Sijoitusstrategiat

Nämä 10 sijoitussääntöä Brian Feroldi oppi tuskallisesti kantapään kautta

Suosittu sijoittaja ja sijoituskirjailija Brian Feroldi on maksanut kovan hinnan tekemistään virheistä. Hän kertoo, mitä ne ovat.

Brian Feroldi sijoittaja sijoituskirjailija

Brian Feroldi on sijoituskirjailija, sijoittaja ja sijoittamisen opettaja. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti oivaltavista ja maanläheisistä rahaa ja sijoittamista käsittelevistä tviiteistään ja uutiskirjeistään. Yli 70 000 sijoittajaa lukee hänen Long Term Mindset -uutiskirjettä. Erityisesti hänen yksinkertaiset sijoittamista käsittelevät kuvituskuvat ovat yksinkertaisen oivaltavia.

Feroldi aloitti sijoittamisen vuonna 2004. Kertomansa mukaan alussa hänellä ei ollut aavistustakaan, mitä oli tekemässä, ja hän teki siksi isoja virheitä. Hänen tuloksensa kuitenkin paranivat dramaattisesti ajan myötä, kun hänen tietonsa osakemarkkinoista kasvoivat.

Vuonna 2015 Feroldista tuli suositun amerikkalaisen Motley Fool -sijoitussivuston kirjoittaja. Sen jälkeen hän on kirjoittanut yli 3 000 artikkelia osakkeista, sijoittamisesta ja henkilökohtaisesta taloudesta.

Hänen sijoitusfilosofiaansa kuvaa tämä alla oleva tviitti, jonka hän julkaisi 2. elokuuta. Feroldi haluaa löytää salkkuunsa kovan kasvun voittajia.

Elokuun alussa Feroldi julkaisi X:ssä (entinen Twitter) mielenkiintoisen ketjun omista sijoitusvirheistään. Hän paljastaa siinä 10 tuskallista sijoitusoppia, jotka hän oppi kantapään kautta.

Ensimmäinen ohje on varoitus velkavivun vaaroista.

”Olen menettänyt yli 100 prosenttia sijoituksista ennenkin. Miksi? Velkavivun takia”, Feroldi kertoo. Hän muistuttaa myös Warren Buffettin ohjeesta: ”Jos olet fiksu, et tarvitse velkavipua. Jos et ole fiksu, sinun ei pitäisi käyttää sitä.”

Toinenkin ohje on tuttu neuvo korkoa korolle -vaikutuksen hyödyntämisestä. Se toimii kuitenkin vain, jos sijoittaja pystyy pysymään markkinoilla tarpeeksi pitkälle. Feroldi hyödyntää sijoittamisessaan niin sanottua Barbell-strategiaa, jossa hän on varovainen riskinkarttaja henkilökohtaisissa raha-asioissa, mutta sijoittamisessa aggressiivinen riskinottaja – mikä tarkoittaa sitä, että hänen sijoitussalkkunsa on 100 prosenttisesti vain ja ainoastaan osakkeissa.

Kolmas ohje liittyy sijoittajan itsevarmuuteen.

”Olen vakuuttanut itseni useita kertoja siitä, että osake voi mennä vain ylöspäin. Joissakin tapauksissa olin oikeassa. Toisissa taas menetin 70 % (!!!)”, Feroldi kuvailee. Siksi sijoitusvarojan tulee allokoida eri kohteisiin.

Neljäs ohje Feroldilla on se, että sijoittajan tulee olla kiinnostunut yrityksen liiketoiminnasta, ei itse osakekurssista. Hän on tehnyt sen virheen, että on myynyt tulevia ”megavoittajia”, koska niiden osakkeet olivat alhaalla.

”Osakekurssit ja liiketoiminnan tulokset korreloivat 0 prosenttisesti lyhyellä aikavälillä ja 100 prosenttisesti pitkällä aikavälillä”, hän muistuttaa.

Viides sijoitusvirhe on järjestelmän puuttuminen.

”Ennen pidin kaiken päässäni, mikä oli typerää (ja mahdotonta). En käyttänyt tarkistuslistoja, päiväkirjoja tai tarkkailulistoja, jotka ovat korvaamattomia ilmaisia työkaluja. Tämä aiheutti sen, että tein valtavasti virheitä.”, hän kertoo.

Kuudes virhe liittyy siihen, että sijoittaja käyttää ja lukee osakkeiden arvostusmittareita väärin. Feroldi tunnetaan kasvusijoittajana, joten hänen näkemyksensä arvostuskertoimiin ovat sen mukaiset.

”Ohitin korkean p/e-suhteen osakkeet (jotka nousivat voimakkaasti). Ostin alhaisen p/e-suhteen osakkeita (jotka laskivat paljon). Miksi? En ymmärtänyt liiketoiminnan kasvusykliä. Nyt tiedän, MITÄ arvostusmittareita pitää käyttää (ja KUN niitä pitää käyttää)”, Feroldi toteaa.

Paniikkimyynti ja paniikkiostot ovat seitsemäs Feroldin mainitsema virhe.

”Tunteeni ovat saaneet minut ostamaan paniikissa hypeosakkeita ja myymään paniikissa tulevia megavoittajia. On helppo sanoa olevansa ahne, kun muut pelkäävät, ja päinvastoin. On pirun vaikeaa todella tehdä niin”, hän kertoo.

Kahdeksas virhe on historian opiskelun unohtaminen.

” Ihmisluonto on hämmästyttävän johdonmukainen. Samat voimat, jotka ohjasivat markkinoita yli 100 vuotta, vaikuttavat meissä kaikissa vielä nykyäänkin. Myyntiin on aina älykkäästi perusteltu syy. En ymmärtänyt sitä. Nyt ymmärrän”, Feroldi kertoo.

Feroldi näyttää suositun kuvaajan Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden kehityksestä pitkällä ajanjaksolla. Siihen on mahtunut laskumarkkinoita, mutta ne ovat vähäpätöisen pieniä, kun niitä verrataan osakeindeksin pitkän aikavälin nousutrendiin.

Feroldi tuntuu siis vihjaavan, että osakkeiden myynnille on historiasta löytynyt melko kehnoja perusteita.

Yhdeksäs virhe on Feroldin mukaan keskittyminen siihen, mitä ei voi hallita.

”Seurasin osakekursseja ja uutisia tiiviisti ja etsin vihjeitä markkinoiden ennustamiseksi. Tämä oli huonosti käytettyä aikaa. Makrotekijöillä on merkitystä, mutta en voi hallita niitä. Keskityn nyt paljon enemmän siihen, mitä voin hallita.”

Viimeinen ja 10. virhe on tämä: sijoittaja ei ole valmis muuttamaan mieltään.

Feroldi toteaa, että se on todella vaikeaa, mutta se on välttämätöntä menestymiselle sijoittajana.

”Mielensä muuttaminen on vaikeaa. Väärin olemisen myöntäminen on vaikeaa”, hän kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös