Indikaattorit

Ennuste: Suomen inflaatio laskee selvästi

Suomen Pankki ennustaa inflaation laantuvan huomattavasti ensi vuonna.

Suomi on taantumassa ja taantumasta toipuminen on hidasta, arvioi Suomen Pankki (SP) tuoreessa väliennusteessaan. Hinta- ja korkotason nousu sekä heikentynyt vientikysyntä painavat Suomen taloutta.

Keskuspankin mukaan talouden elpyminen kestää kuitenkin aiemmin arvioitua pidempään. Kansainvälisen talouden kehitykseen liittyvät riskit ovat kasvaneet, ja odotettua heikompi kehitys heijastuisi kotimaiseen tuotantoon. Myös asuinrakentamisen alhosta voi aiheutua pidempiaikaisia ongelmia.

Suomen Pankki on tarkistanut väliennusteen taustalla olevaa arviota kansainvälisen talouden kehityksestä ja Suomen vientimarkkinoiden kasvusta hieman aiempaa heikompaan suuntaan.

Euron valuuttakurssin Suomen Pankki olevan aiempaa hieman vahvempi, mikä rasittaa Suomen kilpailukykyä. Raakaöljyn viimeaikaisen hinnannousun vuoksi markkinaodotuksiin perustuvat hintaodotukset ovat hieman kesäkuun ennustetta korkeammalla tasolla, mutta hintojen odotetaan edelleen laskevan ennustevuosina.

Rahoitusmarkkinoiden odotus lyhyiden korkojen tasosta vuonna 2024 on myös aiempaa korkeampi, mutta kolmen kuukauden euribor-koron ennakoidaan laskevan vuonna 2025.

Rahoitusmarkkinat odottavat, että kolmen kuukauden euribor-korko on tänä vuonna 3,4 prosenttia, ensi vuonna 3,7 prosenttia ja vuonna 2025 vielä 3,1 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousuvauhti Suomessa on vuoden 2023 aikana hidastunut selvästi vuoden 2022 euroajan ennätyksestä 7,2 prosentista yhdenmukaisella kuluttajahintaindeksillä mitattuna. SP:n mukaan öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet, ja hintojen lasku on välittynyt energian kuluttajahintoihin.

Vuoden 2023 aikana inflaatio on kuitenkin keskimäärin vielä korkeahko 4,3 prosenttia. Kansallinen kuluttajahintaindeksi ottaa huomioon myös asunto- ja kulutusluottojen korkojen nousun vaikutuksen kotitalouksien menoihin, joten sillä mittarilla inflaatio pysyttelee selvästi yhdenmukaisen kuluttajahintaindeksin mukaista inflaatiota korkeampana vuonna 2023.

Ensi vuonna inflaatio kuitenkin hellittää.

SP:n ennusteen mukaan vuonna 2024 inflaatio hidastuu merkittävästi, mihin vaikuttaa eniten energiahintojen lasku. Palveluiden hintojen nousu kuitenkin jatkuu nopeana muun muassa vuokrien nousun vuoksi ja vaikuttaa pohjainflaatioon, joka on selvästi yhdenmukaistettua inflaatiota nopeampaa noin 2,5 prosentin vauhdissa. 

Keskuspankin mukaan heikko talouskasvu hidastaa inflaatiota, ja pohjainflaatio laskee kahden prosentin tasolle vuonna 2025.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös