Sähkömarkkinoiden hintakriisi on ohi – sähkön hinnanvaihtelu silti suurta

Suomen sähkömarkkinat ovat muuttuneet merkittävästi. Pörssisähköasiakas voi ottaa hyödyn irti lisääntyneestä sähkön hinnanvaihtelusta.
sähkö sähkölinja energia sähköverkko sähkö sähkölinja energia sähköverkko
Caruna sähkö sähköverkko
Kuva: Henri Elo.

Suomi kohtasi viime vuonna jonkinmoisen sähkön hintakriisin. Tilastokeskuksen mukaan kotitaloudet maksoivat sähköstä enemmän kuin koskaan aiemmin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

Sähkön kokonaishinta oli keskimäärin 20-34 senttiä kilowattitunnilta kotitalouden vuosikulutuksesta riippuen. Nousua oli edelliseen neljännekseen verrattuna 23-26 prosenttia ja vuodentakaiseen nähden 41-49 prosenttia.

Joulukuussa 2022 hinta kävi jopa lähellä 60 senttiä. Tammikuussa 2023 sähkön hinta kääntyi selvään laskuun pörssihintojen laskun myötä.

Pörssisähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä on lukuisia. Yleisin syy hinnan vaihteluun on Suomen vallitseva sää, sekä niiden maiden sää, joista Suomeen ostetaan sähköä.

Olkiluoto 3:n vaikutus pörssisähkön hintaan Suomessa on keskeinen. Täydellä teholla toimiessaan Olkiluoto 3 lisää merkittävästi kotimaista sähköntuotantoa ja vähentää sekä sähkön tuontitarvetta että fossiilisen sähkön tarvetta. Kokonaistuotantokapasiteetista Olkiluoto 3 pitää sisällään noin kymmenen prosenttia. Olkiluoto 3 kattaa 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Energiayhtiö Väre on seurannut tarkasti Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin koekäyttöä ja sen vaikutusta pörssisähkön hintaan. Väreen analyysin mukaan Olkiluoto 3 on laskenut verollista pörssisähkön hintaa keskimäärin noin 5,0 senttiä kilowattitunti toimiessaan täydellä 1600 megawatin teholla.

Myös tuulivoimakapasiteetin lisääntyminen vaikuttaa sähkön hintaan. Vuonna 2022 tuulivoimakapasiteettia rakennettiin lisää Suomeen 2000 megawattia.

Sähkön keskimääräinen hinta palannut aiempien vuosien tasolle

Suomen energiamarkkinat näyttävät vuonna 2023 huomattavasti terveemmiltä kuin vuotta aiemmin.

Sähkön keskihinta laski hintakriisiä edeltävän tason tuntumaan viime kevään aikana, mutta lyhyen aikavälin hintavaihtelut olivat aiempaa suurempia, ilmenee Nord Poolin vuoden 2023 hintatiedoista.

Vuoden 2023 tukkusähkön keskihinta oli 56,5 euroa megawattitunnilta. Inflaatio huomioiden sähkön hinta on palannut normaaliksi, eli vuodesta 2010 alkaneen jakson keskimääräiselle tasolle, kertoo Energiateollisuus ry tiedotteessaan.

Varsinaisesta hintakriisivuodesta 2022 sähkön hinta on laskenut 64 prosenttia. 

Tuulivoiman lisärakentaminen ja Olkiluoto 3 ovat tehneet Suomesta keskimäärin sähköomavaraisen keväästä alkaen.

Energiateollisuuden mukaan lyhyen aikavälin sähkön hintavaihtelut ovat kuitenkin olleet tuulivoiman kasvavan osuuden vuoksi suuria, ja negatiivisen hinnan tunteja oli tuntuvasti enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kalleimmillaan sähkö oli marraskuun 21. päivä, jolloin päivän keskihinta lähestyi kolmeasataa euroa. Sähkön hinta oli vastaavasti halvimmillaan kolme päivää myöhemmin, norjalaisen yhtiön tarjoamien virheellisten tietojen vuoksi. Tuolloin sähkön päivähinta oli jopa reilut 200 euroa pakkasella.

Tuulivoima lisännyt sähkön hinnanvaihteluja

Kuukausittaiset hintavaihtelut kuvaavat hintakriisin päättymistä ja paluuta normaaliin, Energiateollisuus kertoo.

Vielä maaliskuussa megawattitunti maksoi 74 euroa, kun kuukauden normihinnat ovat kriisiä edeltäneinä vuosina vaihdelleet reilusta kahdestakymmenestä vajaaseen viiteenkymmeneen. Toukokuun keskihinta laski jo alle kolmenkymmenen euron. Myös heinä- ja syyskuussa sähkö oli edullista, kallein syksyn kuukausi oli vastaavasti joulukuu, jolloin sähkö maksoi noin 76 euroa megawattitunnilta.

”Hintatilastot kuvaavat hyvin sitä, että meidän sähköjärjestelmämme on kokenut melkoisia muutoksia”, toteaa Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

”Tuotantoa on tullut lisää ja olemme käytännössä sähköä vievä maa. Tuulivoiman osuuden kasvu on sähkön hintavaihteluiden tärkein yksittäinen selittäjä”, hän toteaa.

Hintavaihteluiden ohella myös pörssisähkösopimusten osuus on erään Taloustutkimuksella teetetyn kyselytutkimuksen mukaan kasvanut tuntuvasti. Niiden määrän arvioidaan jopa kaksinkertaistuneen noin kolmeenkymmeneen prosenttiin kaikista sopimuksista. Viralliset luvut Energiavirasto julkaisee vasta ensi kesänä.

”Uudistuneet sähkömarkkinat palkitsevat valpasta kuluttajaa”, Salomaa toteaa.

”Joustava pörssisähköasiakas hyötyy vaihteluista seuraamalla tuntihintoja ja ajoittamalla kulutustaan edullisimpiin ajankohtiin. Sähkön joustavasta käytöstä hyötyvät samalla muutkin, kun alimmat ja ylimmät hinnat tasoittuvat ja hintavaihtelu vähenee”, Salomaa jatkaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Sähköverkkojen yksityistäminen alensi Suomen kilpailukykyä ja vetovoimaa, investoinnit vähenevät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Helsingin pörssi OMXH

Varainhoidon konkari: Helsingin pörssiin ”kaksinumeroinen plusmerkkinen nousu” vuonna 2024 on mahdollinen

Seuraava artikkeli
Kiina teollisuus tuotanto talous

Kiinan jättimäinen teollisuus yskii – ostopäällikköindeksi laski odotuksia enemmän