Yritysuutiset

Fortumin tulos jäi odotuksista, mutta osinkotuotto on hulppea 9,5 prosenttia

Energiayhtiö julkisti keskiviikkona neljännen vuosineljänneksen tulosraporttinsa, joka oli pettymys odotuksiin nähden.

Vertailukelpoinen käyttökate laski roimasti viime vuodesta. Kun vuosi sitten se oli 774 miljoona euroa, jäi se nyt 459 miljoonan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto pieneni ja oli 359 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 669 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan Generation-segmentin tulos laski viime vuoden 683 miljoonasta eurosta 390 miljoonaan euroon pääasiassa matalamman saavutetun sähköhinnan ja lauhdevoiman tuotannon laskun sekä osaomisteisiin tuotantoyhtiöihin liittyvien kustannusten nousun seurauksena.

Consumer Solutions -segmentin tulos heikkeni pääasiassa sähkön myyntikatteiden laskun ja Puolan hallituksen loppukäyttäjille vuodelle 2023 asettaman sähkön hintakaton seurauksena.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos laski viime vuoden 0,42 eurosta 0,35 euroon.

Analyytikoiden konsensusennuste vertailukelpoiselle käyttökatteelle oli 507 miljoonaa euroa ja vertailukelpoiselle osakekohtaiselle tulokselle 0,42 euroa.

Energiayhtiö toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo, että vuoden 2023 jälkipuoliskolla epävarmuus Fortumin toimintaympäristössä lisääntyi entisestään.

”Vaisu taloustilanne levisi laajalle, ja inflaatio ja korot olivat edelleen korkealla tasolla, mikä heikentää sijoittajien sentimenttiä kaikilla sektoreilla. Muut maat ovat tarjonneet runsaasti tukia ei-taloudellisille dekarbonisaatiohankkeille, mikä puolestaan on ohjannut investointeja Suomen ja Pohjoismaiden ulkopuolelle”, hän toteaa.

Koska heikon taloustilanteen ennustetaan jatkuvan vuonna 2024, pyrkii Fortum hallitsemaan epävarmuutta strategiansa vaiheittaisella toteutuksella, toimitusjohtaja toteaa.

”Lyhyellä aikavälillä terävöitämme painopisteitämme, varmistamme nykyisten toimintojen, erityisesti sähköntuotannon optimoinnin ja hallitsemme liiketoimintariskejä. Samalla rakennamme valmiutta sähköistymis- ja kasvuvaiheeseen pidemmällä aikavälillä.”

Yhtenä Pohjoismaiden suurimmista energiayhtiöistä Fortum on ainutlaatuisessa asemassa, Rauramo vakuuttelee.

”Pohjoismaiset sähkömarkkinat ja oma sähköntuotantomme ovat jo lähes täysin päästöttömiä ja puhtaita, eikä jäljellä ole juurikaan fossiilista tuotantoa, joka pitäisi korvata. Valmistaudumme yhdessä asiakkaidemme kanssa kasvuvaiheeseen; olemme valmiita edistämään myös muiden teollisuudenalojen dekarbonisaatiota, kun kysyntä taas piristyy.”

Rauramon mukaan pohjoismaisten sähkömarkkinoiden kehitys kriisitalven 2022-2023 jälkeen osoittaa, että hintojen suuresta heilahtelusta ja jopa äärimmäisistä hintahuipuista on tullut uusi normaali. Suurin syy tähän on hänen mukaansa vaihtelevan tuulivoimatuotannon osuuden kasvu ja samalla kiinteän ja joustavan kapasiteetin pienempi osuus pohjoismaisessa energiajärjestelmässä.

Tuttuun tapaansa Fortum ei anna arviota lähiajan tulosnäkymistään.

Tulospettymystä lievittää hulppea osinko.

Fortumin hallitus esittää, että osinkoa jaetaan 1,15 euroa osaketta kohden ja että osinko maksetaan kahdessa erässä. Osinko nousee selvästi edellisvuoden tuloksesta maksetusta 0,91 euron osingosta.

Osinkotuotto nousee 9,5 prosenttiin, kun se lasketaan keskiviikon kurssinoteerauksella noin puolen päivän aikoihin. Maksettava osinko on noin 90 prosenttia Fortumin vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta.

2 kommenttia
 • Kalervo sanoo:

  -Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos laski viime vuoden 0,42 eurosta 0,35 euroon
  – osinkoa jaetaan 1,15 euroa osaketta kohden
  -Maksettava osinko on noin 90 prosenttia Fortumin vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta.

  En ymmärrä.

  • Tuo 0,42 euron osakekohtainen tulos on viimeisen vuosineljänneksen tulos. Fortum kertoo maksavansa osinkoa 90 prosenttia vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta. Tällä yhtiö tarkoittaa KOKO viime vuoden tulosta.

 • Ylös
  >