Kasvuosakkeet

LapWall toimii kannattavasti vaikealla rakennusalalla – analyysi

Vähävelkainen puuelementtivalmistaja LapWall operoi kannattavasti vaikeissa olosuhteissa ja etsii ostettavaa.

Rakennustuotevalmistaja LapWall listautui pörssin First North -listalle huhtikuussa 2022. Edellisvuoden 2021 liikevaihto oli 35,5 miljoonaa ja liikevoitto 4,4 miljoonaa euroa.

Tilikaudella 2022 yritys teki ennätysliikevaihdon 52,5 miljoonaa, eli kasvoi jopa 48 prosenttia ja teki liikevoittoa 7,8 miljoonaa euroa. Kasvusta reilu 60 prosenttia muodostui helmikuussa 2022 hankitusta Termater-kattoelementtiliiketoiminnasta, eli nykyisestä LapWallin Vetelin tehtaasta.

Vuonna 2011 perustettu LapWall valmistaa puuelementtejä asuin- liike- ja julkiseen rakentamiseen neljällä tehtaallaan Suomessa. Yhtiön kotipaikka on Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla.

Yleisö- ja instituutioannin listautumishinta 1,5 vuotta sitten oli 2,72 euroa ja anti ylimerkittiin moninkertaisesti. Yhtiö keräsi annista viiden miljoonan euron bruttovarat ja osakkeiden lukumäärä nousi annin jälkeen 14,2 miljoonaan kappaleeseen, uusien osakkeiden edustaessa siitä 13 prosenttia.

Toisin sanoen yhtiö tuli pörssiin varsin maltillisella 39 miljoonan euron arvostuksella suhteessa tilikausien 2021-2022 keskimääräiseen liikevoittoon. Tase oli tilikauden 2022 lopussa nettovelaton. Korkeimmillaan kurssi on käynyt 4,2 eurossa maaliskuussa 2023.

LapWallilla on tehtaat Pyhännällä (yläkuva), Pälkäneellä (vas. alh.), Vetelissä (oik. alh.) ja Raahessa. Pälkäneen ja Vetelin tehtaat valmistavat kattoelementtejä, Pyhännän tehdas seinäelementtejä, kattoelementtijärjestelmiä ja julkisivuelementtejä, Raahen tehdas seinäelementtejä: Kuvat: LapWall Oyj

LapWall osti KW-Componentin elementtiliiketoiminnan

Yrityskaupat ovat osa LapWallin strategiaa. Etenkin nyt kun orgaaninen kasvu on hidasta ja osa kilpailijoista pohtii yritysmyyntiä, LapWall on ostajana aktiivinen yksikerrosseinäelementeissä.

Yhtiö ilmoitti toukokuussa 2023 ostavansa KW-Component Oy:n elementtiliiketoiminnan liiketoimintakaupalla. Kauppahinta 4,2 miljoonaa euroa maksetaan käteisellä sekä LapWallin uusilla osakkeilla suunnattuna osakeantina. Ostetun liiketoiminnan liikevaihto oli viime vuonna 14 miljoonaa euroa.

Kaupassa oli merkittävää se, että ostokohteen volyymista 70-80 prosenttia on mennyt Kastelli-taloille ja että kaupan yhteydessä tehtiin Kastelli-talot Oy:n kanssa puuelementtitoimitussopimus vuoteen 2028, sisältäen viiden vuoden jatko-option.

Tämänhetkinen markkinatilanne on vaikuttanut pientalomarkkinaan ja se on laskenut voimakkaasti. Tämän vuoksi koko vuoden 2023 liikevaihtoennuste ostettavalle liiketoiminnalle on noin 4–5 miljoonaa euroa, josta noin puolet kohdistuu vuoden 2023 toiselle vuosipuoliskolle. Pientalomarkkinan arvioidaan kuitenkin elpyvän kuluvan vuoden jälkeen. – tiedote 18.5.2023

Tulosjulkistuksessa Helsingissä 8.8.2023 LapWallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen kommentoi kauppaa:

Kastellissa on seuraavan 10 vuoden aikana potentiaalia tehdä jopa 100 miljoonaa euroa liikevaihtoa ja Kastelli tulee tästäkin taantumasta selviämään voittajana.

Toisin sanoen Lapwall tekee kasvupanostuksia nyt rakennusalan laskusuhdanteessa, jolloin myös yritysten haltuunotto on helpompaa. Yritysostoissa kilpailijoiden määrä markkinassa supistuu ja osaamista voidaan jakaa suuntaan tai toiseen.

Johto pyrkii saamaan lisää Kastellin kaltaisia yksikerrosseinäelementtiasiakkaita erittäin pirstaloituneilta markkinoilta, tavoitteena nostaa näiden elementtien markkinaosuus nykyisestä 20 prosentista noin kolmasosaan. Pienempiä toimijoita poistuu markkinoilta myös heikon kysynnän vuoksi.

LapWallin johto, toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen (vas.), talousjohtaja Tuomo Riihonen ja henkilöstö- ja markkinointipäällikkö Sanna Vappula esittelivät yhtiön tulosta ja liiketoimintaa Helsingissä 8.8.2023. Kuva. Henri Elo

Johto korostaa LapWallin kilpailuetuja

LapWallin toiminnassa on useita kilpailuetuja, jotka juontavat juurensa yhtiön kehittämästä avoimesta standardista puuelementtitoimialalla. Tämä mahdollistaa yhtiön ja alan kasvun myös isossa rakentamisessa.

LapWallilla on 50 konfiguroitavaa vakiotuotetta, mikä mahdollistaa tehokkaan tehdastuotannon niin katto-, seinä- kuin julkisivuelementeille. Yhtiö toteuttaa vuositasolla noin 400-500 projektia eri kokoisiin kohteisiin. Tämä käsittää projektinjohtamismallin, jonka alapuolella ovat suunnittelu, valmistus, toimitus ja asennus.

Kattoelementeistä yhtiö asentaa lähes kaikki ja seinäelementeistä noin kolmasosan.

LapWall on toimialansa suunnannäyttäjä, koska vastaavan kokoisia toimijoita ei markkinoilla ole. Yhtiön tuotteet ovat sertifioidusti hiilidioksidinegatiivisia. Kuva: LapWall Oyj, ovk-presentaatio Q2/2023

Keskeiset kilpailuedut liittyvät tehokkaaseen tehdastuotantoon ja kuivaketjun hallintaan tehtaalta työmaalle.

LAPWALL LEKO® -elementointijärjestelmä lyhentää työmaan läpimenoaikaa, takaa aukottoman kuivaketjun prosessin kaikissa vaiheissa sekä pienentää ympäristölle aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä radikaalisti. – LapWall, ovk-presentaatio Q2/2023

Laatu- ja kustannustehokkuusvaatimukset, hiilijalanjälki- ja kierrätysvaatimukset, hybridirakentaminen, puun markkinaosuuden kasvattaminen julkisessa rakentamisessa sekä kosteudenhallinta tukevat puuelementtien kysyntää tulevaisuudessa.

Pekkarinen muistuttaa, että nykyisessä markkinatilanteessa on tehty paljon kauppaa julkiselle puolelle. Kun asuinrakentaminen hidastuu tänä vuonna voimakkaasti, teollisuus- ja logistiikkarakentaminen ovat tukeneet LapWallin kysyntää. Yhtiön tyypillisiä asiakkaita ovat erikokoiset rakennusliikkeet ja rakennuttajat.

LapWallin laaja tuotteisto tasapainottaa kysyntää nykyisessä markkinatilanteessa. Yksikerrosseinäelementtien kysyntä on laskenut vuoden 2023 alkupuoliskolla alle puoleen. Lämpimien kattoelementtien lasku on 10 prosenttia. Kattoelementtijärjestelmien ja julkisivuelementtien kysyntä on kasvanut hyvin, mutta ne ovat volyymiltaan pienempiä. Kuva: LapWall Oyj

Taloudellinen kehitys tammi-kesäkuussa 2023

Pekkarinen painottaa paitsi Kastelli-sopimuksen merkitystä myös yhtiön isointa kauppaa rakennusyhtiö SRV:n kanssa, josta tiedotettiin 14.6.2023.

LapWall Oyj (”LapWall”) on allekirjoittanut noin 6,5 miljoonan euron sopimuksen SRV Rakennus Oy:n kanssa Metsä Woodin rakennuttaman kertopuutehtaan kattoelementtiurakasta Äänekoskelle. Sopimukseen sisältyy tilaajan purkuoikeus. Tilauksen odotetaan vahvistuvan kesän loppuun mennessä. – tiedote 15.6.2023

Kauppaan kuuluu kattoelementtien suunnittelu, valmistus ja asennus. Tilaus olisi LapWallin historian suurin yksittäinen projektitoimitus. Tuotanto alkaisi arviolta syksyllä 2023 ja asennukset jatkuisivat loppuvuodesta 2023 kesään 2024.

LapWallin tilauskanta oli rakentamisen yleisesti heikkoihin markkinaolosuhteisiin nähden kesäkuussa hyvällä 23 miljoonan euron tasolla, kun se vuosi sitten oli 25 miljoonaa euroa.

LapWallin taloudellinen kehitys huhti-kesäkuussa 2023 (FAS). Liikevoitto ja tilikauden voitto laskivat liikevaihdon 28 prosentin laskun seurauksena, mutta pysyivät selvästi voitollisina. Kuva: LapWall, osavuosikatsaus Q2/2023

Johto on tyytyväinen siihen, että myyntikateprosentti laski tammi-kesäkuussa ainoastaan kaksi prosenttiyksikköä vuodentakaisesta. Toisin sanoen tuotannon ja raaka-aineiden kuluja on pystytty sopeuttamaan kysynnän mukaan. Lisäksi raaka-ainekustannuksissa per neliö on pientä laskua. Puutavaran hinta on laskenut mutta eristeiden hinnoittelu on tiukempaa.

