Bitcoinin arvo ei perustu mihinkään fundamentteihin ja siksi bitcoin-kaupankäynti tarjoaa tilaisuuksia käärmeöljykauppiaille, väittävät EKP:n pääjohtaja ja neuvonantaja.
Keskuspankit ovat perinteisesti suhtautuneet epäilevästi ja jopa kriittisesti bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin. Tästä saatiin jälleen yksi esimerkki, kun Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi torstaina blogin, jossa toistettiin bitcoinia koskevia kiistanalaisia väitteitä.
Euroopan keskuspankin markkinainfrastruktuurin ja maksujärjestelmien pääosaston johtaja Ulrich Bindseil ja neuvonantaja Jürgen Schaaf ilmaisevat näkemyksensä, jonka mukaan Bitcoin ei täytä niitä odotuksia, joihin sen väitetään kykenevän.
”Bitcoin ei ole lunastanut lupaustaan olla maailmanlaajuinen hajautettu digitaalinen valuutta, ja sitä ei edelleenkään juurikaan käytetä laillisiin maksusiirtoihin. ETF-rahastojen viimeisin hyväksyntä ei muuta sitä tosiasiaa, että Bitcoin ei sovellu maksuvälineeksi tai sijoituskohteeksi”, Bindseil ja Schaaf toteavat.
Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) hyväksyi 10. tammikuuta Bitcoinin pörssinoteeratut rahastot spot-rahastot, jotka voivat sijoittaa suoraan kryptovaluuttaan. Rahastot ovat osoittautuneet heti alkumetreillään suosituiksi.
Keskuspankkiirien mielestä uudet rahastot eivät lisää bitcoinin uskottavuutta.
”Opetuslapsille virallinen hyväksyntä vahvistaa, että Bitcoin-sijoitukset ovat turvallisia ja edellinen nousuralli ovat todiste pysäyttämättömästä voittokulusta. Olemme eri mieltä molemmista väitteistä ja toistamme, että Bitcoinin käypä arvo on edelleen nolla”, Bindseil ja Schaaf toteavat.
Tutut bitcoin-kritiikin teesit
Keskuspankkiirien mukaan Bitcoinin avulla tehtävät kaupat ovat edelleen hankalia, hitaita ja kalliita.
”Pimeän verkon, internetin rikolliseen toimintaan käytetyn piilotetun osan, ulkopuolella sitä ei käytetä maksamiseen juuri lainkaan. Sääntelyaloitteet, joilla pyritään torjumaan Bitcoin-verkon laajamittaista käyttöä rikollisten toimesta, eivät ole vielä onnistuneet. Edes El Salvadorin hallituksen täysi tuki, joka myönsi sille laillisen maksuvälineen aseman ja yritti kovasti käynnistää verkostovaikutuksia antamalla kansalaisille aluksi 30 dollarin ilmaisen Bitcoin-lahjan, ei onnistunut vakiinnuttamaan sitä menestyksekkääksi maksuvälineeksi.”
Bindseilin ja Schaafin mukaan Bitcoin ei myöskään sovellu edelleenkään sijoituskohteeksi. Perustelut eivät ole uusia.
”Se ei tuota kassavirtaa (toisin kuin kiinteistöt) tai osinkoja (osakkeet), sitä ei voi käyttää tuottavasti (hyödykkeet), eikä se tarjoa sosiaalista hyötyä (kultakorut) tai subjektiivista arvostusta, joka perustuu erinomaisiin kykyihin (taideteokset).”
Keskuspankkiirien mukaan taloudellisesti vähemmän perehtyneitä yksityissijoittajia houkuttelee bitcoin-sijoituksiin vain pelko siitä, että he jäävät paitsi bitcoinin arvonnoususta, mikä johtaa siihen, että he mahdollisesti menettävät rahansa. Eli motiivina ostaa Bitcoinia olisi siis sijoitusslangissa käytetty termi FOMO (”fear of missing out”).
Lisäksi Bitcoinin louhinta proof of work -mekanismin avulla saastuttaa ympäristöä edelleen samassa mittakaavassa kuin kokonaiset valtiot, Bidseil ja Schaaf toteavat. Korkeammat Bitcoin-hinnat merkitsevät suurempaa energiankulutusta, koska louhijat voivat kattaa korkeammat kustannukset, he toteavat.
