Talouden trendit

Yrittäjien vaikeudet kasvavat – Mikael Pentikäinen: lakot vastuuttomia vaikeassa tilanteessa

Kotimaisten yritysten taloustilanteessa on tapahtunut selkeä käänne heikompaan syksyn aikana.

Yritysten taloustilanne on vaikeutunut ja uhkaa vaikeutua entisestään, kertoo tuore Suomen Yrittäjien Yrittäjägallup. Nyt 52 prosenttia pk-yrityksistä arvioi, että tilanne on erittäin hyvä tai melko hyvä. Vielä elokuussa näin arvioi 58 prosenttia.

Yrittäjägallupiin vastasi 1 300 pk-yritysten edustajaa marraskuun alkupuolella.

Vaikein tilanne on kaupan alan yrityksissä, joissa joka viidennellä tilanne on joko melko huono tai erittäin huono. Teollisuudessa 17 prosentin ja rakentamisessa 15 prosentin tilanne on melko tai erittäin huono.

Huonoksi tilanteensa arvioivien yritysten määrä on lisääntynyt edellisestä Yrittäjägallupista. Vielä elokuussa kaupan alan yrityksistä 19 prosenttia piti tilannettaan melko tai erittäin huonona, teollisuudessa 13 prosenttia ja rakentamisessa 12 prosenttia.

”Monet yrittäjät ja yritykset ovat huolissaan. Taloustilanne on entisestään heikentymässä. Huoli tulevasta leikkaa investointeja ja heijastuu ajan kanssa myös työllisyyteen”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Pentikäinen peräänkuuluttaa toimenpiteitä, jotka vahvistavat yritysten ja yrittäjien luottamusta tulevaan.

”Erityisen tärkeää on löytää toimia, jotka auttavat rakennusalan yrityksiä kuolemanlaakson yli. Monella uhkaa käyttöpääoma loppua. Päättäjien pitää olla hereillä”, hän lisää.

Pentikäisen mukaan moni odottaa tilanteen maailmalla rauhoittuvan, mutta siihen on kuitenkin vaikea Suomesta vaikuttaa.

”Siksi katse on Suomen päättäjissä. Yrittäjät odottavat, että julkista taloutta laitetaan kuntoon ja työmarkkinoita uudistetaan, kuten hallitus on luvannut”, Pentikäinen jatkaa.

Yritysten näkymät tulevasta ovat myös heikentyneet. Vielä elokuussa 32 prosenttia arvioi tilanteensa paranevan. Marraskuussa niin arvioi enää 29 prosenttia. Elokuussa 17 prosenttia arvioi tilanteensa heikentyvän, nyt niin arvioi 24 prosenttia.

”On syytä toivoa, että myös ay-liike näkee tilanteen vakavuuden. Kun yritysten näkymät ovat synkät ja yhä synkistyvät, on vastuutonta järjestää lakkoja ja vaikeuttaa oman työnantajan mahdollisuuksia menestyä vaikeassa tilanteessa. Siinä ammutaan omaan jalkaan ja syödään omaa tulevaa leipää”, Pentikäinen sanoo.

Tilanne on heikentymässä eniten teollisuudessa ja rakentamisessa, jossa molemmissa tilanne on heikentymässä reilulla kolmanneksella yrityksistä. Näkymät ovat parhaat asiantuntijapalveluissa.

Yksi haaste on ollut inflaatio. Vaikka 62 prosenttia vastaajista kertoo, että inflaatio on nostanut kustannuksia, on vain 37 prosenttia vastanneista yrityksistä nostanut hintojaan. Kannattavuus on siten heikentynyt inflaation vuoksi 44 prosentilla.

Kaikista yrityksistä viidennes kertoo investointien lykkääntyneen tai peruuntuneen. Teollisuudessa 17 prosenttia raportoi rahoituksensa vaikeutuneen. Korkojen nousu iskee eniten teollisuudessa ja rakentamisessa.

Myös Ukrainan sota vaikuttaa edelleen, vaikka sen vaikutukset ovat aavistuksen tasaantuneet. 41 prosenttia kertoo energian hinnan nousseen sodan vuoksi ja 34 prosenttia raportoi epävarmuuden vähentäneen tilauksia.

2 kommenttia
  • Antero sanoo:

    Suomi nousisi lamasta jos mentäisiin yrittäjyys edellä. Konkurssien määrä jo per päivä 20-35 kpl.

    Suomi on jo syöksykierteessä. Suomi on yrittäjä vihamielinen maa. Alv rajat Eu:n pienimpiä.

    Suomessa on Kok, Sdp ja Kesk toimesta rakennettu Suomeen yli 70v yrittäjävastainen ilmapiiri, tämä koskee lapsista vanhuksiin.

    Tätä yrittäjävastaista ilmapiiriä tukemaan on valjastettu myös pankit, joilla ei ole liiketoimintariskiä Suomessa. Pankit lainaavat heti 300k asunnon ostoon, mutta yrittäjän hakiessa lainaa 30k palkatakseen lisää työntekijöitä ja kasvattaakseen yritystään, ei tipu.

    Suomi on yrittäjä negatiiviinen maa, jossa kateus hallitsee, ja konkurssilla kostetaan.

    Yrittäjä vihamielisiä punahallituksia Kok, Sdp ja Kesk jo yli 70v peräkkäin, siksi konkurssia käytetään yhä lyömäaseena, eikä kuten länsimaissa, uuden alkuna.

    Suomalaisille luvattiin EU:n liityttäessä vapaa markinatalous, unohdettiin mainita että Euvostoliitossa vapaata kilpailua ei sallita, pankki- ja rahoituksessa, vakuutuksissa, apteekki toiminnoissa…Kommunismi elää kovassa Eu:ssa ja Suomessa.

    • Jari Ranne sanoo:

      Yrittäjänä olen sitä mieltä, että sekä Pentikäisen artikkeli että Anteron kommentti ovat täyttä bullshittiä. Pentikäisen aikana Yrittäjät ovat nopeasti liukuneet lessujen rakastamaa itkijä-ämmien kulttuuria, jossa kaikki on aina mukamas päin persettä. Olen ollut yrittäjä vuodesta 2012. Sinä aikana Suomi on kohdellut minua suhtkoht reilusti. Nykyisessä taloustilanteessa häpeän meidän yrittäjien saamaa verohelpotusta osingoissa.

  • Ylös
    >