
Kotimaisten pörssiyhtiöiden tämän hetken arvostustaso on kutakuinkin normaali vuoden 2023 nettotuloksella laskettuna ja historiaan peilaten.
Varainhoidon sijoituskonkari Hannu Angervuo kertoo sijoittajakirjeessään, että vuoden 2023 yhteenlasketulla nettotuloksella ja vuoden 2023 lopun markkina-arvolla laskettu P/E-luku on 15,6x, mikä on pitkän aikavälin tasolla. Vuoden 2022 nettotulosennätyksellä laskettu P/E-luku oli 12,9x.
Pörssiyhtiöiden vuoden 2023 tilinpäätösluvuilla laskettu arvostusluku EV/EBITDA, eli yhtiön markkina-arvo lisättynä nettovelat ja jaettuna käyttökate, oli 8,3x kun se vuoden 2022 luvuilla oli 7,6x.
”Luvuista pitää poistaa pankit ja vakuutus, kun niiden tuloslaskelma ei erittele käyttökatetta eikä nettovelat ole verrannolliset teollisuuden yhtiöihin. Pankit ja vakuutus pois luettuna vuoden 2023 pörssiyhtiöiden yhtiöiden kokonaisarvo jaettuna käyttökatteella oli 8,4”, Angervuo toteaa.

Pörssikonkari suhteuttaa myös pörssin markkina-arvon yhtiöiden yhteenlaskettuun pääomaan.
”Pörssiyhtiöiden vuoden 2023 oma pääoma oli vuoden 2023 lopussa yhteenlaskettuna noin 159,8 miljardia euroa. Yhteenlaskettu vuoden lopun markkina-arvo pörssiyhtiöillä oli 277,7 miljardia euroa ja markkina-arvo suhteessa omaan pääomaan oli vuoden 2023 lopussa noin 174 prosenttia. Yhdestä oman pääoman eurosta maksetaan pörssissä siis 1,73 kertainen arvo. Luku on pysynyt varsin vakaana viime vuosina, kun Uniper ja sen aiheuttamat velat saatiin puhdistettua pörssiyhtiöiden luvuista pois vuosi sitten.”
Vastaavasti Euroopassa oman pääoman arvostus on noin 2,5 kertainen omaan pääomaan verrattuna.
Helsingin pörssin päälistan yhtiöiden vuoden 2023 luvuilla laskettu markkina-arvo suhteessa yhtiöiden liikevaihtoon oli puolestaan 1,11, kun se Euroopan Stoxx 600-indeksiyhtöillä oli 1,3 eli hieman Helsingin pörssin yhtiöiden lukua korkeampi.

Miten Helsingin pörssi kehittyy vuonna 2024?
Angervuo laskee, että Helsingin pörssin yleisindeksi on laskenut syyskuun alun 2021 huipulta 26,7 prosenttia ja OMXHCAP-hintaindeksi 25,0 prosenttia. Laskutrendiä on jatkunut yhtäjaksoisesti jo 2,5 vuotta.
Osingot sisältävä portfoliotuottoindeksikin on laskenut huipulta 17,2 prosenttia.
Angervuo muistuttaa, että Helsingin pörssissä uuden ennätyksen syntyminen kestää taloussuhdanteessa jopa 7-10 vuotta riippuen talouden taantuman pituudesta ja kurssipudotuksen suuruudesta.
”Helsingin pörssin liikevaihdosta ja myös tuloksesta tulee suurin osa suurista vientiyhtiöistä, joista useimmat ovat hyvin syklisiä. Viime vuonna erityisesti sykliset vientiyhtiöiden tulokset osittain jopa romahtivat. Elpyminen vuoden 2022 ennätystulosten yläpuolelle voi viedä aikaa useita vuosia”, pörssikonkari arvioi.
Angervuon mukaan vuosikymmeniä sitten metsäyhtiöiden kannattavuus saatiin palautettua lukuisilla markan devalvaatioilla. Nyt euroaikana sellaista ei ole käytettävissä.
Angervuon mukaan suurena ongelmana Helsingin pörssin vientiyhtiöillä on tärkeimpien vientimaiden, Saksan, Ruotsin, Kiinan, USA:n viennin voimakas lasku vuoden 2023 lopulla.
”Erityisesti Euroopan moottorin, Saksan talouskehitys näyttää huolestuttavalta. Saksan talous supistui vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä 0,3 prosenttia kolmannesta neljänneksestä. Viimeisimmät ennusteet povaavat Saksan talouskasvun jäävän kuluvana vuonna 0,2-0,3 prosenttiin. Suomen vientiteollisuus alkaa elpyä vasta kun vientimaiden taloudet alkavat elpyä.”
Vientimaiden talouskehitys avainasemassa
Erityisesti alkuvuosi saattaa olla kotimaisille pörssiyhtiöille haasteellinen, Angervuo ennustaa.
”Pörssiyritysten tuloskehitys voi olla hyvin heikkoa kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, sillä viime vuonna ensimmäinen vuosineljännes oli vielä hyvä, ja pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto kasvoi 10 prosenttia vuoden 2022 vastaavasta jaksosta. Olisi siis normaalia kehitystä, jos kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon tulos pysyisi vielä vuoden 2023 tuloksen tasolla ja koko vuoden 2024 tulosparannus syntyisi vasta kuluvan vuoden toisella puoliskolla.”
Tällä hetkellä analyytikoiden konsensusennuste eurooppalaisten yhtiöiden osalta ennustaa noin kuuden prosentin tuloskasvua koko vuodelle 2024. Angervuon mukaan Helsingin pörssin yhtiöiden yhteenlaskettu tulos pystyy nousemaan tätä paremmaksi, mutta vain siinä tapauksessa, jos meidän vientimaidemme taloudet alkavat elpyä kuluvan kevään aikana.

”Jos Euroopan talouden elpyminen siirtyisi jostain syystä ensi syksyyn, voi kuuden prosentin tuloskasvuodotus vuodelle 2024 olla liian korkea. Kannattaa siis ehdottomasti seurata, mitä Saksan talousluvut kertovat tänä keväänä.”
Jos kuitenkin Helsingin pörssin vientiyhtiöt pystyvät parantamaan tulostaan tänä vuonna kaksinumeroisesti, uskoo Angervuo pörssikurssien nousevan tulosparannusta enemmän.
Usein osakekursseja siivittää ylöspäin arvostuskertoimien kautta tuleva kasvu, jolloin arvostuskertoimet palaavat keskimääräistä alhaisemmalta tasolta takaisin normaalitasolle. Jos arvostuskertoimet ovat jo nyt normaalitasolla, ei tätä kautta osakkeiden nousulle välttämättä tule tukea.