Yritysuutiset

Tietoevryltä tulosvaroitus – analyytikko: riskit realisoituvat

Tulosvaroitus luo laskupainetta ennusteisiin, arvioi Inderesin analyytikko.

Teknologiayhtiö Tietoevry päivittää ohjeistustaan vuodelle 2023 johtuen lyhyen aikavälin heikentyneestä kysynnästä epävarmassa markkinaympäristössä.

Yhtiön mukaan heikentyneen taloudellisen toimintaympäristön myötä asiakkaat toteuttavat kustannussäätöjä ja siirtävät ostopäätöksiään, mikä vaikuttaa etenkin Tietoevry Create ja Tech Services -liiketoimintoihin.

Tietoevry arvioi nyt yhtiön koko vuoden orgaanisen kasvun olevan noin neljä prosenttia ja oikaistun liikevoittomarginaalin 12,6-13 prosenttia.

Aiemmin yhtiö oli arvioinut orgaanisen kasvun olevan 5-7 prosenttia ja oikaistun liikevoittomarginaalin 13-15 prosenttia.

Viime vuonna Tietoevryn liikevaihto oli 2,9 miljardia euroa ja oikaistu liikevoittomarginaali oli 13 prosenttia.

Tietoevry Create -liiketoiminnassa heikentynyt kysyntä vaikuttaa ennen kaikkea pienempiin ja vähemmän strategisiin hankkeisiin. Tietoevry Tech Services -liiketoiminnassa kysynnän heikkeneminen näkyy lyhytaikaisissa tuntityöpohjaisissa toimeksiannoissa, kun pitkäaikaiset sopimukset puolestaan tuovat liiketoimintaan vakautta.

Taloudellisen kehityksen yhtiö uskooo jatkuvan hyvänä kaikissa ohjelmistoliiketoiminnoissa. Hiljattain hankitun yhdysvaltalaisen datakeskeisiin palveluihin keskittyvän MentorMate-yhtiön liiketoiminnan kehitys on ollut odotusten mukaista.

Tietoevryn liiketoimintarakenne, jossa liikevaihdosta noin kaksi kolmasosaa tulee pitkäaikaisista sopimuksista, yhdistettynä yhtiön kustannustehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin tukee yhtiön taloudellista kehitystä.

Inderesin analyytikko Joni Grönqvist arvioi, että markkinan heikkous iskee osaan liiketoiminnasta, pieniin ja vähemmän strategisiin hankkeisiin

Tietoevryn tulosvaroitus luo hänen mukaansa laskupainetta ennusteisiin. Toisaalta markkinat ovat ainakin osin jo hinnoitellut tulosvaroitusriskin, Grönqvist toteaa.

”Ennustimme ennen tulosvaroitusta orgaanisen kasvun olevan 5,4 prosenttia sekä EBITA-prosentin 13,2 prosenttia ja olivat näin ohjeistuksien alalaidalla. Tulosvaroitus luo pientä laskupainetta ennusteisiimme ja päivitämme ne viimeistään Q3-ennakon yhteydessä”, Grönqvist toteaa.

Analyytikon mukaan lievä tulosvaroitus oli jo konsensuksen ennusteissa ja Inderes tiedosti markkinaepävarmuuden ja sen myötä riskin tulosvaroituksesta.

”Tulosvaroitus luo pientä laskupainetta meidän ja arviomme mukaan myös konsensuksen ennusteisiin. Tulosvaroitusta ja markkinan heikkoutta on kuitenkin arviomme mukaan jo entuudestaan hinnoiteltu osakkeeseen, kun osake on laskenut 10 prosenttia Q2-raportin julkaisusta.”

Markkinoiden reaktio Tietoevryn tulosvaroitukseen on ollut maltillinen, mikä korostaa sitä, että tulosvaroitusta osattiin odottaa.

Kommentoi
Ylös
>