Korkojen nousu käänsi joulukuussa inflaation kasvuun.
Inflaatio kääntyi pitkän laskutrendin jälkeen nousuun joulukuussa. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli joulukuussa 3,6 prosenttia. Marraskuussa inflaatio oli 3,3 prosenttia. Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,3 prosenttia, mikä johtui muun muassa sähkön ja ulkomaan lentoliikenteen hintojen noususta.
Joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen hintojen nousu. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi puolestaan eniten sähkön, osakehuoneistojen ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen.
Alla oleva kuvaaja osoittaa, että asuntolainojen korkojen nousu on selvästi eniten joulukuun inflaatiota nostava tekijä.
Asuntolainojen korkojen nousu on ollut jyrkkää vuoden 2022 puolesta välistä lähtien. Sen havainnollistaa Danske Bankin pääekonomistin, Pasi Kuoppamäen jakama kuvaaja viestipalvelu X:ssä.
”Inflaatio kotimaisella mittarilla vielä korkeahko joulukuussa, mutta kun unohtaa lainakorot niin nousu on lievää. Pakettimatkat ovat kallistuneet aika paljon, kahvi ja energia taas halventunut”, Kuoppamäki muistuttaa.
STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà laskee, että joulukuun 3,6 prosentin inflaatiosta korkojen osuus on peräti 2,7 prosenttiyksikköä. Ilman korkoja inflaatio on siten vain 0,9 prosenttia.
”Kunhan korot lyöneet läpi vuoden aikana, deflaatio jälleen iso uhka”, Lainà varoittaa.
Laskevista inflaatiopaineista kertoo myös se, että pohjainflaatio laskee edelleen.
Kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 5,5 prosenttia, kun se marraskuussa oli 5,8 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua.
Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli joulukuussa 2,9 prosenttia. Marraskuussa se oli 2,4 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli joulukuussa 1,3 prosenttia.
Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.
Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Jouko Kangasniemi ennustaa Suomen inflaation jatkavan laskuaan vuonna 2024.
”Inflaatio jatkanee hidastumistaan ja koko vuotta 2024 koskevat ennusteet ovat keskimäärin kahden prosentin tienoilla”, Kangasniemi toteaa viestipalvelu X:ssä.