Työtaistelutoimet kovenevat – Teollisuusliitto ajaa Nesteen öljynjalostamon alas

Teollisuusliitto ottaa aiempaa kovemmat keinot käyttöön vastustaessaan hallituksen työmarkkinauudistuksia.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Teollisuusliitto on tänään 28.12. jättänyt ilmoitukset Kilpilahden ja Kokkolan teollisuusalueita koskevista poliittisista työtaistelutoimista, liitto kertoo torstaina julkistetussa tiedotteessaan. Teollisuusliiton toimet tarkoittavat teollisuusalueiden tuotantojen alasajoa.

Myös Nesteen öljynjalostamo ajetaan kokonaan alas.

Ilmoitetut työtaistelutoimet ovat kahden vuorokauden mittaisia poliittisia lakkoja, jotka ajoittuvat helmikuun alkuun. Työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Ilmoitetut työtaistelut ovat suunnattuja Petteri Orpon hallituksen ajamia työelämäheikennyksiä vastaan.

Teollisuusliiton puolesta Nesteen alasajoa kommentoi yhtiön pääluottamusmies Sami Ryynänen.

”Hallitus iskee politiikallaan lujaa työntekijöiden etuuksien, oikeuksien ja työehtojen ytimeen. Siksi työntekijöille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin antaa samalla mitalla takaisin. Päätös öljynjalostamon alasajosta on vastareaktio hallituksen haluttomuuteen neuvotella työntekijäpuolen kanssa”, Ryynänen toteaa.

”Toivomme, että öljynjalostuksen keskeyttäminen saa hallituksen ymmärtämään, ettei se voi asettaa koko julkisen talouden taakkaa työntekijöiden harteille. Jo nyt leikkausten seurauksena 17 000 lasta tippuu köyhyysrajan alapuolelle. Nämä ovat duunariperheiden lapsia kaikki,”

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, ettei liitto aio perääntyä työelämäheikennysten edessä.

”Emme voi hyväksyä työntekijöiden työehtojen ja oikeuksien heikennyksiä. Kokkolan ja Kilpilahden teollisuusalueiden alasajo on raskas päätös, mutta sekin on vain varoituslaukaus. Lisää ja lisää työtaistelutoimia on luvassa, ellei hallitus aloita aitoa keskustelua työelämäkysymyksistä”, sanoo Aalto.

Hallitus on ajanut työntekijöiden lakko-oikeuteen, irtisanomisiin ja sairauslomiin liittyviä työmarkkinauudistuksia, jotka on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallitus ei ole osoittanut halua perääntyä uudistuksista.

Tähän mennessä syksyn ja alkutalven aikana ammattiliittojen toimet ovat olleet lähinnä joitakin korkeintaan vuorokauden kestäneitä poliittisia lakkoja, ulosmarsseja ja muita mielenilmaisuja. SAK:n ammattiliitot järjestivät 14. joulukuuta poliittisia lakkoja, jotka pysäyttivät erityisesti julkisen liikenteen.

Teollisuusliitto on kuluneen syksyn ja talven aikana järjestänyt hallituksen työelämäheikennyksiä vastustavia ulosmarsseja ja työnseisauksia ympäri maata. Työtaistelutoimiin on osallistunut Teollisuusliiton sopimusaloilta arviolta 50 000 teollisuuden työntekijää.

Ammattiliittojen työtaistelutoimet ovat nyt selkeästi koventumassa.

Teollisuusliitto on SAK:n suurin ja vaikutusvaltaisin ammattiliitto yli 200 000 jäsenellään. Halutessaan se pystyy laittamaan ison osan Suomen teollisuudesta polvilleen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Nordea pankki pankkisektori pankit talous

Nordea on analyytikoiden suosikki

Seuraava artikkeli
Mike Conlon

Purmon divisioonajohtaja Mike Conlon: “Talotekniikka-ala sähköistyy nopeasti liikenteen tapaan”