Kasvuosakkeet

Sijoituslegenda: Yliarvostettu Nvidia on luonut varallisuuskuplan

Nvidian osake on muodostanut varallisuuskuplan, jonka puhkeaminen voi laukaista laajemman markkinaromahduksen, sijoituslegenda Rob Arnott varoittaa.

Rob Arnott
Varainhoitoyhtiö Research Affiliatesin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Rob Arnott.

Kuluva vuosi on ollut jälleen amerikkalaisten tekno-osakkeiden juhlaa. Yksi näistä juhlijoista on teknojättien joukkoon nopeasti noussut grafiikkasirujen valmistaja Nvidia, jonka osake noussut tänä vuonna jo lähes 230 prosenttia.

Innostusta Nvidiaa kohtaan ruokkivat yhtiön huikeat kasvunäkymät ja tuloskasvu.

Yhtiön liikevaihto kasvoi toisella vuosineljänneksellä peräti 101 prosenttia vertailukaudesta eli 13,5 miljardiin dollariin viime vuoden 6,7 miljardista dollarista. Analyytikoiden konsensusodotus oli 11 miljardin dollarin liikevaihto, joten yhtiön kasvu on ollut korkealle viritettyjä odotuksiakin selvästi väkevämpää.

Oikaistu osakekohtainen tulos oli 2,7 dollaria, mikä on peräti 429 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Tuloskasvu oli sekin analyytikoiden odotuksia vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotus oikaistulle osakekohtaiselle tulokselle oli 2,07 dollaria.

Tekoälyhype nostanut Nvidian arvostuskertoimia

Sijoittajat uskovat, että siruvalmistaja on hyvissä asemissa hyödyntääkseen tekoälyyn liittyvien huipputietokoneiden odotettuun kovasta kysynnän kasvusta.

”Uusi tietotekniikan aikakausi on alkanut. Yritykset kaikkialla maailmassa ovat siirtymässä yleiskäyttöisestä laskennasta kiihdytettyyn laskentaan ja generatiiviseen tekoälyyn”, toteaa NVIDIAn perustaja ja toimitusjohtaja Jensen Huang.

Nyt kuitenkin soivat hälytyskellot.

Kurssinousu on nostanut Nvidian arvostustason pilviin. Kuluvan vuoden konsensuksen mukaisella tulosennusteella yhtiön P/E-kerroin on 117x ja EV/Ebitda-kerroin 87x.

Arvostetun varainhoitoyhtiö Research Affiliatesin perustaja, hallituksen puheenjohtaja Rob Arnott, joka on niin sanotun smart-beta -järjestelmän arkkitehti, luokittelee puolijohdeosakkeen tekoälyhypen vuoksi ”oppikirjaesimerkiksi suurten markkinoiden harhasta”.

Hän varoittaa aiheesta Research Affiliaten sijoittajakirjeessä. Aiheesta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

NVIDIAn perustaja ja toimitusjohtaja Jensen Huang.

Arnott ei pelkästään näe Nvidian osakkeessa ylihinnoittelun riskiä, vaan pitää sitä vaarana koko markkinalle.

”Voisiko Nvidian pörssiromahdus kaataa koko markkinan? Se on hyvin mahdollista”, Arnott sanoi.

Arnottin mukaan yliluottavaiset markkinat muuttavat paradoksaalisesti loistavat tulevaisuuden liiketoimintanäkymät vielä loistavammiksi tämänhetkisiksi osakkeiden hintatasoiksi.

”Nvidia on tämän päivän esimerkki tästä genrestä: loistava yhtiö, joka on hinnoiteltu yli täydellisyyden.”

Ovatko odotukset jo epärealistisia?

Hänen mukaansa sijoittajat panostavat Nvidiaan sen 1,2 biljoonan dollarin markkina-arvon vuoksi, mikä tekee siitä turvallisen sijoituskohteen.

Arnott kuitenkin painottaa, että Nvidia ei kuitenkaan ole ”liian suuri kaatuakseen”, mutta Nvidia on ”liian suuri menestyäkseen”.

”Riski, että olemme väärässä, että Nvidia on menossa uskomattomiin saavutuksiin ja nousee vielä kymmenkertaiseksi seuraavan 10 vuoden aikana, on mahdollinen. Sanoisin, että se ei ole uskottavaa, ja siksi voin hyvin kutsua sitä kuplaksi”, hän lisää.

Pörssikuplien varoittelu ei ole Arnottille uutta. Eikä hän ole aina varoituksissaan tehnyt onnistuneita ennusteita.

Hän ennusti joulukuussa 2020, että Tesla olisi S&P 500 -indeksin hidaste sen jälkeen, kun siitä tuli suurin koskaan vertailuindeksiin lisätty yritys. Sekä sake että indeksi ovat kuitenkin nousseet noin 20 prosenttia sen jälkeen, kun hän esitti tuon väitteen.

3 kommenttia
  • Hh1488 sanoo:

    emonko nvidian markkina arvi tosiaan 1200miljardia dollaria?

  • Ylös
    >