Indikaattorit

Euroalueen taloudellinen ahdinko syvenee – teollisuuden heikkous saavuttanut palvelusektorinkin

Euroalue on kärsinyt jo pitkään korkeasta inflaatiosta. Nyt suhdannekuva herättää huolta laajemminkin.

Ennakoiva suhdanneindeksi ei lupaa hyvää euroalueelle. Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi kyllä elokuussa 42,7 pisteestä 43,7 pisteeseen, mikä ylitti odotukset 42,8:sta. Lukema on edelleen alle 50 pisteen, mikä kertoo talouden hidastumisesta.

Nyt teollisuuden lisäksi myös palvelualan suhdannetilanne on heikkenemässä ja sen ostopäällikköindeksi laski alimmalle tasolle 30 kuukauteen, 48,3 pisteeseen. Kyseessä on ensimmäinen palveluindeksin lasku sitten joulukuun.

Yhdistetty PMI laski 47,0 pisteeseen, joka on alhaisin lukema 33 kuukauteen ja – pandemiakuukausia lukuun ottamatta – alhaisin sitten huhtikuun 2013.

Huomattava tekijä laskussa oli Saksan palvelusektorin nopea supistuminen.

”Ostopäällikköindikaattorit olivat hyvin heikkoja, ja ne korostavat Euroopan suurimman talouden synkkiä näkymiä ja riskejä ennen EKP:n syyskuun kokousta”, toteaa Bloombergille Valentin Marinov, Credit Agricolen -yhtiön valuuttastrategian johtaja.

Tuoreita suhdannelukuja on kommentoitu myös Suomessa.

”Näyttää siltä, että ei hyvältä näytä! Euroalueen PMI-luvut kertoivat teollisuuden ankeuden pitkittymisestä (43,7, ed. 42,7), mutta isompi yllätys oli palvelusektorin piiputtaminen (48,3, ed. 50,9)…Luvut viitoittavat BKT:n supistumisen suuntaan”, OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen ennustaa X:ssä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvelee, että tuoreiden ostopäällikköindeksilukujen valossa saattaa olla mahdollista, ettei keskuspankki jatka enää korkojen nostoja.

”Saksan ja Ranskan ostopäällikköindeksit kertovat entistä selvemmin siitä, että teollisuuden heikkous on saavuttanut myös aiemmin vahvan palvelusektorin. Tällaisilla luvuilla EKP:n ei tarvitse välttämättä enää korkoa nostella”, von Gerich toteaa X:ssä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös