Kasvuosakkeet

LapWall luottaa puuelementtien kasvuun – tehdasvierailu

Puuelementtivalmistaja LapWall on kasvanut kannattavasti sekä orgaanisesti että yritysostoin. Yhtiö on nostanut Pyhännän tehtaan käyntiastetta.

LapWallin ensimmäinen, vuonna 2012 valmistunut, noin 5 000 m2 tuotantotila Pyhännällä. Tuotantolinja 1 vasemmalla ja 2 oikealla. Kuva: Henri Elo

Puurakenteisia seinä- ja kattoelementtejä valmistava rakennustuoteteollisuusyhtiö LapWall on perustettu vuonna 2011 Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla. Vierailin tehtaassa 4.9.2023.

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen kertoo, että velipoika Timo kysyi häntä rakentamaan puuelementtitehdasta Timon johtamalle Lapti-rakennusliikkeelle. Jarmo ajatteli, ettei elementtitehdasta voi perustaa yhden asiakkaan varaan.

Lopulta syntyi uusi yhtiö LapWall, joka toimittaa puuelementtejä kaikille rakennusliikkeille ja rakennuttajille. Toimiala oli pitkään kehittymätön ja standardoimaton.

Tänä päivänä alalla käytetään yleisesti LapWallin kehittämää avointa standardia.

Teollisessa toiminnassa pitää olla vakiotuotteet, jotta toiminta voi olla taloudellisesti kannattavaa. Protoilla ei pärjää. – Jarmo Pekkarinen

LapWallilla on noin 50 konfiguroitavaa vakiotuotetta. Tehdaskierroksella liiketoimintajohtaja Kari Viljamaa kertoo, että elementeissä muuttuvia tekijöitä ovat mitat, aukkojen paikat sekä verhoilun väri. Toki erikoiselementtejäkin valmistetaan osana toimitusta.

Pyhännän tehtaan vuosituotantokapasiteetti on noin 300 000 neliömetriä puuelementtejä. Se vastaa yli 40 jalkapallokenttää. Varastoihin mahtuu 5-6 viikon tuotanto. Tuotanto- ja varastotilaa Pyhännällä on yhteensä noin 30 000 neliötä, josta 10 000 lämmintä tuotantotilaa kahdessa eri hallissa.

Liiketoimintajohtaja Kari Viljamaa vastaa Pyhännän ja Raahen tehtaan tuotannosta ja liiketoiminnasta. Hänen tiimiinsä kuuluu seitsemän päällikköä vastuualueineen, mukaan lukien myynti, suunnittelu, tuotanto, asennus, huolto sekä laskenta ja hankinta. Kuva: Henri Elo
Aktiivinen yrittäjä. Jarmo Pekkarinen on ollut parhaimmillaan mukana seitsemän yrityksen liiketoiminnassa aktiivisena osakkaana. Kuva: LapWall Oyj

Tehdasvalmistus tuo hyötyjä

LapWallin LAPWALL LEKO® -tuoteperhe jakautuu viiteen ryhmään:

  • kattoelementit (esim. liikerakentaminen)
  • yksikerrosseinäelementit (pientalot)
  • monikerrosseinäelementit (puukerrostalot)
  • kattoelementtijärjestelmät (eristämätön kattoelementti, jossa alushuopa; elementin alla tuki- ja palokatkoelementit osana toimitusta)
  • julkisivuelementit esimerkiksi hybridirakentamiseen, jossa runko voi olla niin puuta, betonia kuin terästä.

Pyhännän ja Raahen (ent. KW-Component) tehtaat keskittyvät seinäelementteihin. Tämän lisäksi Pyhäntä valmistaa kattoelementtijärjestelmiä isoihin kohteisiin sekä julkisivuelementtejä. Näiden tuoteryhmien kysynnän kasvu on paikannut seinäelementtien kysynnän laskua.

Seinäelementit menevät tyypillisesti pientalokohteisiin, kun taas kattoelementtijärjestelmät ja julkisivuelementit julkiseen ja liikerakentamiseen.