Spot ETF:t eivät muuta tilannekuvaa
Vaikka lyhyellä aikavälillä sisään virtaavalla rahalla voi olla suuri vaikutus hintoihin fundamenteista riippumatta, pitkällä aikavälillä hinnat palaavat lopulta fundamenttiarvoihinsa, keskuspankkiirit muistuttavat.
”Ja ilman kassavirtaa tai muita tuottoja omaisuuserän käypä arvo on nolla. Taloudellisista perustekijöistä irrotettuna jokainen hinta on yhtä (epä)uskottava – loistava tilaisuus käärmeöljykauppiaille.”
Myöskään ETF:ien käyttö bitcoinin sijoitusinstrumenttina ei muuta kohde-etuuden eli bitcoinin käypää arvoa.
”ETF:ien tavoitteena on yleensä hajauttaa riskiä pitämällä hallussaan monia yksittäisiä arvopapereita markkinoilla. Miksi kukaan maksaisi omaisuudenhoitajalle maksuja vain yhden omaisuuserän säilytyspalvelusta – sen sijaan, että käyttäisi suoraan säilyttäjää, joka useimmissa tapauksissa on yksi valtava kryptopörssi, tai jopa pitäisi kolikoita ilmaiseksi ilman välittäjää?”, keskuspankkiirit ihmettelevät.
Bindseilin ja Schaafin mukaan ongelma ei ole koskaan ollut se, että mahdollisuudet spekuloida Bitcoinilla puuttuvat – vaan pikemminkin se, että kyse on vain spekuloinnista.
Myöskään Bitcoinin hintataso ei ole osoitus sen kestävyydestä.
”Taloudellisia fundamenttitietoja ei ole, ei ole olemassa käypää arvoa, josta voitaisiin johtaa uskottavia ennusteita. Spekulatiivisessa kuplassa ei ole ’hintatodistusta’. Sen sijaan spekulatiivisen kuplan uudelleen puhkeaminen osoittaa Bitcoin-lobbarin tehokkuuden”, keskuspankkiirit päättelevät.
Markkinoiden pääomitus määrittelee sen yhteiskunnallisen kokonaisvahingon, joka aiheutuu korttitalon romahtaessa, Bindseil ja Schaaf varoittavat.
Kryptosivuston toimittaja vastaa kritiikkiin
Kryptosivusto Coindeskin toimituspäällikkö Daniel Kuhn ei purematta niele keskuspankkiirien esittämää kritiikkiä.
”Miksi vakaavaluuttoja otetaan nopeasti käyttöön hyperinflaation vaivaamissa maissa? Miksi Bitcoin on houkutteleva Yhdysvalloissa ja EU:ssa? Nämä ovat kysymyksiä, joita ei esitetä, ehkä siksi, että euro on menettänyt viime vuosikymmenen aikana 99,5 prosenttia arvostaan bitcoiniin nähden”, Kuhn toteaa artikkelissaan.
Kuhin mukaan tämä ei ole edes ensimmäinen kerta, kun EKP on ennustanut bitcoinin tuhoa.
Kuhn muistuttaa, että vuonna 2022 Bindseil ja Schaaf kirjoittivat, että FTX:n romahduksen jälkeisinä viikkoina tapahtunut Bitcoinin nousu 17 000 dollarista 20 000 dollariin oli ”kuolleen kissan pomppu” ja ”keinotekoisesti aikaansaatu viimeinen henkäys ennen tietä merkityksettömyyteen”.
Twitterin puolella tämä väittämä joutu heti faktan tarkistuksen kohteeksi, mikä ehkä kannattaa lisätä myös tuohon artikkeliin: https://twitter.com/ecb/status/1760580254920212640?s=20
En näe sitä tarpeelliseksi. Jutussa referoidaan EKP:n pankkiirien näkemys Bitcoiniin, eikä siinä ole tarkoitus käydä kattavasti läpi erilaisia näkemyksiä.
keskuspankkiirit on vihaisia, että kaikki ihmiset ei oo heidän tossun alla. Se todellinen arvo mitä kryptovaluutat antavat on vapaus, sä voit liikutella sun omia rahoja miten sä lystäät, eikä kukaan kysy tyhmiä kysymyksiä sulta kuten pankit yleensä tekevät.
