Makrotalous

Kiinasta kuuluu kummia

Kiina on vaarassa ajautua deflaatioon. Lisäksi maan valtavilta kiinteistömarkkinoilta on jälleen tullut huonoja uutisia.

Kiinan presidentti Xi Jinping.
Kiinan presidentti Xi Jinping.

Maailman toiseksi suurimmasta taloudesta kuuluu huonoja uutisia. Tuoreet makrotilastot ovat heikkoja. Kiinassa julkaistiin tiistaina taloustilastoja muun muassa vähittäiskaupasta ja teollisuudesta.

Vähittäiskaupan myynti kasvoi heinäkuussa vain 2,5 prosenttia vuodessa, kun ekonomistien konsensusennuste oli 4,5 prosenttia. Myös teollisuustuotanto jäi ennusteesta. Se oli heinäkuussa 3,7 prosenttia vuodessa.

Kiinan talousnäkymät ovat heikentyneet lupaavan alkuvuoden jälkeen. Kiina vajosi heinäkuussa deflaatioon, jos kuluttajahintojen kehitystä tarkastellaan vuositasolla. Kuluttajahinnat laskivat heinäkuussa 0,3 prosenttia edellisestä vuodesta, mutta kuukausitasolla ne kuitenkin nousivat heinäkuussa 0,2 prosenttia.

Deflaatio heikentää yleensä kysyntää, koska laskevat hinnat tarkoittavat, että kotitaloudet ja yritykset lykkäävät sen vuoksi hankintoja. Kiinan deflaatio saattaa heikentää hintapaineita muissa maissa, mutta toisaalta vaikuttaa negatiivisesti muiden maiden valmistajien kilpailukykyyn.

Kiinan keskuspankki ilmoitti tiistaina, että se leikkasi vuoden pituisen keskuspankin lainakorkoa 2,65 prosentista 2,50 prosenttiin, mikä oli toinen koronlasku viimeisen kolmen kuukauden aikana. Keskuspankki lainaa kyseisellä korolla suurille liikepankeille.

Vaisujen makrotilastojen lisäksi Kiinassa on muitakin huolia.

Kiinteistöyhtiön velkaongelmat

Kiinan suurin yksityisessä omistuksessa oleva kiinteistöyhtiö Country Garden on ajautunut velkaongelmiin, kun se jätti viikko sitten maksamatta kahden dollarimääräisen lainansa kuponkikorot asuntojen myyntitulojen romahdettua.

Yhtiön yrityslainojen korko on noussut rakettimaisesti, kun sijoittajien luottamus yhtiötä kohtaan on romahtanut.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava kertoo pankin viikkokatsauksessa, että tapahtuma ei ole kovin yllättävä, koska viimeisen parin vuoden aikana kymmenet kiinalaiset kiinteistöyhtiöt ovat ajautuneet maksuhäiriöihin.

Country Garden on kuitenkin hieman eri tapaus.

”Country Garden on kuitenkin kuulunut hyvämaineisiin kiinteistöyhtiöihin, joten uutiset sen vaikeuksista eivät ainakaan piristä asuntokauppaa. Country Gardenilla on 30 päivän armonaika suorittaa erääntyneet kupongit ennen kuin se ajautuu virallisesti maksuhäiriöön (default)”, Alava toteaa.

Iso kysymys on se, kuinka paljon Kiinan keskushallinto puuttuu kiinteistösektorin vaikeuksiin.

”Heinäkuussa pidetyssä politbyroon kokouksessa Kiinan johto ilmoitti lisäävänsä tukitoimia kiinteistösektorille, ja parhaassa tapauksessa Country Gardenin ongelmat voisivat nopeuttaa näiden toimien käyttöönottoa”, Alava toteaa.

Hänen mukaansa viime aikoina Kiinan valtio-omisteiset kiinteistöyhtiöt ovat pärjänneet yksityisessä omistuksessa olevia paremmin, kun kotitaloudet mieltävät ne taloudellisesti vakaammiksi rakennuttajiksi.

Jääkö deflaatio tilapäiseksi?

Kiinan ajautuminen deflaatioon on myös yksi markkinoiden huoli.

Mikäli maan hintojen lasku jatkuisi useamman kuukauden, kotitaloudet saattaisivat uskoa trendin jatkuvan ja lykkäisivät ostopäätöksiään halvempien hintojen toivossa. Se hidastaisi talouskasvua, Alava toteaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että yhden kuukauden lukujen perusteella ei kuitenkaan kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, etenkin, kun hintojen laskuun vaikutti merkittävästi ruoan hinnan (erityisesti sianlihan) 1,7 prosentin pudotus.

Alava muistuttaa, että Kiinan pohjainflaatio itse asiassa nousi 0,8 prosenttiin palveluiden hinnan vetämänä.

”Deflaatio voi siten jäädä tilapäiseksi, kuten tapahtui loppuvuonna 2020 ja alkuvuonna 2021.”

Raaka-aineiden hintojen lasku sekä hidastunut kysyntä on näkynyt Kiinan tuottajahintojen selvänä laskuna jo useamman kuukauden ajan. Alavan mukaan heinäkuussa tuottajahinnat laskivat 4,4 prosenttia edellisestä vuodesta kuukausimuutoksen ollessa -0,2 prosenttia.

”Hintojen lasku heijastui myös ulkomaankauppaan, jonka arvo supistui tuntuvasti heinäkuussa. Kiinan vienti laski 14,5 prosenttia edellisestä vuodesta (ed. -12,4 prosenttia) ja tuonti supistui 12,4 prosenttia (ed. -6,8 prosenttia). Kun kausivaihtelun ja hintojen laskun vaikutukset putsataan pois, pudotus oli selvästi pienempi”, Alava toteaa.

Kommentoi
Ylös
>