Vuoden 2023 viimeinen neljännes oli Metalta vahva. Osake nousi reilusti jälkipörssissä.
Teknologiajätti Meta julkaisi torstai-iltana vuoden 2024 viimeisen vuosineljänneksen lukuja. Loka-joulukuun välinen kvartaali oli yhtiöltä vahva, sillä liikevoitto nousi noin 14 miljardiin dollariin. Koko vuoden 2023 liikevoitto oli 39,1 miljardia dollaria.
Neljäs kvartaali oli Metalta poikkeuksellisen vahva. Liikevoitto kolminkertaistui vuoden 2022 viimeiseen neljännekseen nähden. Liikevaihto nousi 40,11 miljardiin dollariin, kun se oli ollut vuotta aiemmin 32,2 miljardia dollaria.
Lue myös: Saitko jo tämän ilmoituksen? – Tästä on kyse Metan maksullisessa ja mainoksettomassa versiossa
Tulot ylös, menot alas
Vahvojen lukujen takana oli kaksi merkittävää asiaa. Ensinnäkin Meta onnistui saamaan vahvaa kasvua mainostuloihin, mutta tämän ohella myös menneet kulukuurit ovat parantaneet tulosta. Metan kustannukset ovat laskeneet kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta.
Kulukuuri näkyy mm. henkilöstömäärässä, joka oli vuoden 2023 lopulla 67 317 työntekijää. Edellisvuoteen verrattuna Meta työllisti 22 prosenttia vähemmän työntekijöitä.
Metan mainostulot viimeisellä kvartaalilla olivat 38,7 miljardia dollaria, mikä ylitti analyytikkojen 37,8 miljardin dollarin odotukset. Yhtiön mukaan mainosten näyttökerrat ovat nousseet viime vuodesta 21 prosenttia, mutta vastaavasti mainosten keskihinta on laskenut 2 prosenttia.
Analyytikkojen arviot lyötiin
Metan luvut olivat analyytikkojen odotuksia parempia. Metan osakekohtainen tulos oli 5,33 dollaria ja liikevaihto 40,11 miljardia dollaria. Bloombergin konsensustietojen mukaan analyytikot odottivat osakekohtaisen tuloksen olevan 4,94 dollaria ja liikevaihdon 39,01 miljardin dollaria.
Jälkimarkkinat ottivat Metan tulosjulkistuksen riemuiten vastaan. Metan osakkeiden nousi yli 12 prosenttia vielä markkinoiden sulkeuduttua, kun osake ponnahti vajaasta 400 dollarista yli 450 dollariin.
Toteutuneiden lukemien ohella Meta löi analyytikkojen odotukset myös tulevaisuuden näkymien kanssa. Meta arvioi kuluvalla vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä liikevaihdon olevan 34,6–37 miljardia dollaria, mikä sekin ylittää analyytikoiden odotukset liikevaihdosta 33,6 miljardiin dollariin.
Luvassa myös osinkoja
Meta avaa kevään aikana myös uuden aikakauden yhtiön historiassa, sillä se alkaa maksamaan osinkoa. Yhtiön osinko on 0,50 dollaria osakkeelta ja osinko maksetaan amerikkalaiseen tapaan neljä kertaa vuodessa. Ensimmäinen osinko maksetaan maaliskuun 26. päivänä ja osingon täsmäytyspäivä on 22.2.2024. Jatkossa Metan hallitus aikoo jakaa käteisosinkoa neljännesvuosittain ”markkinaolosuhteiden mukaan”.
Uudella osinkopolitiikallaan Meta nousee nyt niiden teknologiayhtiöiden joukkoon, jotka maksavat osinkoa. Aiemmin amerikkalaisista teknologiayrityksistä osinkoa ovat maksaneet mm. Apple ja Microsoft. Sen sijaan Googlena paremmin tunnettu Alphabet ja verkkokauppajätti Amazon eivät maksa vieläkään osinkoa.
Osinkojen lisäksi Metan omistajia ilahduttanee yhtiön osakkeiden takaisinosto-ohjelma. Yhtiö aikoo ostaa takaisin 50 miljardin dollarin edestä omia osakkeitaan. Kun Metan markkina-arvo on noin biljoona dollaria, joten takaisinosto vastaa noin viittä prosenttia yhtiön osakkeista. Metalla oli joulukuussa käytettävissään 30,9 miljardia dollaria osakkeiden takaisinostoihin.
Thread tuli, mutta metaversumi pysyy
Meta tunnetaan pääasiassa Facebookin, Instagramin ja Whatsappin omistamisesta. Viime vuonna somejätti avasi uuden somealustan nimeltä Threads, jonka tavoitteena on kilpailla erityisesti Twitterin kanssa. Threads avattiin kesällä 2023 ja se keräsi nopeasti 140 miljoonaa käyttäjää. Eurooppaan Threads laajeni joulukuussa. Palvelua käytetään tällä hetkellä Instagram-tunnuksilla.
Edellä mainittujen somealustojen ohella Meta jatkaa työskentelyä metaversumin parissa. Yhtiö vaihtoi nimensä Facebookista Metaksi vuoden 2021 lopulla ja nimenvaihdoksen takana oli yhtiön mukaan keskittyminen virtuaalitodellisuuteen.
”Olemme saaneet paljon edistystä aikaan visiossamme tekoälyn ja metaversumin edistämisestä”, Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi yhtiön tulosjulkistuksessa.
Metan virtuaalitodellisuusprojektia luotsaa divisioona nimeltä Reality Labs. Divisioona on ollut tähän asti Metalle raskaasti tappiollinen, eikä tilanteessa ole vieläkään käännettä näkyvissä.
Panostusta myös tekoälyyn
Vaikka Metan palveluista erityisesti Facebook menettää jatkuvasti käyttäjiä, samalla kun nuorempi polvi suosii kilpailijan TikTok-alustaa, on Metan palveluilla valtava määrä aktiivisia käyttäjiä. Joulukuussa Metan omistamia somepalveluita käytti päivittäin keskimäärin 3,19 miljardia ihmistä. Facebookilla on yhä 2,11 miljardia päivittäin palvelua käyttävää aktiivista käyttäjää.
Metaversumin ohella Meta jatkaa panostuksiaan tekoälyn kehittämisessä. Tammikuussa Mark Zuckerberg ilmoitti Instagram Reels -julkaisussaan, että Metan pitkän aikavälin strategiana oli kehittää yleistä tekoälyä ja tehdä siitä avoimen lähdekoodin lähde.
Facebookin lanseeraamisesta tulee helmikuussa kuluneeksi 20 vuotta. Vuonna 2024 Meta kertoo pyrkivänsä kehittämään edistymistään kaikilla yhtiön osa-alueilla, samalla kun Meta edistää kunnianhimoisia pitkän aikavälin ponnistelujaan tekoäly- ja todellisuuslaboratorioissa.
Lähteet: Metan tiedote, Yahoo Finance, CNBC