Stoxx 600-indeksin arvostustaso on alle pitkän aikavälin keskimääräisen tason.
Valtaosa eurooppalaisista osakkeista koostuvasta Stoxx 600-indeksiyhtiöistä on jo raportoinut kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen tulosluvut. Kolmannella neljänneksellä liikevaihdot laskevat 7,7 prosenttia ja tulokset laskevat 11,4 prosenttia, ynnää varainhoidon konkari Hannu Angervuo sijoittajakirjeessään.
Tosin energiayhtiöillä on laskussa merkittävä osa, sillä ilmanenergiayhtiöitä tulokset kasvoivat 0,4 prosenttia.
”Noin 55 prosenttia raportoineista yhtiöistä on ylittänyt analyytikoiden ennusteen. Tyypillisellä neljänneksellä historiallisesti tulosylittäjien osuus on ollut 54 prosenttia”, Angervuo toteaa.
Pörssikonkarin mukaan kuluvan vuoden kolmas neljännes oli toinen perättäinen neljännes, jolloin tulokset ovat olleet laskussa.
Vuoden kolmannella neljänneksellä eniten tuloslaskua sektoreista kirjattiin perusteollisuudelle (-58%), energialle (-45%) ja yhdyskuntapalveluille (-25%).
Entäpä mitä on tulossa vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä?
”Tuoreiden analyytikkoennusteiden mukaan vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä tulokset laskevat 3,6 prosenttia ja vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä tuloslaskua kertyy 5,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vasta vuoden 2024 toisella neljänneksellä tulosten odotetaan kääntyvän nousuun (+5,9%) ja nousu vauhdittuu lisää kolmannella neljänneksellä (+14,1%) ja myös vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä (+30,8%)”, Angervuo kiteyttää.
Analyytikkoennusteiden mukaan koko vuoden 2023 tuloskehitys on heikointa perusteollisuudessa (-43%) ja energiassa (-31%). Sektoreista parhaiten tulostaan parantavat rahoitus (+21%), teknologia (+14%) ja teollisuus (+8%).
Angervuon mukaan Stoxx 600-indeksiyhtiöiden nykyinen arvostustaso on pitkän aikavälin arvostusta selvästi matalampi.
”Tuoreiden ennusteiden mukaan p/e-luku seuraavan 12 kuukauden tulosennusteilla laskettuna on 12,2, kun kymmenen vuoden arvo on ollut 14,4.”
Pörssikonkari tekee myös mielenkiintoisen havainnon eurooppalaisista osakkeista: muutos viime aikoina on ollut tulosennusteiden voimakas lasku, mutta kurssikehitys on noussut samaan aikaan merkittävästi.
Stoxx 600 -indeksi on noussut kuluvan vuoden alusta jo 8,2 prosenttia. Mikä tämän selittää? Syitä voi olla kaksi.
”Osakekurssit aina ennakoivat talouden tulevaa kehitystä. Jos näin on tällä kertaa, me näemme varsin voimakkaan talouskasvun puhkeavan muutaman neljänneksen aikana, ainakin täällä Euroopassa”, Angervuo kertoo.
Toinen selitys liittyy korkoihin.
”Toinen yleinen markkinoiden selitys on se, että markkinoilta ei hävinnyt liika raha, joka nosti omaisuusarvoja nollakorkojen ja suuren rahanpuhalluksen aikana kaikkialla maailmassa. Nyt kun korkojen odotetaan heikon talouskehityksen vuoksi lähtevän nopeaan laskuun, alkaa osakkeet olla jälleen halpoja”, pörssikonkari päättelee.
Angervuon mukaan markkinoiden pessimistejä hieman arveluttaa osakkeiden ostaminen jo nyt, kun talous alkaa painua taantumaan, jos korot ovat laskussa.
Pörssikonkari muistuttaa, että osakkeiden ostaminen silloin, kun laskua on ollut jo jonkin verran, ei aina ole ollut voittava strategia. Useissa tapauksissa laskua kesti vuosia ja laskua kertyi yli 50 prosenttia.
Lue myös tämä: Yhdysvaltain osakemarkkinan hinnoittelu – vapaa kassavirta maalaa eri kuvan kuin tulos