Finnair käy sijoittajien ja veronmaksajien taskuille

Finnair suunnittelee enintään 600 miljoonan euron suuruista merkintäetuoikeusantia vahvistaakseen taloudellista asemaansa.

Finnairin osake on syöksyssä. Perjantaina noin kello 11.30 osake on romahtanut lähes 24 prosenttia.

Syy on selvä: yhtiön ilmoitus osakeannista.

Lentoyhtiön osakeannin tarkoituksena on auttaa yhtiötä saavuttamaan keskeiset taloudelliset tavoitteensa: kuuden prosentin vertailukelpoinen liikevoittomarginaali vuoden 2025 loppuun mennessä, 1–2-kertainen nettovelka suhteessa vertailukelpoiseen käyttökatteeseen vuoden 2025 loppuun mennessä sekä yhtiön varojenjakokyvyn palauttaminen vuodesta 2025 alkaen.

Finnair pyrkii annin avulla paremmin hallitsemaan jäljellä olevia rahoitusvelkojaan, tukemaan kestävään kannattavaan kasvuun tähtäävän strategiansa toteuttamista ja varmistamaan kykynsä toteuttaa investointeja tulevaisuudessa.

Finnairin suurimmat osakkeenomistajat, niiden joukossa Suomen valtio, tukevat merkintäetuoikeusantia.

Yhtiön nykyisillä osakkeenomistajilla on merkintäetuoikeus, enintään 600 miljoonan euron bruttovarojen keräämiseksi.

Osakeannin edellytyksenä on, että Finnairin osakkeenomistajat myöntävät kyseisen valtuutuksen 27. lokakuuta pidettävässä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Tarkoitus on, että osakeanti toteutettaisiin vuoden 2023 neljännen neljänneksen aikana, markkinatilanteen niin salliessa.

Yhtiö käyttää osakeannista saatavia nettovaroja 400 miljoonan euron pääomalainan osakeannin jälkeen jäljellä olevan osuuden takaisinmaksuun ja pääomalainalle kertyneen koron maksamiseen. Pääomalainan takaisinmaksun sekä 1. syyskuuta tapahtuneen yhtiön nimellisarvoltaan 200 miljoonan euron suuruisten arvopapereiden lunastamisen odotetaan luovan kestävän taseen ja vähentävän merkittävästi Finnairin rahoituskuluja. 

Suomen valtio, Finnairin suurin osakkeenomistaja, on ilmoittanut, että se tukee ylimääräiselle yhtiökokoukselle tehtyä ehdotusta ja aikoo merkitä uusia osakkeita täysimääräisesti sille allokoitavien merkintäoikeuksien perusteella.

Osakeannissa Suomen valtio odottaa maksavansa osakkeiden merkinnän kuittaamalla koko merkintähinnan vastaavalla määrällä Pääomalainan pääomaa.

Yhtiön muut osakkeenomistajat Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, jotka edustavat noin 3,4 prosenttia Finnairin osakkeista, ovat peruuttamattomasti sitoutuneet äänestämään ehdotuksen puolesta ylimääräisessä yhtiökokouksessa ja merkitsemään oman suhteellisen osuutensa osakeannista, tiettyjen tavanomaisten ehtojen täyttyessä.

Loppuosalle osakeannista, mikä on 40,7 prosenttia, tullaan antamaan merkintätakaus, tiettyjen tavanomaisten ehtojen täyttyessä.

“Kestävän taseen rakentaminen on keskeinen osa kestävän kasvun strategiaamme, jossa yhdistämme Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian Helsingin kotikenttämme kautta”, Finnairin hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae toteaa.

Harsaaen mukaan merkintäetuoikeusanti on johdonmukainen seuraava askel ja sen ansiosta Finnair palaa normaalimpaan, kestävämpään pääomarakenteeseen.

”Tämä tukee strategiamme toteuttamista jatkossa ja antaa meille mahdollisuuden jatkaa osakasarvon parantamista, myös voitonjaon muodossa.”

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoo puolestaan, että vahvan taseen rakentaminen merkintäetuoikeusannilla alentaa edelleen Finnairin pääomakustannuksia ja vahvistaa joustokykyä.

”Hyvin tärkeää on myös, että se mahdollistaa tulevaisuuden investoinnit ja luo joustavuutta toimiin, joita tarvitsemme pitkän aikavälin hiilineutraaliustavoitteemme saavuttamiseksi”, Manner toteaa.

Proprius Partnersin salkunhoitaja Mika Heikkilä vihjaa X:ssä, että Finnair on pakkoraossa osakeannin suhteen.

”Velat on myös maksettava. Osakkeenomistajien on syytä katsoa myös yrityksen velkatilanne. Näissä nousseiden korkojen ja kiristyneen rahoitusmarkkinan olosuhteissa on pakko hakea rahaa osakkeenomistajiltakin. Tällaisia diluutioanteja saataneen tänä syksynä”, hän kommentoi.

Lentoyhtiön liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 36,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 749 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusennuste liikevaihdolle oli 760 miljoonaa euroa, joten kasvu oli odotettua.

Vertailukelpoinen liiketulos oli 66,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli pakkasella -84,2 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusennuste vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 51 miljoonaa euroa.

Finnair toistaa aiemman ohjeistuksensa, jossa yhtiö arvioi, että koko vuoden 2023 liikevaihto kasvaa huomattavasti vuodesta 2022, mutta se ei vielä yllä vuoden 2019 tasolle. Vuonna 2019 liikevaihto oli 3,1 miljardia euroa.

Artikkelia päivitetty osakekurssin kehitystä kuvaavilla virkkeillä sekä salkunhoitajan kommenteilla noin kello 11.33 perjantaina 6.10.2023.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
varattomuus köyhyys rahapula puute tappio

THL:n tutkimus: Joka viides aikuinen joutuu tinkimään perustarpeista rahapulan vuoksi

Seuraava artikkeli
asuminen kerrostalo asuntomarkkinat asunnot

Ekonomisti: Tarjousketjut ovat osakekaupan jarru - suomalaiset karttavat kahden asunnon loukkua