Pyhännän tehdas toimii nyt täysillä kahdessa vuorossa, kun vielä keväällä se kävi yhdessä ja kesällä 1,5 vuorossa. Toiseksi isoin tuotantolaitos Pälkäne valmistaa kattoelementtejä kuten myös Veteli, kohteina esimerkiksi logistiikka, kauppa, teollisuus ja julkinen rakentaminen. Pälkäneen tehdas pyörii täysillä kahdessa vuorossa ja Veteli yhdessä vuorossa.

Vetelin toimintaa kehitetään askel kerrallaan, jotta tulevaan kasvavaan kysyntään pystytään vastaamaan. – Jarmo Pekkarinen

Nämä kolme yksikköä ovat liittyneet osaksi LapWallia yritysostojen tuloksena: Pälkäne Metsä Woodilta 2017, Veteli Termaterilta 2022 ja Raahen liiketoiminta KW-Componentilta keväällä 2023. Raahessa on käynnissä muutosneuvottelut koskien tuotannon siirtämistä Pyhännän tehtaaseen.

KW-Componentin liiketoimintakaupan myötä myötä LapWall pääsi pitkäaikaiseen yhteistyöhön Kastelli-talojen kanssa, potentiaalina 100 miljoonan euron liikevaihto elementeistä seuraavien 10 vuoden aikana.

Puuelementtien tehdasvalmistuksella on keskeisiä hyötyjä verrattuna työmailla tapahtuvaan rakentamiseen. Näitä ovat:

  • Kuivaketju läpi tuotanto- ja toimitusprosessin. Koska kattoelementteihin tehdään vesikate jo tehtaalla, työmaalla ei välttämättä tarvita sääsuojauksen rakentamista kohteen ylle.
  • Mittatarkkuus ja automaatio
  • Tehokkuus ja tuottavuus
  • Henkilöstön saatavuus.

Jarmo Pekkarinen kertoo, että tämänhetkinen markkinatilanne tukee puuelementtirakentamista, koska rakennusalalta poistuu työvoimaa. Tällöin elementtitoimituksesta tulee entistä varteenotettavampi vaihtoehto hoitaa osa työmaalla tapahtuvasta rakentamisesta helpommin ja nopeammin.

Puuelementtirakentamista puoltavat myös kosteudenhallinta- ja ympäristötekijät, niin sanottu vihreä siirtymä.

Puutavara matkaa runkoasemalle, joka kokoaa elementin rungon. Vasemmalla alhaalla elementteihin asennetaan höyrysulku, oikealla portaalirobotti viimeistelee ja naulaa ulkolaudoituksen elementtiin. Kuvat: Henri Elo

LapWall panostaa automaatioon ja robotiikkaan

Viljamaa muistuttaa, että uudet tuotteet pitävät tuotannon nyt täysillä. Esimerkiksi julkiset hoiva- ja kouluhankkeet ovat yhtiölle tärkeitä.

Toiminta vaatii projektiosaamista ja tuotannon taipuisuutta. Suunnittelu tapahtuu 3D:nä. – Kari Viljamaa

Pyhännän tuotantolaitoksella on viisi portaalirobottia, jotka kokoavat ja kääntelevät elementtejä. Tuotannonohjaus ja suunnittelu tapahtuu sähköisesti, jolloin jokaisen elementin ja projektin vaiheista on reaaliaikainen tieto työpisteillä ja organisaatiossa.

LapWallin liikevaihto oli viime vuonna 52,5 miljoonaa euroa, oman henkilöstön määrä 125 henkeä ja tuotantokapasiteetti 700 000 neliömetriä. Pyhännän tuotannon ja toimihenkilöiden osuus työpaikoista on noin 80. Pälkäne ja Veteli käyttävät vuokratyövoimaa.

Elementit varastoidaan isoissa varastohalleissa. Ikkunavalmistajien toimituksia etualalla. Ikkunat asennetaan elementteihin valmiiksi. Kuva: Henri Elo

LapWall antoi taloudellisen ohjeistuksen tilikaudelle 2023 puolivuosikatsauksen yhteydessä 8.8.2023, ote:

Näkymien selkeytymisen johdosta LapWall on tänään päättänyt antaa taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2023.

Yhtiö arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2023 on 40–45 miljoonaa euroa ja liikevoitto ilman liikearvon poistoja (EBITA) 4,0–4,5 miljoonaa euroa.

