Sijoitusuutiset

Michael ”Big Short” Burry lyö osakeindeksejä vastaan 1,6 miljardin dollarin vedon

Kuuluisa sijoittaja uskoo osakemarkkinoiden romahdukseen ja panostaa nyt voimalla myyntioptioihin.

Michael Burry Big Short sijoittaja Scion Capital

Kulttimaineeseen noussut amerikkalainen sijoittaja ja hedgerahaston johtaja Michael Burry, joka tunnetaan elokuvasta Big Short, on nyt lyönyt nimellisarvoltaan 1,6 miljardin dollarin myyntioptioiden vedon osakemarkkinoiden romahtamisesta.

Burry teki maanantaina julkaistujen Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission tietojen mukaan sijoituksia, joilla hän lyö vetoa S&P 500- ja Nasdaq 100 -indeksejä vastaan. Burryn rahasto Scion Asset Management osti myyntioptioita nimellisarvoltaan 866 miljoonalla dollarilla S&P 500:aa seurannutta rahastoa vastaan ja nimellisarvoltaan 739 miljoonalla dollarilla myyntioptioita Nasdaq 100:aa seurannutta rahastoa vastaan.

Tosin ei ollut selvää, mitä rahasto maksoi myyntioptioiden ostamisesta, koska sääntelyviranomaisten asiakirjoissa ei edellytetä optioiden merkintöjen, ostohintojen ja päättymispäivien julkistamista. Sijoitusten arvo saattaa olla siten selvästi ilmoitettua nimellisarvoa pienempi.

Myyntioptiot tarjoavat sijoittajalle oikeuden, mutta eivät velvollisuutta myydä tulevaisuudessa tietty määrä osakkeita tai muita kohde-etuuksia ennalta sovittuun hintaan. Sijoittaja voi esimerkiksi ostaa johonkin osakeindeksiin sidotun myyntioption. Jos kurssit laskevat enemmän kuin option hinnan verran, myyntioption haltija saa optiostaan kurssilaskun verran voittoa.

Burry käyttää asiakirjojen mukaan yli 90 prosenttia salkustaan markkinoiden laskusuhdanteen varalta.

Kryptisiä viestejä seuraajilleen

Jenkkiosakkeet ovat olleet tänä vuonna jyrkässä nousutrendissä. S&P 500 -osakeindeksi on noussut vuoden alusta 15 prosenttia ja teknojättien vanavedessä teknologiapainotteinen Nasdaq 100 on kivunnut peräti 38 prosenttia. Burryn lisäksi moni muukin sijoittaja alkaa epäillä, ovatko jenkkimarkkinoiden markkina-arvot irronneet jo talouden ja yritysten fundamenteista.

Burry näyttää kuitenkin ottaneen vaihtelevasti erilaisia ja vastakkaisiakin näkemyksiä osakemarkkinoiden suunnasta.

Tammikuussa hän esimerkiksi twiittasi 1,4 miljoonalle seuraajalleen salaperäisen viestin, jossa hän kirjoitti vain yden sanan: ”Myy”. Maaliskuun lopussa hän kuitenkin perääntyi. ”Olin väärässä sanoessani myy”, hän kirjoitti tuolloin.

Suurelle yleisölle Burry tuli tunnetuksi Big Short -nimisestä kirjasta ja ennen kaikkea samannimisestä elokuvasta vuodelta 2015. Elokuva kertoo tarinan sijoittajasta, joka haistaa Yhdysvaltain massiivisen finanssikriisiin johtaneen asuntokuplan ja sijoitti näkemyksensä puolesta yli miljardi dollaria.

Miten Michael Burry sijoittaa?

Burry ei ole koulutukseltaan rahoitusammattilainen, vaan lääkäri. Hän on vastarannankiiski, joka ei tee sijoitussiirtojaan sopulilauman mukana. Hänen sijoitustyyliinsä kuuluu markkinoiden epäsuosiossa olevien aliarvostettujen sijoituskohteiden etsiminen ja vedonlyönti suosittuja trendejä vastaan.

Esimerkiksi kesällä 2021 hän varoitti historian suurimmasta pörssikuplasta.

”Ihmiset kysyvät minulta aina, mitä markkinoilla tapahtuu. Se on yksinkertaista. Kaikkien aikojen suurin spekulatiivinen kupla”, Burry tviittasi.

Tämä ennustus ei kuitenkaan ole ainakaan vielä toteutunut.

Monien muiden huippurahastojenhoitajien tavoin Burry on arvosijoittaja, joka keskittyy lyhyen aikavälin markkinaliikkeiden sijasta fundamentteihin ja yritysten pitkän aikavälin näkymiin.

Burryn matka sijoituslegendaksi alkoi sijoitusfoorumilta, jossa hän julkaisi sijoitusideoita pienistä vähän tunnetuista yhtiöistä.

Burry teki 2000-luvun alkupuolella oikean analyysin Yhdysvaltojen ylikuumentuneista asuntolainamarkkinoista, jotka sitten puhkesivat vuonna 2007 ja aiheuttivat finanssikriisin. Hän sijoitti ennen kuplan puhkeamista yli miljardi dollaria asuntojen hintojen laskun puolesta.

Myös teknologiakuplan puhjettua 2000-luvun vaihteessa Burryn hedgerahasto ylsi koviin tuottoihin myymällä lyhyeksi teknologiaosakkeita.

Markkinoita vastaan sijoittamista Burry on harrastanut myöhemminkin. Vuoden 2021 toukokuussa Burryn hedgerahasto sijoitti Teslan osakkeita vastaan yli 800 000 kappaletta Teslan myyntioptioilla.

Viime vuonna hän kertoi sijoittajille, että S&P 500 voi pudota yli 50 prosenttia seuraavien vuosien aikana, ja myi kaikki salkkunsa osakkeet.

Ennustamisen vaikeus on arkipäivää Burryllekin

Vaikka Burry onnistui ennustamaan finanssikriisin, ei hän läheskään aina onnistu veikkauksissaan. Tämän osoittaa sijoittaja ja sijoituskouluttaja Adam Khoo:n julkaisu X:ssä (entinen Twitter).

Esimerkiksi vuonna 2017 Burry ennusti globaalia finanssimarkkinoiden romahdusta, minkä jälkeen S&P 500 -osakeindeksi nousi 19 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana. Maaliskuussa 2020 Burry löi vetoa S&P 500 -indeksiä vastaan ja indeksi nousi peräti 72 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana.

Kommentoi
Ylös
>