Oma talous

Jätätkö rahaa pöydälle? Nämä arkiset asiat voivat syödä talouttasi

Oman talouden tarkasteleminen voi auttaa säästämään satoja euroja ja saamaan omalle rahalle enemmän vastinetta.

pankki pankkipalvelut raha säästäminen talous

Etenkin inflaation noustessa ja talouden hidastuessa monet ihmiset alkavat tarkastella talouttaan suurennuslasin kera. Budjetointia tehdään tarkemmin ja kukkaronnyörejä tiukennetaan, kun halutaan säästää rahaa ja varmistaa talouden kestävyys myös synkempänä ajanjaksona. 

Monet tekevät omalle taloudelle sopivan kuukausibudjetin, jossa huomioidaan tulot ja menot ja jonka avulla omaa rahankäyttöä on helpompi suunnitella. Budjetti määrittelee paitsi pakolliset ja vapaaehtoiset menot, myös säästöön menevän rahamäärän ja sijoituksiin sijoitettavan osan. 

On kuitenkin olemassa muutamia arkisia asioita, jotka voivat huomaamatta syödä omaa talouttasi tai ainakin jättää rahaa pöydälle. Katsomalla vielä tarkemmin omaa taloutta ja rahankäyttöä voit huomata, että voit saada käyttämällesi rahalle enemmän arvoa.

Kuori siis budjettiasi vielä kerros syvemmälle ja tarkista tässä artikkelissa annettujen vinkkien avulla, miten voit venyttää talouttasi pidemmälle. Säästäminen helpottuu ja voit saada rahallesi enemmän vastinetta.

Tarkista säästötilin korko ja vertaile

Etenkin vuoden 2023 syksynä korkotason nousu on näkynyt säästötilien korkojen nousuna. Säästötili on hyvä tapa laittaa säästöön rahaa pahan päivän varalle tai laittaa rahaa sivuun esimerkiksi asunnon käsirahaan.

Säästötilit ovat myös hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät välttämättä uskalla laittaa varojaan rahastoihin tai sijoittaa niitä, mutta jotka haluavat saada rahalleen lisäarvoa. 

Säästötilien korot ovat nousseet tasaisessa tahdissa vuoden 2023 kesällä ja syksyllä. Esimerkiksi Bank Norwegian on nostanut viimeisen vuoden sisällä säästötilin korot 3,25 prosenttiin ja 3,70 prosenttiin tilin tyypistä riippuen. 

Myös Nordea nosti JoustoTalletus-tilien korkoa joulukuun alusta 3,4 prosenttiin aiemmasta 3,25 prosentista.

Säästötilien korkoprosenteissa ei välttämättä ole kovin suurta eroa, mutta pienikin prosentuaalinen ero voi auttaa säästäjää saamaan rahalleen enemmän arvoa.

Luottokorttien korot ja kuukausi- ja vuosikulut

Monella suomalaisella on lompakossaan luottokortteja, joita käytetään muun muassa päivittäisten kulujen maksamiseen ja matkustamiseen sekä tuomaan joustavuutta omaan talouteen. 

Luottokortit voivat kuitenkin käydä kalliiksi, jos et ole varuillasi. Luottokorttien korko voi alkaa 3,00 prosentista ja nousta jopa 19,00 prosenttiin valitusta luottokortista riippuen. Kuluttajien on myös hyvä pitää silmällä muita luottokortteihin liittyviä kuluja, kuten kuukausi- ja vuosimaksuja sekä laskutuslisiä, jotka voivat pitkällä juoksulla kerääntyä suureksi summaksi.

Luottokortteihin voi liittyä myös etuja, kuten matkavakuutuksia, käteispalautuksia ja pisteitä. Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokorttia käyttämällä kuluttaja voi saada käteispalautusta suoraan kortille tai kerätä pisteitä.

Päivittäisten palveluiden kilpailuttaminen on ehdotonta rahan säästämisen kannalta

Tänä päivänä lukemattomat vertailusivustot auttavat kuluttajia vertailemaan esimerkiksi lainojen, sähkön ja puhelinliittymien hintaa. Vaikka palveluiden vertaileminen voi vaikuttaa työläältä ja aikaa vievältä, kilpailutus voi auttaa kuluttajaa säästämään vuodessa parhaimmillaan satoja euroja. 

Vaikka Fingridin mukaan sähkön riittävyys tänä talvena näyttää hyvältä, etenkin useampia kiinteistöjä omistavien henkilöiden sekä paljon sähköä käyttävien kannattaa pitää huoli siitä, että edullinen sähkösopimus on lyöty lukkoon etukäteen.

Lainojen vertaileminen on jo pitkään ollut mahdollista netissä ja jos sinulla on jo ennestään laina tai lainoja, ne kannattaa kilpailuttaa uudelleen ja selvittää, onko niille mahdollista saada parempaa korkoa esimerkiksi yhdistelylainan avulla.

Lähes jokaisella suomalaisella on jonkinlaisia vakuutuksia, joiden hintaa vedetään yleensä ylöspäin vuosittain. Omien vakuutusmaksujen tarkastaminen ja uusien sopimusten solmiminen auttaa säästämään pitkän pennin niin liikenne- kuin kotivakuutuksissa ja muissa vakutuusmaksuissa.

Budjetin tarkastamatta jättäminen

Budjettia ei luoda pelkästään kertaalleen, vaan budjetti elää ja sitä pitää päivittää tarpeen mukaan. Kun omaan talouteen tulee muutoksia joko tulojen tai menojen kohdalla, oma budjetti tulee vetää esiin ja se tulee päivittää heijastamaan muutoksia.

Jos budjettia ei tarkasteta tasaisin väliajoin, saatat huomaamattasi käyttää rahaa asioihin, joita ei olla budjetoitu talouteen. Säästäminen ja sijoittaminen vaikeutuu, kun rahaa menee budjetin ulkoisiin asioihin.

Ammattilainen voi auttaa veroilmoituksen tekemisessä

Joka vuosi jokainen suomalainen täyttää veroilmoituksen, jossa arvioidaan seuraavan vuoden tuloja ja tehdään edellisen vuoden vähennyksiä. Vaikka veroilmoituksen tekeminen on helppoa Verohallinnon nettisivuilla ja sen voi tehdä itse, joissakin tapauksissa ammattilaisen avulla voit onnistua säästämään rahaa.

Etenkin silloin, jos sinulla on rahastoja ja sijoituksia, kirjanpidon ammattilaiset voivat auttaa tekemään veroilmoituksen oikein niin, ettet maksa enempää veroa, kuin mitä sinulta odotetaan.

Tarkastele talouttasi: se kannattaa ja säästäminen helpottuu

Oman talouden ja budjetin huolellinen tarkastelu ja päivittäminen auttaa pitämään narut käsissä ja kulut kurissa. Kaikkien ostamiesi palveluiden kilpailuttaminen ja omien kulujen seuraaminen varmistaa, ettet jätä rahaa pöydälle ja että pystyt laittamaan säästöön ja sijoituksiin maksimimäärän rahaa menojen maksamisen jälkeen. 

Talouden suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja tarvittaessa pyytää apua ammattilaiselta, jos haluat maksimoida oman budjettisi ja saada käyttämällesi rahalle mahdollisimman paljon arvoa.

Korjaus 12.12.2023 klo 10.50: Nordean JoustoTalletuksen korko oli virheellisesti 3,25 prosenttia, kun oikea korkotaso on 3,4 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>