Toisin sanottuna liikevaihto laskee tänä vuonna mutta tulos pysyy selvästi voitollisena. Ohjeistuksen perusteella loppuvuodelta kertyy alkuvuotta enemmän tulosta, koska alkuvuoden EBITA-liikevoitto oli 1,9 miljoonaa euroa ja koko vuoden ohjeistus on yllä mainittu 4-4,5. Viime vuonna EBITA oli jopa 8,3 miljoonaa.

Nämä elementit odottavat varastohalleissa lähtöä asiakastyömaille. LapWallin asennustiimit asentavat elementit noin kolmannekseen asiakaskohteista, kattoelementeistä lähes kaikki. Kuvat: Henri Elo

Kevät oli haastava

Pekkarisen tapaan yhtiön perustajaosakkaisiin kuuluva Kari Viljamaa kertoo, että kevät oli haastava. Yhtiössä kuitenkin uskottiin uusien tuotteiden – kattoelementtijärjestelmät ja julkisivuelementit – kysyntään. Yhtiö piti työvoimasta kiinni ja on jopa palkannut lisää.

Se palkitsee nyt, kun yhtiö on pystynyt nostamaan tuotannon kahteen vuoroon.

Vuoden alkupuoliskolla kattoelementtijärjestelmien myynti kolminkertaistui ja julkisivuelementtien kaksinkertaistui samaan aikaan, kun yksikerrosseinäelementtien kysyntä laski alle puoleen vuoden takaisesta.

Toki uusien tuotteiden volyymi on vielä pieni, alkuvuonna yhteensä kaksi miljoonaa euroa, mutta niiden kasvu jatkuu myös loppuvuonna.

Viljamaa muistuttaa, että yhtiön täytyy olla nyt aktiivinen talvea varten.

LapWallin toiminnassa liiketoimintajohto on vastuussa tuotannosta myyntiin. Pälkäneen ja Vetelin kattoelementtiliiketoiminnan johtaja on Marko Kellberg.

Ylpeä työpaikasta

Pekkarinen haluaa, että jokainen LapWallin työntekijä, olipa sitten oma tai vuokratyöntekijä, voi olla ylpeä työpaikastaan ja saa vastuuta. Hän myös toteaa, että yhtiön tukitoimintojen ensisijainen tehtävä on tukea liiketoimintayksiköiden tarpeita.

Runsaan hallinnon rakentamista johto vierastaa. Sekä Pekkarinen että Viljamaa ovat insinöörejä ja työskentelivät aiemmin kiintokalusteiden ja MDF-ovien valmistaja Mellano Oy:n palveluksessa, Pekkarinen toimitusjohtajana. Pekkarinen on ennen LapWallia toiminut myös Ponssella, PRT-Forestilla, elektroniikan alihankinnassa ja elintarvikeyhtiö Maustajassa.

Jarmo Pekkarisen ja Kari Viljamaan lisäksi LapWallin palveluksessa perustajaosakkaista on yhä asennuspäällikkö Janne Pekkarinen. Muita perustajia olivat Timo Pekkarinen ja Tuomas Ahola.

Rahoitusriskien hallinnasta johto toteaa, että jokaiseen toimitukseen haetaan asiakas- tai projektikohtainen limiitti, pankkitakaus tai ennakkomaksu. Yhtiö on maksanut matkallaan kalliit oppirahat Ruotsista, josta yhtiö vetäytyi 2020.

LapWall listautui Nasdaq Helsingin First North -pörssilistalle keväällä 2022. Yhtiö tavoittelee yli 70 miljoonan euron liikevaihtoa vuoden 2026 loppuun mennessä. Tiukentuva rakentamisen säätely ja ympäristötavoitteet tukevat toimialan kasvua.

Pyhäntä on aktiivinen tehdaspaikkakunta Pohjois-Pohjanmaalla Oulun eteläpuolella. Kuva: Henri Elo

Kirjoittaja omistaa yhtiön osakkeita.


IR-ikkuna on SalkunRakentajan ja Sijoittaja.fi:n yrityskumppaneiden kanava taustoittaville ja analyyttisille artikkeleille sekä muulle mielenkiintoiselle sijoittajatiedolle. Artikkeli on osa kaupallista yhteistyötä yhtiön kanssa. Artikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia.

Kommentoi
Ylös
>