Markkinakommentit

Kiina puolittaa osakekaupan leimaveron 

Sijoittajat haluavat vahvempia ja konkreettisempia toimia Kiinan talouskasvun tukemiseksi.

Osakekurssit kallistuivat Kiinassa, kun Kiinan valtionvarainministeriö päätti leikata osakekaupan leimaveroa sekä ilmoitti ryhtyvänsä lisätoimiin elvyttääkseen lamaantunutta pääomamarkkinaa. Leimavero on maanantaista alkaen 0,05 prosenttia. Kyseessä on ensimmäinen leikkaus 2008 jälkeen. 

Leimavero on osakekaupankäynnin suurin yksittäinen kustannus Kiinassa. Sen leikkaaminen pienentää Citin arvion mukaan kiinalaisyhtiöiden A-osakelajin transaktiokustannuksia 35-40 prosenttia. Listattujen yhtiöiden A-osakelajilla käydään kauppaa Manner-Kiinan pörsseissä, jotka ovat Shanghai Stock Exchange ja Shenzhen Stock Exchange.

Citi myös arvioi, että leimaveron leikkauksen positiivinen vaikutus osakekursseihin on korkeimmillaan 15 päivän kuluttua veron muutoksen jälkeen. Hyödyn arvioidaan häviävän kokonaan noin kuuden kuukauden kuluttua.

Manner-Kiinan seuratuin osakeindeksi, CSI 300, päätyi maanantaina 1,2 prosenttia plussalle. Indeksi on halventunut 3,5 prosenttia tänä vuonna ja laskenut 8,2 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Hong Kongin seuratuin osakeindeksi, Hang Seng, kallistui elvytysuutisen tukemana prosentin, mutta on laskenut 10 prosenttia vuoden alusta.

Keskeisten Kiinan osakeindeksien kehitys ei täysimääräisesti heijasta sijoittajien huolia Kiinan taloustilanteesta. Kiinan talouskasvu on hidastunut viimeisen kahden vuoden aikana ja on tänä vuonna todennäköisesti ensimmäistä kertaa vuosituhannen alun jälkeen hitaampaa kuin Yhdysvalloissa.

Siispä pelkät tekniset ja verotukselliset muutokset eivät todennäköisesti riitä vakuuttamaan sijoittajia siitä, että Kiina olisi houkutteleva sijoitusmarkkina. Tarvitaan lisää konkreettisia raha- ja finanssipoliittisia toimia.   

Ulkomaiset sijoittajat ovat nettomääräisesti myyneet kiinalaisosakkeita viimeisen 13 kuukauden ajan. Se on pisin trendi lähes kahdeksaan vuoteen.

Kiinan arvopaperikaupan valvontaviranomainen ilmoitti sunnuntaina, että pörssilistautumisten määrää tullaan rajoittamaan. Sen tavoitteena on tasapainottaa osakekaupankäynnin kysyntää ja tarjontaa, tarjontapuolta rajoittamalla.

Kiinan arvopaperikaupan valvontaviranomainen aikoo myös estää pörssiyhtiöiden määräysvallassa olevien osakemyyntejä, jos yhtiö ei ole maksanut osinkoa edellisen kolmen vuoden aikana, yhtiön markkina-arvo on alle listautumisen markkina-arvon tai yhtiön nettovarallisuuden.

Kommentoi
Ylös
>