Inflaation hidastuminen sallii keskuspankille koronlaskujen aloittamisen, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
Korkokehityksellä on sijoittajien kannalta aina suuri merkitys. Erityisesti kasvuyritysten kurssikehitykseen korkomuutokset vaikuttavat usein merkittävästi, koska niiden arvo perustuu pitkälti tulevaisuuden kassavirtoihin. Analyytikoiden arvostuslaskelmissa nämä tulevat kassavirrat diskontataan nykyarvoon jollakin laskentakorolla. Mitä korkeampi korko, sitä alhaisempi yrityksen teoreettinen arvo.
Korkokehitykseen vaikuttaa erityisesti niin markkinoiden kuin keskuspankkiirienkin odotukset tulevasta inflaatiokehityksestä.
Sijoittajan kannalta on positiivista, että inflaatio on hidastunut monissa maissa odotettua jyrkemmin. Se helpottaa kotitalouksien ostovoiman kehitystä ja sallii keskuspankkien koronlaskujen aloittamisen, toteaa Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu pankin tiedotteessa.
”Odotamme EKP:n aloittavan koronlaskut kesäkuussa. Sitä ennen keskuspankki puntaroi erityisesti työmarkkina- ja palkkanäkymiä. Näyttää sille, että palkat nousevat tänäkin vuonna nopeasti, mutta toisaalta heikon kysynnän takia kustannusten nousu ei heijastu täysin loppuhintoihin. Näin ollen euroalueen inflaatio voi palata EKP:n tavoitteeseen jo lähiaikoina”, Koivu toteaa.
Kuitenkin viime viikkojen tapahtumat Punaisellamerellä ovat nostaneet uudestaan pintaan maailman tuotantoketjujen haasteet. Maailmantaloutta leimaakin alkaneena vuonna geopoliittiset riskit ja korkeana pysyvä poliittinen epävarmuus.
Koivun mukaan valtioiden rooli taloudessa on korostunut viime vuosina pandemian, vihreän siirtymän ja geopoliittisen epävarmuuden nousun myötä. Niinpä kuluvana vuonna ekonomistit ja markkina-analyytikot kiinnittävät paljon huomiota lukuisiin vaaleihin, joilla on vaikutusta sekä maiden omaan talouspolitiikan linjaan että kansainvälisen talouden näkymiin.
”Suurimman huomion keräävät tietysti Yhdysvaltojen presidentinvaalit, joilla voi olla suoria vaikutuksia suomalaisyritystenkin investointeihin”, Koivu ennakoi.
Kohonnut korkotaso pitää edelleen asuntokysyntää vaimeana, ja asuntomarkkinoilla on runsaasti tarjontaa. Samaan aikaan rakentamisen kustannukset ovat pysyneet korkealla ja käytettyjen asuntojen hinnat ovat laskeneet, mikä on tehnyt uudiskohteiden rakentamisesta kannattamatonta.
Nordea ennustaa asuinrakentaminen supistuvan myös tänä vuonna, mikä painaa koko talouden kasvua ja heikentää työllisyyttä.
Asuntomarkkinoita vaivaava ylitarjonta on kuitenkin helpottamassa tänä vuonna, kun uusia asuntoja valmistuu selvästi edellisiä vuosia vähemmän. Samaan aikaan kiihtynyt väestönkasvu kasvukeskuksissa sekä laskeva korkotaso lisäävät asuntokysyntää, Nordea ennustaa.