Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistöammattilainen: ”On yllättävää kuinka vähän asuntovuokrista neuvotellaan”

Asunnon vuokra ei ole mikään apteekin hinta, muistuttaa Investors Housen toimitusjohtaja.

Petri Roininen Investors House

Kiinteistöalan yhtiö Investors Housen toimitusjohtaja ja OVV-ketjun hallituksen puheenjohtaja Petri Roininen ihmettelee, kuinka ‘vähän asuntovuokrista neuvotellaan. Hän muistuttaa, että vuokrien merkitys on erittäin suuri sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle.

”Vuokralaiset suhtautuvat vuokrapyyntiin annettuna tekijänä. Kuitenkin hyvällä tarjouksella voisi saada sekä tarpeeseen sopivan asunnon että omaan budjettiin sopivan vuokran. Vuokranantajat taas eivät uskalla korottaa vuokria, vaikka oma kustannuspaine korkojen noustua olisi hirmuinen”, Roininen toteaa.

Vuokrasta neuvottelu kannattaa aina ja erityisesti nyt, Roininen neuvoo.

”Asuntovuokra ei ole apteekin hinta.”

Roininen on myös havainnut, että asuntojen vuokrat eivät Suomessa vaikuta joustavan ylös eikä alas. Vuokrataso on ja pysyy vaikkei se tyydyttäisi vuokralaista eikä vuokranantajaa.

‘’Suomalaisen vuokra-asuntomarkkinan suuri mysteeri on hintajouston puuttuminen. Asuntovuokrat eivät jousta alaspäin vaikka vapaiden vuokra-asuntojen tarjonta kasvaa rajusti. Vuokrat eivät myöskään liiku ylöspäin vaikka vuokranantajan kulut kasvavat ja paine korotuksiin on poikkeuksellisen kova’’, Roininen kuvailee.

Investors Houseen kuuluva ja itsenäisistä yrittäjistä muodostuva OVV-ketju teki elokuussa 442 uutta vuokrasopimusta, mikä on viisi prosenttia viime vuoden elokuuta vähemmän. Kokonaispalvelusopimusten piirin kuuluvien asuntojen määrä puolestaan kasvoi 19 prosenttia ollen nyt 1.893 asuntoa.

Valtakunnallisesti 12 paikkakunnalla toimiva OVV-ketju tekee vuositasolla lähes 5 000 vuokrasopimusta ja hallinnoi kokonaispalvelusopimusten kautta noin 200 miljoonan euron asuntokantaa

1 kommentti
 • Jani sanoo:

  Vuosia (5+) olen seurannut Helsingin kantakaupungin vuokrahintoja. Ne ovat keskimäärin 950e n. 42m² kokoisesta asunnosta, oli kunto tai sijainti mikä tahansa.

  Lisäksi soppaan on sotkeutunut Vuokraturva joiden sopimuksissa lukee aina että vuokraa korotetaan vuosittain, minimissään 2%. Kukaan ei sellaista ota kovalla pohjahinnalla, ainakaan 5 vuotta pidemmäksi aikaa. Ja sitten on joka paikassa nurinaa kun on vaikea saada pitkäaikaisia vuokralaisia. Siihen on hyvä syy.

  Valitettavasti taloja remontoidaan ja kulut kaatuvat omistajan niskaan. Jostain syystä vuokrasopimuksissa ei käytetä vuokrankorotusperusteina todellisia kuluja vaan juurikin kuluttajaindeksiä tai jotain minimi-korotusta.

  Putkirempoissa ja julkisivujen saneerauksissa vuokralainen vielä usein irtisanotaan remontin ajaksi ja remontin jälkeen hintoja nostetaan naurettavilla summilla, mitkä saattavat olla lähellä todellisia kuluja, mutta kaukana alueen normaaleista hinnoista.

  On ymmärrettävää että omistaja haluaa parantaa tuottojaan, mutta silloin kannattaa varautua vaihtuvuuteen ja kuukausiin kun tuottoa ei tule yhtään kun yrittää taas vuokrata asuntoa seuraavalle joka saakin parin korttelin päästä saman kokoisen asunnon satasia halvemmalla.

 • Ylös
  >