
Sauna- ja spa-yhtiö Harvia hyötyi korona-ajan kotoilusta. Sen jälkeen on ollut vaikeampaa. Nyt kun korona-ajat alkavat olla taaksejäänyttä elämää, on yhtiö kohdannut kasvu- ja kannattavuus haasteita.
Kolmannella vuosineljänneksellä yhtiön vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettu liikevaihto heikkeni 6,8 prosenttia vertailukaudesta ja oli 34,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi Pohjois-Amerikassa, mutta laski vertailukaudesta kaikilla muilla markkina-alueilla, erityisesti Saksassa.
Heinä–syyskuun oikaistu liikevoitto laski 6,9 miljoonaan euroon viime vuoden 7,6 miljoonasta eurosta. Kolmannen vuosineljänneksen laimentamaton osakekohtainen tulos oli 0,24 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,34 euroa.
Analyytikoiden konsensusodotus osakekohtaiselle tulokselle oli 0,25 euroa, joten tuloslasku oli kutakuinkin odotetun mukainen.
Harvian toimitusjohtaja Matias Järnefelt kertoo, että huomattavat erot myynnin kehityksessä Euroopan ja sen ulkopuolisten markkinoiden välillä jatkuivat kolmannella vuosineljänneksellä.
”Pohjois-Amerikassa, josta on tullut suurin raportoitu markkina-alueemme, markkinan ja Harvian myynnin kasvu jatkui erittäin positiivisena. Tämä heijastui myös konserninlaajuiseen saunojen myyntiin, sillä saunat muodostavat valtaosan Pohjois-Amerikan liiketoiminnastamme. Myyntisuorituksemme oli vahva myös Aasiassa, mukaan lukien Japanissa, jossa jatkuva työmme näkyy kasvavana myyntinä”, toimitusjohtaja toteaa.
Markkinaosuuden kasvattamista Euroopan ulkopuolella
Euroopassa sen sijaan matala kuluttajaluottamus, korkeammat korot ja rakennusalan vaikeudet vaikuttivat edelleen myyntiin, Järnefelt kertoo.
Harvia jatkaa kannattavan kasvun luomista etenkin Euroopan ulkopuolella houkuttelevilla ja suurilla markkinoilla, esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Aasian-Tyynenmeren alueella. Lisäksi yhtiö aikoo vahvistaa asemaansa, parantaa tehokkuutta ja etsiä kasvun lähteitä myös Euroopassa, vaikka alueen markkinaympäristö näyttääkin säilyvän toistaiseksi haastavana.

Kaikki nämä toimet tukevat Järnefeltin mukaan Harvian strategisia kulmakiviä – maantieteellistä laajentumista, keskiostoksen arvon kasvattamista ja tuottavuuden jatkuvaa parantamista.
Vaikka Keski-Euroopan markkina jatkoi heikkona, näkee Danske Bank Harvian tulosraportin positiivisessa valossa. Pankin analyytikko Mika Karppinen kertoo, että Harvialla on hyvät pitkän aikavälin kasvuodotukset kehittyvillä saunamarkkinoilla.
Harvian katteet pysyivät yli 20 prosentissa, vaikkakin katteiden hyvä trendi laski hieman raaka-aineiden kustannusten odottamaamme hitaamman laskun takia. Karppinen uskoo sekä katteiden parantumiseen että myynnin suunnanmuutokseen.
”Tästä huolimatta paluun kasvun tielle pitäisi mahdollistaa katteiden paraneminen tulevien vuosien aikana. Näkemyksemme mukaan käännös myynnin trendissä ja mahdolliset yrityskauppauutiset höyry/infrapuna segmenteissä voivat olla potentiaalisia laukaisimia osakkeen hinnalle”, analyytikko toteaa.
Osake hinnoitellaan alle verrokkien
Harvian osake on hinnoiteltu Danske Bankin kuluvan vuoden ennusteilla EV/EBIT kertoimella 14.9x, joka on 20 prosenttia alle verrokkiryhmän ja 20 prosenttia alle kilpailija Thulen kertoimen.
Karppisen mukaan tämä alennus verrokkeihin nähden ei ole perusteltu.
”Näkemyksemme mukaan pitkän aikavälin kasvunäkymät, joiden ajurina toimii terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvät kuluttajatrendit, näyttävät houkuttelevilta ja Harvian arvostus verrokkeihin nähden on liian alhainen.”
Danske Bank säilyttää Harvian ostosuosituksen ja 30 euron tavoitehinnan seuraavalle 12 kuukaudelle. Osakkeen viimeisin kurssinoteeraus on 23,8 euroa.