Indikaattorit

Kiinan jättimäinen teollisuus yskii – ostopäällikköindeksi laski odotuksia enemmän

Kiinan teollisuuden ennakoiva suhdanneindikaattori laskee kolmatta kuukautta peräkkäin, mikä korostaa maailman toiseksi suurimman talouden haasteita vuonna 2024.

Teollisuuden virallinen ostopäällikköindeksi (PMI) laski 49:ään, ilmoitti Kiinan kansallinen tilastokeskus sunnuntaina antamassaan lausunnossa. Lukema on heikompi kuin Bloombergin kyselyssä arvioitu ekonomistien mediaaniennuste 49,6 ja se vastasi kesäkuun lukemaa.

Yli 50:n lukema viittaa yleensä toiminnan laajentumiseen, kun taas alle 50:n lukema viittaa supistumiseen.

Tilastokeskuksen mukaan ”yhä monimutkaisempi, vaikeampi ja epävarmempi” ulkoinen ympäristö on keskeinen syy jatkuvaan laskuun.

”Ulkomaisten tilausten väheneminen ja kotimaan markkinoiden riittämätön kysyntä ovat suurimmat vaikeudet, kuten jotkut yritykset valittivat tutkimuksessamme”, toteaa Kiinan Tilastokeskuksen tilastotieteilijä Zhao Qinghe.

Kiinan tehdastoiminta supistui joulukuussa alimmalle tasolle kuuteen kuukauteen, mikä ruokki odotuksia siitä, että hallituksen on ehkä toimittava pian talouden vauhdittamiseksi.

Teollisuuden ulkopuolisen toiminnan PMI-indikaattori oli joulukuussa 50,4. Tämä merkitsee lievää parannusta sen jälkeen, kun se oli viime kuussa laskenut 50,2:een, joka on alhaisin lukema sitten viime vuoden joulukuun.

Teollisuuden ulkopuolisen toiminnan PMI:n lievä nousu johtui rakennussektorin kasvusta, kun valtion johtamat infrastruktuuri-investoinnit ovat kiihtyneet viime kuukausina. Palvelualojen toimeliaisuus pysyi kuitenkin edelleen supistuneena, ja indikaattori pysyi 49,3:ssa.

PMI-luvut antoivat lisää merkkejä Kiinan talouden elpymisen heikkoudesta vuoden viimeisinä kuukausina. Ne lisäävät todennäköisesti myös painetta finanssi- ja rahapolitiikan päättäjien kiireelliseen toimintaan.

Maan johtajat ovat luvanneet säilyttää kasvua tukevan politiikan vuonna 2024.

”Odotettua heikommat PMI-tiedot osoittivat, että kasvuvauhti on laskenut entisestään hiljaisen sesongin ja kylmän sään keskellä. Emme voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että keskuspankki saattaa laskea korkoja tammikuun alussa”, toteaa Xing Zhaopeng, Australia & New Zealand Banking Groupin vanhempi strategi uutistoimisto Bloombergille.

NBS:n analyytikko Zhao Qinghe puolestaan kertoo erillisessä lausunnossaan, että Kiinan ulkomaisten tilausten väheneminen yhdistettynä riittämättömään tehokkaaseen kotimaiseen kysyntään on suurin ongelma, josta jotkut yritykset raportoivat virallisessa PMI-tutkimuksessa. Tekstiili- ja ei-metallisten mineraalituotteiden alat eivät pystyneet hyödyntämään täyttä kapasiteettiaan vaimean kysynnän vuoksi, Zhao lisäsi.

Kulunut vuosi alkoi Kiinassa toiveikkaana, kun maa alkoi avautua uudelleen vuosien tiukan koronavalvonnan jälkeen. Elpyminen jäi kuitenkin odotettua heikommaksi, kun vastatuulena ovat olleet synkät vientinäkymät, heikko luottamus yksityiseen sektoriin ja paikallishallinnon velkakriisi.

Viime kuukausina maan keskushallinto on esittänyt useita toimenpiteitä kasvun tukemiseksi.

Peking on luvannut aiemmin tässä kuussa pidetyssä talouskeskuskonferenssissa torjuvansa valtavaan talouteensa kohdistuvia riskejä ja nostavansa luottamusta tulevana vuonna.

Kommentoi
Ylös
>