Kryptot

Tekoälyn ja kryptovaluuttojen yhdistyminen avaa uusia mahdollisuuksia

Tekoäly levittää lonkeronsa laajalle – myös kryptomaailmaan.

Tekoäly ja koneoppiminen edistyvät huikeaa vauhtia. Viime vuoden ehdoton kuuma puheenaihe tekoälyn voittokulussa oli generatiivinen eli luova tekoäly. Generatiivinen tekoäly pystyy tuottamaan tekstiä, kuvia tai muuta dataa generatiivisten mallien avulla, usein vastauksena kehotteisiin. Generatiiviset tekoälymallit oppivat syöttämäsi harjoitusdatan mallit ja rakenteen ja luovat sitten uutta dataa, jolla on samanlaiset ominaisuudet.

Yksi esimerkki generatiivisesta tekoälystä on netissä valtavasti huomiota ja suosiota saanut ChatGPT.

Siinä missä Facebookilla oli miljoona käyttäjää kymmenessä kuukaudessa ja Spotifylla viidessä kuukaudessa, ChatGPT:llä oli miljoona käyttäjää viidessä päivässä. Kielimalli rikkoi kevyesti aikaisempien online-palveluiden käyttöönotto ennätyksiä.

ChatGPT on OpenAI-organisaation marraskuussa 2022 lanseeraama chatbot. OpenAI on tekoälyteknologioiden kehittämiseen keskittyvä voittoa tavoittelematon järjestö ja se rahoitetaan lahjoituksin ja apurahoin. Järjestön perusti vuonna 2015 joukko yrittäjiä, tutkijoita ja hyväntekijöitä tavoitteenaan edistää tekoälyn kehittymistä.

Organisaatio tekee tutkimusta eri aloilla, kuten koneoppimisessa, robotiikassa ja taloustieteessä, ja se on kehittänyt useita vaikutusvaltaisia tekoälyjärjestelmiä, joista ChatGPT on yksi.

Tekoäly hakee lonkeroitaan myös kryptomaailmaan.

”AI ja kryptovaluutat voivat yhdessä avata valtavasti mahdollisuuksia ja vaikuttaa toistensa tulevaisuuteen. Ne kummatkin edustavat tehokkaita ja edistyneitä teknologioita, joilla on kuitenkin omat huomattavat puutteensa. Järkevä integrointi voi auttaa paikkaamaan kummankin heikkouksia”, toteaa Bittiraha-sivustolla Jesper Eklund.

Mitä kryptovaluuttojen ja tekoälyn yhdistyminen voisi olla sitten käytännössä? Eklund listaa viisi mahdollisuutta, joissa tekoälyn ja lohkoketjujen hyödyt yhdistyvät.

Tekoälyn integrointi voisi Eklundin mukaan lisätä älysopimusten kykyä reagoida muuttuviin olosuhteisiin tehden niistä huomattavasti dynaamisempia.

ChatGPT:nkin taustalla olevan suuriin kielimalleihin perustuvien sovellusten nousu on nostanut esiin kasvavan tarpeen laskentateholle ja turvalliselle datan tallentamiselle. Eklundin mukaan lohkoketjut tarjoavat tekoälymalleille turvallisen ja kustannustehokkaan ratkaisun.

ChatGPT:tä voidaan kouluttaa lohkoketjun avulla, Eklund kertoo.

”Jos niitä koulutetaan lohkoketjudatalla pelkän tekstin sijaan, se voisi johtaa kehittyneenpään analyysiin ja johtopäätöksiin sekä tuoda datan suuremman yleisön saataville.

Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat lohkoketjujen keskeisiä ominaisuuksia, mutta monet AI-sovellukset puolestaan pitävät kielimallinsa piilossa. Eklundin mukaan lohkoketjussa toimiva kielimalli voisi käyttää tietolähdettä, joka on läpinäkyvä ja todennettavissa, jolloin käyttäjät voisivat tarkistaa datan alkuperän.

Tekoälybuumi on tuonut esiin lukuisia lieveilmiöitä, kuten disinformaatiota, deep fake -kuvia ja videoita sekä väärien tietojen levittämistä. Eklundin mukaan lohkoketjujen ”kryptografinen validointi” mahdollistaa läpinäkyvän sisällön todentamisen, jakelun sekä kuratoinnin eli sisällön keräilyä uudeksi sisällöksi.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi
Ylös
>