Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Applen osake kyntää Kiinan hallinnon toimien vuoksi

Applen osakkeet ovat laskussa sen jälkeen, kun, raportit kertovat Kiinan kieltäneen iPhonen käytön hallituksen työntekijöiltä.
Näin Steve Jobs muutti Applen yhdeksi maailman arvokkaimmaksi yritykseksi Näin Steve Jobs muutti Applen yhdeksi maailman arvokkaimmaksi yritykseksi

Applen osakkeet laskivat keskiviikkona 3,6 prosenttia New Yorkin pörssissä ja torstaina vielä 2,9 prosenttia. Keskiviikon kurssilasku oli suurin yhden päivän lasku sitten 4. elokuuta laskun. Myös eurooppalaiset Applen siruvalmistajat, kuten STMicroelectronics NV, laskivat torstaina.

Syynä Applen kurssilaskuun on Applelle tärkeän Kiinan markkinan lisääntyvät riskit.

Kiinan hallinto aikoo kieltää Applen iPhone-puhelinten käytön useiden hallintoelimien työntekijöiltä työpaikoilla. Aiheesta kertovat Bloomberg ja Wall Street Journal.

Kiina aikoo laajentaa iPhonen käyttökieltoa hallituksen tukemiin virastoihin ja valtionyhtiöihin sensitiivisillä osastoilla, mikä on merkki Applen kasvavista haasteista sen suurimmilla ulkomaisilla markkinoilla ja globaalissa tuotantokeskuksessa.

Useat kiinalaisvirastot ovat alkaneet ohjeistaa henkilökuntaansa olemaan ottamatta iPhonensa mukaan töihin, kertoivat asiaa tuntevat henkilöt, jotka vahvistavat Wall Street Journalin aiemman raportin. Lisäksi Peking aikoo laajentaa tätä rajoitusta paljon laajemmin lukuisiin valtionyhtiöihin ja muihin hallituksen hallinnassa oleviin organisaatioihin, sanoivat henkilöt, jotka pyysivät olla mainitsematta henkilöllisyyttään arkaluonteisesta asiasta keskusteltaessa.

Jos Peking toteuttaa tämän ennennäkemättömän eston, se on huipentuma vuosia kestäneille ponnisteluille, joilla Kiinan hallinto pyrkii kitkemään ulkomaisen teknologian käyttö arkaluontoisissa ympäristöissä. Samalla Peking pyrkii vähentämään riippuvuuttaan yhdysvaltalaisista ohjelmistoista ja virtapiireistä.

Kiinan hallinnon toimet uhkaavat heikentää Applen asemaa Kiinan valtavilla markkinoilla.

Kiinan markkina on Applelle erittäin tärkeä markkina, sillä se tuo noin viidenneksen yhtiön liikevaihdosta ja yhtiö valmistaa Kiinassa suurimman osan maailman iPhoneista miljoonia kiinalaisia työllistävien tehtaidensa kautta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan on epäselvää, kuinka moni yritys tai virasto voisi lopulta ottaa käyttöön henkilökohtaisia laitteita koskevia rajoituksia, eikä virallista tai kirjallista kieltopäätöstä ole vielä tehty. Valtionyritykset tai valtion organisaatiot todennäköisesti vaihtelevat siinä, miten tiukasti ne panevat tällaiset kiellot täytäntöön. Jotkut kieltävät Applen laitteiden käytön työpaikoilla, kun taas toiset voivat kieltää työntekijöiltä niiden käytön kokonaan.

Bernstein-yhtiön analyytikko Toni Sacconaghi kirjoitti torstaina julkaistussa muistiossaan, että vaikka kaikkia valtion työntekijöitä koskeva kielto voisi vähentää iPhonen kappalemääräistä myyntiä Kiinassa jopa viisi prosenttia, olisi Applelle suurempi uhka, jos kiellot lähettäisivät viestin siitä, että tavallisten kansalaisten pitäisi sen sijaan käyttää kiinalaisten yritysten valmistamaa elektroniikkaa.

”Ehkä vielä tärkeämpää on, että iPhonen käytön rajoittaminen valtion työntekijöiden keskuudessa voisi vaikuttaa kielteisesti myyntiin kuluttajien keskuudessa (sukulaiset, perheenjäsenet ja väestö yleensä), ja se voisi olla osa Kiinan hallituksen laajempaa pyrkimystä edistää kotimaisen teknologian käyttöä”, Sacconaghi kirjoittaa.

Applen viimeisimmällä, kesäkuussa päättyneellä vuosineljänneksellä Kiinan liikevaihto kasvoi vuositasolla kahdeksan prosenttia lähes 16 miljardiin dollariin. Se oli Applen nopeimmin kasvava alue.

Yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook sanoi yhtiön tulospuhelussa, että Apple näkee käyttäjien siirtyvän Android-puhelimista iPhoneihin, ja mainitsi tämän olevan ”tuloksen ytimessä”.

Aiemmin Yhdysvallat on kieltänyt monia yrityksiä myymästä Kiinaan tuotteita, joita voidaan käyttää seuraavan sukupolven teknologiassa, kuten tekoälyssä.

Presidentti Joe Biden allekirjoitti viime kuussa asetuksen, jolla rajoitettiin yhdysvaltalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten investointeja puolijohteisiin, kvanttilaskentaan ja joihinkin tekoälyjärjestelmiin Kiinassa.

Kiinan ulkoministeriö vastasi tähän sanomalla, että se ”vastustaa päättäväisesti Yhdysvaltojen vaatimusta ottaa käyttöön Kiinaa koskevia investointirajoituksia”.

Lue myös tämä: Warren Buffett: Apple on sijoitussalkun paras osa

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
rakentaminen rakennus nostokurki rakennusala

Kotitalouksien kurjistuva ostovoima heikentää monen toimialan suhdannenäkymiä

Seuraava artikkeli
email sähköposti konttori laptop tietokone toimisto talous

Ekonomisti: Suomi tarvitsee tiekartan ulos palkansaajien kannustinloukuista