Markkinakommentit

USA:n inflaatio-ongelma saattaa olla vähitellen selätetty

Yhdysvaltojen inflaatio lähti heinäkuussa uudelleen nousuun useita kuukausi kestäneen inflaation maltillistumisen jälkeen. Nousu saattaa olla kuitenkin väliaikaista.

Kuluttajahintaindeksi nousi heinäkuussa 3,2 prosenttia edellisvuodesta, mikä on hieman nopeampaa kuin kesäkuun 3,0 prosentin vuosinousu. Hinnat nousivat heinäkuussa 0,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta, mikä vastaa kesäkuun 0,2 prosentin nousua kuukaudesta toiseen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan molemmat mittarit vastasivat suunnilleen ekonomistien ennusteita.

Pohjainflaatio, josta on poistettu elintarvikkeiden ja bensiinin epävakaammat kustannukset, nousi heinäkuussa 0,2 prosenttia edelliskuuhun verrattuna ja 4,7 prosenttia viime vuoteen verrattuna – suunnilleen samalla tasolla kuin kesäkuussa. Molemmat mittarit olivat myös ekonomistien odotusten mukaisia.

Vuosittainen pohjainflaation nousu oli pienin sitten lokakuun 2021.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen analysoi X:ssä läpi tuoreita USA:n inflaatiolukuja. Hänen mielestään virallisen hintaindeksin nousu on väliaikaista.

”Jenkkien kokonaisinflaatio kiihtyi heinäkuussa 3,2 prosentin tasolle (v/v, ed. 3,0 %), mutta kyseessä on vain tilapäinen takaisku ja inflaatio-ongelma on nykytiedon valossa rauhoittumassa”, hän toteaa.

Hännikäisen mukaan heikon vertailuarvon, eli heinäkuun 2022 kuukausitason nollainflaation, poistuminen vuositason luvusta selittää inflaation kiihtymistä eli kyseessä pitkälti mekaaninen, ei dramaattinen tekijä. Lisäksi kuukausitason hintojen nousu nojasi jälleen asumisen harteille, muiden erien liikkeet ovat olleet varsin maltillisia, hän toteaa.

Hyödykeinflaatio on menneen talveen lumia. Hännikäisen mukaan hyödykehintojen nousueväät ovat vähissä tuotantokustannusten laskun ja tuotantoketjujen haasteiden hellittäessä.

Hännikäisen mukaan palvelujen inflaatio on keskuspankki Fedin kannalta kaikkein vaikein haaste, koska palveluhintojen kehitys riippuu työmarkkinatilasta, joka on ainakin toistaiseksi pysynyt erittäin vahvana.

Vaikka pohjainflaatio on edelleen korkea, 4,7 prosenttia, on sen suunta ollut jo pitempään laskeva. Tämä kertoo keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen onnistumisesta, Hännikäinen arvioi.

Miltä näyttää jatko?

”Mikäli hintojen nousu jatkuu karkeasti nykytasolla, niin inflaatio-ongelma on vähitellen selätetty ja vuosi-inflaatio palaa vuoden horisontilla tavoitetasolle”, Hännikäinen ennustaa.

Inflaatioluvut ovat tuoneet keskuspankille selvästi hengitystilaa. Ekonomistin mukaan keskuspankki kantaa tällä hetkellä huolta kuitenkin työmarkkinoiden ylikireydestä, palkkojen nousutahdista ja inflaatio-odotusten voimistumisesta. Kohoavat inflaatio-odotukset saattavat luoda itseään ruokkivan kierteen.

”Summa summarum: hintojen nousupaine on hellittämässä, mutta inflaatiokuvaa ei kannata muodostaa vain ekstrapoloimalla muutaman viimeisen kuukauden trendiä. Fed voinee jatkossa tarkkailla talouden kehityssuuntaa, ja katseet ovat jatkossa korkohuipun kestossa”, Hännikäinen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös