Olisiko suomalaisilla opittavaa Ruotsin kansankapitalismista?

Suomalaisten vaurastuminen sijoittamalla hyödyttää erityisesti alempaa keskiluokkaa, väittää Finanssialan toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja, sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Osakesäästötilit tulivat mahdolliseksi vuoden 2020 alusta lähtien. Se on luonnollisen henkilön omistama ja hallitsema sijoitustili, jolle säästäjä voi säästämissopimuksen mukaisesti tallettaa varoja, jotka voidaan sijoittaa osakkeisiin.

Osakesäästötilin sijoitusten kestoaikaa ei ole rajattu ja säästäjä voi koska tahansa halutessaan nostaa varat tai vaihtaa sijoituskohteen toiseen sallittuun sijoituskohteeseen.

Osakesäästötili tarjoaa osakesijoittajalle veroedun. Sijoittaja maksaa osakesäästötilin sijoitusten tuotosta veroa vasta varoja osakesäästötililtä nostettaessa. Tämä verotuskäytäntö mahdollistaa myyntivoittojen jaosinkojen korkoa korolle vaikutuksen, kun osakemyynneistä ja osingoista saadut tulot osakesäästötilin käyttäjä voi sijoittaa uudelleen joutumatta välillä maksamaan tuotosta veroa.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Osakesäästötili on lain voimaantulosta asti ollut suosittu sijoitustapa. Niitä oli viime kesäkuun lopussa yhteensä lähes 340 000 kappaletta ja kotimaisten sijoitusten markkina-arvo oli 1,67 miljardia euroa. Tyhjiä osakesäästötilejä oli noin 153 000 kappaletta eli noin 45 prosenttia tileistä.

Osakesäästötilin ylärajan nosto herättänyt kritiikkiä

Osakesäästötiliin on nyt tulossa yksi oleellinen muutos.

Osakesäästötilille saa jatkossa tallettaa enintään 100 000 euroa, kun nykyisin yläraja on 50 000 euroa. Hallitus antoi esityksen lainmuutoksesta 9. lokakuuta.

Muuten osakesäästötilin sääntely pysyy ennallaan. Asiakas voi tallettaa tilille varoja, jotka palveluntarjoaja sijoittaa asiakkaan päätöksen mukaisesti pörssiosakkeisiin tai muihin listattuihin osakkeisiin.

Osakesäästötili on saanut osakseen niin kiitosta kuin kritiikkiäkin. Kriitikot ovat moittineet osakesäästötiliä siitä, että verotulojen lykkääntyminen heikentää hyvinvointiyhteiskunnan tulopohjaa kymmenillä miljoonilla.

Esimerkiksi Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér toteaa X:ssä, että hallituksen osakesijoitustilin laajennus hyödyttää rikkainta alle yhtä prosenttia.

”He saavat mahdollisuuden välttää veroja, kun pienituloisilta leikataan. Epäreilua mm. se, ettei kertyneistä sijoitustuotoista mene yhtään veroa, kun tilin varat siirtyvät perinnössä”, hän tviittaa.

Valtio ei menetä verotuloja

Pankkien, vakuutuslaitosten ja muiden finanssialan yritysten edunvalvontajärjestö Finanssiala Ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi ei osakesäästötiliin kohdistuvaa kritiikkiä sulata.

”Tällä kertaa unohtuu se, että valtio ei menetä verotuloja, sillä osakesäästötilin haltija maksaa pääomatuloveron joka tapauksessa, kun voittoja aikanaan kotiutetaan. Saaduista osingoista maksetaan vieläpä korkeampi vero kuin mitä arvo-osuustilin osakkeiden osingoista maksetaan”, Ahosniemi muistuttaa.

Ahosniemen mielestä hyvinvointiyhteiskunnan kannalta paljon tärkeämpää on se, että aiempaa useammat suomalaiset pystyisivät vaurastumaan ja työllistämään käyttämällä palveluita.

”Se vahvistaisi kansantalouttamme ja mahdollistaisi sen, että voimme pitää kaikkein vähäosaisimmista paremmin huolta”, hän toteaa osakesäästötilin ylärajan noston vaikutuksista.

Ahosniemen mielestäsuomalaisten pitää enemmän pyrkiä pitämään huolta itsestämme ja toisistamme.

”Kun olemme vauraampia, meillä on paremmat mahdollisuudet pitää huolta kaikkein heikoimmista.”

Pitäisikö vaurastumisessakin ottaa oppia ruotsalaisista?

Petteri Orpon (kok.) hallitus on myös kunnianhimoisesti kirjannut, että suomalaisista tehdään maailman talousosaavin kansa.

”Jos säästämistä ja sijoittamisesta käytävästä keskustelusta voi mitään päätellä, tässä tavoitteessa meillä vielä todella riittää tehtävää. Jos sinä, minä ja naapurimme vaurastumme sijoittamalla palkkatulojamme, se ei ole keneltäkään pois”, FA:n toimitusjohtaja toteaa.

Sijoittamisen ja säästämisen pitäisi olla hänen mielestään kaikille suomalaisille arkipäiväistä, ei yhtään sen kummallisempaa kuin liikunnan harrastaminen ja työkyvystä huolehtiminen.

”Toivottavasti kaikki suomalaiset omaksuvat ruotsalaisen kansankapitalismin linjan: vaurastuminen hyödyttää ennen kaikkea alempaa keskiluokkaa”, Ahosniemi toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (2) Katso kommentit (2)
  1. Orpo on tosin nyt tuomalla varallisuusrajat asumistukeen hankaloittamassa sijoittamista. Ei sillä, että asumistukea saavalla välttämättä olisi varaa sijoittaa, mutta kannustimet säästää ja sijoittaa vähenee. Muutama esimerkki:

    *Laittaako vanhemmat enää lapselleen rahaa rahastoihin, kun riskinä on, että sitten ei opiskeluaikana saisikaan asumistukea? (Jos muutos tulee, niin vanhempien kannattaa säästää omiin nimiin)

    *Onko reilua, jos työttömäksi joutuessaan joutuu käyttämään säästöt, kun samaan aikaan toinen työtön voi saada asumistukea vaikka olisi tuottamatonta omaisuutta kuten vaikkapa mökki.

    *Entä, jos pienituloinen (joka on oikeutettu asumistukeen) haluaisi alkaa säästämään ja sijoittamaan, niin sitten tiettyjen rajojen saavuttamisesta on kiitokseksi asumistuesta leikkaaminen, kun taas se, joka tuhlaa rahansa, saa täyden asumistuen jatkossakin.

  2. Finer voisi kertoa paljonko arvo-osuustilin tuottoja verotetaan kun tilin varat siirtyvät perinnössä.
    Finer ei varmaan tiedä että niitä verotetaan tasan samalla lailla kuin osakesäästötilin tuottoja eli vain perintövero.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Peking Kiina

Strategi: Ylipaino kehittyvien markkinoiden osakkeille

Seuraava artikkeli
pörssi Pörssitalo sijoittaminen

Tarjoaako Helsingin pörssi nyt houkuttelevia tuottomahdollisuuksia?