Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Analyytikko: Nokian kassapohjainen arvostustaso ei houkuttele

Analyytikko ihmettelee markkinoiden kurssireaktiota Nokian tulosraportin julkistuksen jälkeen.

Viime aikoina takaiskuja kokenut Nokia julkisti viime vuoden loka-joulukuun ja koko vuoden tilinpäätösraporttinsa kuluvan viikon torstaina. Yhtiön viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto laski 21 prosenttia edellisvuodesta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Ongelma yhtiön myynnissä on hyvin tiedossa; makrotaloudellinen epävarmuus jarruttaa edelleen operaattoreiden investointeja.

Viimeisellä vuosineljänneksellä toimintaympäristö säilyi yhtiön mukaa haastavana, mutta tilauskertymän vahvistumista voidaan pitää varhaisena merkkinä kysynnän elpymisestä.

”Vuonna 2023 makrotaloudellinen toimintaympäristö ja korkeat korot vaikuttivat koko toimialaamme, minkä seurauksena asiakkaat jarruttivat investointejaan ja samanaikaisesti pienensivät varastojaan”, toteaa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Lundmarkin mukaan matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihdon kehityksessä oli edelleen haasteita viimeisellä neljänneksellä. Suurin pettymys tuloskaudella oli ison AT&T-asiakkuuden menetys Ericssonille.

”Olimme luonnollisesti pettyneitä AT&T:n joulukuiseen päätökseen siirtyä pitkälti yhden toimittajan malliin radioverkoissa. Tämä päätös ei liittynyt tuotteidemme teknologiseen kilpailukykyyn, mistä kertoo myös viime vuosina merkittävästi kasvanut markkinaosuutemme radioverkoissa”, Lundmark toteaa.

Odotettua parempi tuloskehitys

Toimitusjohtaja uskoo vahvasti, että Nokian matkapuhelinverkoilla on oikea strategia, jonka avulla se voi kasvattaa markkinaosuutta, monipuolistaa asiakaskuntaansa sekä saavuttaa kaksinumeroisen liikevoittomarginaalin pidemmällä aikavälillä.

Matkapuhelinverkot- ja Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmien merkittävästi parantunut kannattavuus ei riittänyt kompensoimaan Teknologia-liiketoimintaryhmän heikompaa tulosta, joka vertailukaudella hyötyi merkittävästä kertaluontoisesta erästä.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto laski viime vuoden 1,15 miljardista eurosta 846 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto ylitti kuitenkin 765 miljoonan euron analyytikoiden konsensusodotuksen.

Nokian viimeisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen laimennettu osakekohtainen tulos oli 0,10 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,16 euroa. Viimeisen neljänneksen raportoituun laimennettuun osakekohtaiseen tulokseen vaikutti toimintamallin muutoksesta aiheutunut laskennallisten verosaamisten uudelleenmäärittäminen, jolla ei ole kassavaikutusta.

Matkapuhelinverkkojen liiketoiminnan haasteet jatkuvat

Nokia odottaa vuoden 2023 toimintaympäristön haasteiden jatkuvat myös alkaneen vuoden ensimmäisellä puoliskolla, erityisesti ensimmäisellä neljänneksellä.

Lundmarkin mukaan verkkoinfastruktuurin vahvistunut tilauskertymä ja tietyt uudet sopimukset ovat kuitenkin myönteisiä signaaleja, joiden Nokia odottaa johtavan sen liikevaihdon merkittävään kasvuun vuoden 2024 jälkipuoliskolla.

Yhtiö olettaa investointitahdin normalisoitumisen Intiassa sekä AT&T:n päätöksen luovan haasteita matkapuhelinverkkojen liikevaihdolle vuonna 2024.

Lundmark arvioi kuitenkin Nokian bruttomarginaalin paranevan entisestään. Lisäksi yhtiö saa lisähyötyjä kustannussäästöohjelmastaan vuoden toisella puoliskolla.

”Koko Nokian osalta arvioimme tällä hetkellä, että vuonna 2024 vertailukelpoinen liikevoittomme on 2,3–2,9 miljardia euroa”, Lundmark kertoo. Viime vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli hieman alle 2,4 miljardia euroa.

Nokian vapaa kassavirta herättää huolta

Nokian neljännen vuosineljänneksen tulos ja vuoden 2024 näkymät olivat kokonaisuutena pitkälti odotetun kaltaiset, arvioi Inderesin analyytikko Atte Riikola. Riikolan mukaan tulosennusteissa ei tapahtunut konsernitasolla juurikaan muutoksia ja siihen nähden Nokian tulospäivän 11 prosentin kurssinousu oli yllättävä.

Nokian osakkeen arvostus on oikaistulla tuloksella maltillinen, Riikola arvioi. Inderesin vuoden 2024 ennusteilla Nokian oikaistu P/E-kerroin on hieman alle 11x ja EV/Ebitda-kerroin 6,3x.

Huolia saattaa sijoittajien silmissä aiheuttaa kassavirran kehitys.

”Nokian lähivuosien merkittävien uudelleenjärjestelykulujen ja muiden kertaerien johdosta raportoidut tulosluvut sekä vapaa kassavirta jäävät kuitenkin selvästi alle oikaistujen numeroiden”, hän toteaa.

Lisäksi raportoidulla tuloksella laskettuna lähivuosien P/E-kertoimet ovat 16x-15x, mitkä eivät näytä erityisen houkuttelevilta, analyytikko toteaa.

”Ennusteillamme Nokia tekee vuosina 2024-2026 noin 1,2-1,4 miljardia euroa vapaata kassavirtaa vuosittain, mikä tarkoittaa nykyisellä osakekurssilla kohtalaista noin 6-7 prosentin kassavirtatuottoa. Matkapuhelinverkkojen vaisu tuloskunto painaa Nokian pääoman tuottoluvut (2025e: ROE 6,0 %) heikolle tasolle, jonka valossa osaketta ei mielestämme ole perusteltua hinnoitella erityisen korkeilla kertoimilla, kun huomioidaan myös verkkolaitemarkkinan vaatimaton kasvunäkymä”, Riikola pohtii.

Nokian osakkeen arvostus näyttää siis Riikolan mukaan oikaistuilla tulosluvuilla edelleen maltilliselta, mutta lähivuosien uudelleenjärjestelykulujen rasittamaan vapaaseen kassavirtaan peilattuna ei erityisen houkuttelevalta.

Inderes toistaa Nokian vähennä-suosituksen ja tarkistamme tavoitehintaa 3,1 euroon aikaisemmasta 2,9 eurosta. Osake kipusi torstain ja perjantain aikana 3,5 euroon, joten Inderesin tavoitehinta jää selvästi sen alle.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
EKP pääjohtaja Christine Lagarde

Markkinoiden odotukset korkojen laskusta voimistuvat

Seuraava artikkeli

Mitä Yhdysvaltain matala työttömyysaste indikoi tulevien osaketuottojen kannalta?