuuksia, jotka muun muassa mahdollistavat entistä sujuvamman integraation asiakkaiden erilaisiin tietojärjestelmiin sekä nopeuttavat ohjelmistojen käyttöönottoa.

Patologian ala digitalisoituu kiihtyvällä tahdilla ja asiakkaat etsivät aktiivisesti työn tehokkuutta parantavia ratkaisuja. Markkina avautuu lähivuosina nopeasti, ja toimitusjohtajan mukaan Aiforian tulee olla asiakkaiden lähellä, jotta se tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia ratkaisuja.

Yhtiön mukaan digitaalinen patologia levittäytyy laajasti, kun näytteitä digitaalisiksi kuviksi muuntavia mikroskooppiskannereita otetaan enemmän käyttöön. Näin laboratoriot voivat ottaa tekoälyn käyttöön. Digitalisaatioasteen ennustetaan kasvavan ja saavuttavan 36 prosenttia vuonna 2027.

Teknologinen kehitys ja siten digitaalisen patologian ratkaisuiden kasvava käyttöönotto parantaa laboratorioiden tehokkuutta ja osoittaa kriittiseen patologipulaan, avaten uusia markkinoita tekoälyavusteisille ratkaisuille. Teknologinen kehitys ja siten digitaalisten patologisten ratkaisujen kasvava käyttöönotto laboratorioiden tehokkuuden parantamiseksi ja patologien kriittisen puutteen korjaamiseksi avaa markkinat tekoälyn tukemille ratkaisuille.

Juuri näiden tekoälyä hyödyntävien ratkaisujen avulla Aiforia pyrkii kasvamaan.

Business Finlandin huhtikuussa 2023 myöntämän enintään 7,3 miljoonan euron lainarahoituksen avulla yhtiö tuomaan suunnitellut tuotteet markkinoille nopeammin ja siten turvaamaan asemaansa kiihtyvässä kilpailukentässä.

”Olemme yhä erinomaisessa vauhdissa matkalla kohti listautumisen yhteydessä asettamiemme lyhyen tähtäimen tavoitteiden saavuttamista vuoden 2023 loppuun mennessä. Katsauskauden päättyessä meillä oli viisi CE-IVD-merkittyä kliiniseen diagnostiikkaan tarkoitettua tekoälymallia sekä CE-IVD-merkitty katselinohjelmisto, viisi kliinisen diagnostiikan asiakkuutta, kymmenen suurta lääketeollisuuden asiakkuutta ja yli 5 000 käyttäjää”, Tapaninen kertoo.

Aiforia ei julkaise lyhyen aikavälin näkymiä tai taloudellisia tavoitteita.


IR-ikkuna on SalkunRakentajan yrityskumppaneiden kanava taustoittaville ja analyyttisille artikkeleille sekä muulle mielenkiintoiselle sijoittajatiedolle. Artikkeli on osa kaupallista yhteistyötä yhtiön kanssa. Artikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös