Indikaattorit

Synkät konkurssilukemat hätyyttelevät jo finanssikriisin aikoja

Konkursseja on laitettu vireille syyskuussa viidennes enemmän kuin vuosi sitten.

Lähde: Tilastokeskus, konkurssit ja yrityssaneeraukset.

Konkurssitilastot ovat olleet viime kuukausina synkkiä. Vireille pantujen konkurssien määrä on kasvanut tasaisesti jo vuoden 2021 alusta lähtien.

Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 2023 pantiin vireille 310 konkurssia, mikä on 26 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 248, mikä on 161 henkilötyövuotta vähemmän kuin vuoden 2022 syyskuussa.

Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssien määrä oli 19 prosenttia suurempi kuin sitä edeltäneenä 12 kuukauden ajanjaksona. Lukemat alkavat hätyytellä jo vuoden 2009 lukemia, jolloin Suomi painiskeli finanssikriisin kourissa.

Viimeksi konkursseja oli enemmän loppuvuonna 2014. Syyskuussa konkursseja oli viimeksi enemmän vuonna 1999.

Rakentaminen ja palvelut ahdingossa

Syyskuussa 2023 eniten konkursseja laitettiin vireille odotetusti rakentamisen ja muiden palveluiden toimialoilla. Muiden palveluiden toimialalla pantiin vireille 105 konkurssia ja rakentamisen toimialalla 60 konkurssia.

Muiden palveluiden päätoimiala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa, että edellä mainituille muille palvelualoille syyskuu on ollut tilastohistorian karuin kuukausi konkurssien määrässä.

Rakentaminen on ajautunut Suomessa nopeasti laskusuhdanteeseen.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia touko-heinäkuun 2023 aikana yhteensä seitsemän miljoonaa kuutiometriä, joka oli 26 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni 18 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2023 touko-heinäkuun aikana 53 prosenttia vuodentakaisesta.

Tuoko varainsiirtoveron alennus toivotun piristysruiskeen?

Rakennusalan työnantajajärjestö Rakennusteollisuus RT kertoo, että rakennusala on poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Tänä vuonna pudotaan alle finanssikriisin aikaisen tason, ja rakentamisen lasku kiihtyy kaksinumeroiseksi edelliseen vuoteen verrattuna.

Kohonneet rakentamiskustannukset, kiihtyvä inflaatio, korkeat korot ja kuluttajien heikko luottamus talouteen ovat vetäneet voimakkaasti alas etenkin asuntorakentamista.

”Jos rakentaminen jää liian pitkäksi aikaa liian syvälle, vaikutukset ovat vakavia koko talouteen, työllisyyteen ja asuntomarkkinoihin”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell varoittaa.

Asunto- ja rakennusmarkkinoille toivotaan nyt piristysruisketta hallituksen esittämästä varainsiirtoveron alennuksesta.

Asuntojen, kiinteistöjen ja arvopapereiden kaupan varainsiirtovero on laskemassa vuodenvaihteessa, jos lakimuutos tulee voimaan. Verohallinto kertoo, että alennus tuli käytännössä voimaan jo 12. lokakuuta.

”Veromuutoksen voimaantulo välittömästi on järkevää veropolitiikkaa, koska muussa tapauksessa asuntokaupoilla tilanne jäätyisi entisestään veron alennusta odoteltaessa. Asuntokauppa saa toivottua tukea, ainakin loppuvuonna”, Brotherus sanoo.

Brotherus havainnollistaa veroalennusta näin: Tyypillisessä 200 000 euron arvoisen omakotitalon kaupassa veronlasku tarkoittaa 2 000 euron säästöä, mikä on liki keskituloisen palkansaajan kuukausipalkka verojen jälkeen.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Harmi kun Suomeen tuli taas uusi yrittäjävihamielinen hallitus, Sdp:n sisarpuolueen Kokoomuksen vetämä.

    Uutta katastrofaalista YEL uudistusta ei ole kyetty perumaan tai muuttamaan. Alv rajahuojennuksen nostosta 100k Eurooppalaiselle tasolle, ei mainittakkaan.

  • Ylös
    >