Talousjohtaja Tuomo Riihonen korostaa LapWallin parantunutta 62 prosentin omavaraisuusastetta, joka on selvästi viime vuosien tasoa parempi. Nettovelkaantumisaste on vain 10 prosenttia.

Riihonen kiinnittää huomiota hyvään tilauskantaan erityisesti kattoelementtiliiketoiminnassa ja julkisten rakennusten seinäelementeissä. Johdon mukaan myös heinäkuussa ja elokuun alussa myynti on ollut aktiivista.

Luottavaisesti lähdetään toiselle vuosipuoliskolle. – Tuomo Riihonen

Ohjeistus ja kasvutavoite

Riihonen kertoo tulosjulkistuksessa, että parantuneen tilauskannan myötä yhtiö koki edellytykset antaa taloudellinen ohjeistus vuodelle 2023.

Liikevaihdon ennakoidaan olevan 40-45 miljoonaa euroa ja liikevoiton ilman liikearvopoistoja 4,0 – 4,5 miljoonaa euroa.

LapWall straeginen tavoite on 70 miljoonan euron liikevaihto ja 12-15 prosentin EBITA-marginaali (liiketulos ennen liikearvopoistoja) prosenttia vuonna 2026. Kuva: LapWall Oyj

Tuoreen ohjeistuksen perusteella kuluva vuosi ei ole tekemässä isoa lovea kehitykseen sen enempää kasvussa kuin kannattavuudessa. Vuoden alkupuoliskon liikevaihto laski 26 prosenttia, mutta koko vuoden ohjeistuksen perusteella tilikausitasoinen liikevaihdon lasku olisi noin 20 prosenttia.

Asuntoaloitusten ennakoidaan painuvan tänä vuonna vähintään 30 prosenttia viime vuoden 39 000 asunnon tasolta.

Henkilöstö ja sijoittaja

LapWallin oman henkilöstön määrä on noin 160. Pälkäneen ja Vetelin tehtailla yhtiö käyttää vuokratyöntekijöitä. Toimihenkilöitä henkilökunnasta on noin 50 käsittäen muun muassa suunnittelijoita ja myyntiä. Suurin osa henkilökunnasta työskentelee tuotannossa. Asentajat toimivat pitkäaikaisten yhteistyöyritysten kautta.

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen korostaa henkilöstön merkitystä riippumatta siitä, onko työntekijä oma vai vuokratyöntekijä. Pekkarinen muistuttaa, että yhtiö määrittää myös vuokratyöntekijöiden palkat.

Työntekijä voi olla aidosti ylpeä työpaikastaan. Se on ihan keskeinen menestystekijä yhtiölle.

Yhteistyö, yhteinen tavoite ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin ovat arvoja, joita yhtiö painottaa läpi henkilökunnan.

Sijoittajan kannalta LapWallista tekee kiinnostavan puuelementtimarkkinan kasvu, jota megatrendit, laatu- ja ympäristövaatimukset sekä lainsäädäntö tukevat. Yhtiö kykenee toimimaan kannattavasti vaikeissa olosuhteissa, tekemään yritysostoja sekä kehittämään yksiköidensä toimintaa. Yhtiö panostaa automaatioon ja robotiikkaan.

Vähävelkaisuus pienentää rahoitusriskiä. LapWall maksoi osinkoa huhtikuussa 0,19 euroa osakkeelta ja nykykurssiin (3,3 euroa) nähden osinkotuotto on hyvätasoinen 5,8 prosenttia. Mahdollisina riskeinä ovat muun muassa rakennusalan suhdanteen heikkeneminen tai odotettua pidempi kesto sekä investointien hidastuminen julkisessa rakentamisessa.

Tarvittaessa yhtiö tekee ja on jo tehnyt sopeutustoimia sekä säätää tehtaidensa käyntiasteita kysyntää vastaavaksi.

Markkina-arvo nykyisellä 14,5 miljoonan kappaleen osakemäärällä ja nykykurssilla 3,3 euroa on 48 miljoonaa euroa. Kurssi reagoi olosuhteisiin nähden hyvään tulosjulkistukseen ja näkymiin kokonaisuutena lievästi positiivisesti 8.-10.8.2023.

Kirjoittaja omistaa yhtiön osakkeita.


IR-ikkuna on SalkunRakentajan ja Sijoittaja.fi:n yrityskumppaneiden kanava taustoittaville ja analyyttisille artikkeleille sekä muulle mielenkiintoiselle sijoittajatiedolle. Artikkeli on osa kaupallista yhteistyötä yhtiön kanssa. Artikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia.

Kommentoi
Ylös
>