Bitcoinista ei ole fiat-valuutan korvaajaksi.
Todelliset kryptovaluutat kuten Monero, onkin kielletty lähes kaikkialta.
EKP:n lienee hyvä muistaa, että myös Euron sisäinen arvo on nolla. Fiat-valuutan takuumiehinä toimivat hallitukset, jotka eivät aina tee vastuullista talouspolitiikkaa. Sopii pohtia oliko esimerkiksi EKP:n PEPP tätä.
Ja bitcoinin ainoa arvo on siinä, kuinka paljon Fiat-rahaa sillä saa.
Hyvin harva suositteleekaan sijoittamaan Euroon tai mihinkään muuhunkaan valuuttaan. Ne ovat vain vaihdon välineitä ja jokainen edes peruskoulun taloustaidon tunneilla hereillä ollut ymmärtää inflaation aikaa myöten syövän niiden arvon. Sijoitukset tehdään esimerkiksi asuntoihin, metsään tai mieluiten osakkeisiin, mitkä kaikki tuottavat jotain rahanarvoista jatkuvasti.
Jos nyt välttämättä pitäisi sijoittaa varallisuutensa johonkin valuuttaan, niin Bitcoin voisi pärjätä vertailussa kohtalaisesti. Jos siis kestää riskiä, yleensähän pankkitilisäästäjät eivät kestä, joten miksi he Bitcoin-riskiäkään haluaisivat ottaa?
Sama kuin kysyisi volvokauppiaalta, että mitä mieltä olet teslasta.
Näitä pankkiirinerojen juttuja on hauska lukea. ”Ei ole mitään arvoa ja sitä ja tätä.” Totuus on kumminkin se että arvo nousee kriisien aikana pitää paremmin arvonsa kun nämä pankkien tarjoamat sijoutukset. Hetki sitten arvo oli 16k nyt 50k kohta 100k. Mites pankin tarjoamat nousut ovat surkeita 5%. Kyllä hän se harmittaa kun asiakkaat lähtee ja sijoittaa johonkin jolla on oikeasti arvoa????
Ei pidä. Edellinen härkämarkkina kesti niin SP 500:ssa kuin Bitcoinissakin suunnilleen vuodenvaihteesta 2021/2022 loppuvuoteen 2022. Osakkeet laskivat 24%, Bitcoin laski 73%
Koronakriisissä keväällä -20 Bitcoin laski 31%, osakkeet 20%.
Ok, luvut ovat Portfoliovisualizer.com:in kuukausitason lukemia, kuukauden sisäiset laskut olivat ainakin osakkeissa syvempiä koronakeväänä. Joka tapauksessa on omituinen myytti, että Bitcoin toimisi turvasatamana. Ei se ainakaan vielä ole yhdessäkään kriisissä niin käyttäytynyt.
Jos parhaita arvonnousuja hakee, niin miksi ei sitten samalla vertaisi parhaiten nousseisiin osakkeisiin? Esimerkiksi Nvidiaan. Sen olisi voinut onnistua poimimaan ajoissa ihan vaan talouden fundamentteja seuraamalla ja arvonnousun perusteena ovat tulevat tuotot, ei pelkkä spekulaatio.
Korjaus: siis tietenkin karhumarkkinasta eli laskusta kyse.
Jos tämä kerran on huijausta, miksei tähän puututa ja tehdä tätä laittomaksi? Taitaa vallanpitäjillä olla omat eurot mukana sopassa!
En ole sinänsä eri mieltä. Samat väittämät arvon suhteen voi tosin esittää euron kohdallakin. Senkään arvo ei perustu mihinkään konkreettiseen, vaan ainoastaan luottamukseen.
Euron arvo perustuu siihen, että se on ainoa valuutta jolla voi maksaa verot.
Tämän vuoksi louhijatlom joutuvat maksamaan sähkölaskunsa euroilla.
Tietää että Ath paukkuu kohta, kun EKP sedät aloittaa itkupotkuraivaroinnin????