Oma talous

Hallituksen esitys: Näin paljon ansiopäiväraha pienenee työttömyyden pitkittyessä

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on tulossa iso leikkuri.

hallitus budjettiriihi

Maan hallitus esittää muutoksia palkkatuettuun työhön, ansiopäivärahaan ja työttömyysturvan ikäsidonnaisiin poikkeuksiin. Petteri Orpon hallitus esittää, että ansiopäivärahan määrää porrastettaisiin niin, että ansiopäiväraha pienenisi työttömyyden pitkittyessä.

Esityksen mukaan ansiopäivärahaa pienennettäisiin viidenneksellä 20 prosentilla, kun sitä on maksettu 40 päivältä. Kun päivärahaa on maksettu 170 päivältä, sitä pienennettäisiin vielä 25 prosenttia alkuperäisestä määrästään. Ansiopäivärahan määrää ei kuitenkaan voitaisi pienentää niin paljon, että se olisi pienempi kuin peruspäiväraha.

40 etuuspäivää tarkoittaa noin kahta kuukautta ja 170 etuuspäivää noin kahdeksaa kuukautta. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan ansiosidonnainen laskisi siis ensin 20 prosenttia kahden kuukauden päivärahajakson jälkeen ja edelleen viisi prosenttia kahdeksan kuukauden päästä päivärahakauden alusta.

Muutos kohdistuisi myös ansiosidonnaisen lisäpäiville eli niin sanottuun työttömyysputkeen. Lisäksi se koskisi osittain työllistyneitä ja yrittäjän ansiopäivärahaa saavia henkilöitä. Muutos ei vaikuttaisi jo alkaneeseen päivärahakauteen.

Etuuden määrä voi laskea jopa puoleen entisestä

Ansiopäivärahan muutokset tulisivat voimaan 2. syyskuuta.2024. Ansiopäivärahan määrää ei porrasteta, jos päivärahakausi on alkanut ennen lain voimaantuloa. Käytännössä muutos alkaisi vaikuttaa etuuksiin marraskuussa. Tällöin ensimmäisille porrastuksen piiriin kuuluville on ehtinyt kertyä 40 etuuspäivää.

Työttömyyskassojen yhteistyöjärjestön laskelmien mukaan 20 prosentin porrastus tarkoittaisi henkilöillä, joiden työttömyyttä edeltänyt palkka on ollut 2500 euroa, noin 305 euron ansiopäivärahan menetystä kuukaudessa. 25 prosentin porrastus leikkaa ansiosidonnaista tässä esimerkissä jo 381 euroa kuukaudessa.

Taulukko: Työttömyyskassojen yhteistyöjärjestö (TYJ).

Yli 4000 euron palkalla menetys olisi jo 419 euroa 20 prosentin porrastuksella ja 523 euroa 25 prosentin porrastuksella.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ:n toiminnanjohtaja Aki Villman kertoo, rajuimmillaan työttömyysetuus voi laskea jopa puoleen entisestä.

”Leikkausten yhteisvaikutus on merkittävä ja erityisesti lapsiperheiden ja osittain työllistyneiden tilanne heikkenee huomattavasti. Laskelmiemme mukaan osa-aikatyössä olevan kahden lapsen vanhemman etuus voi laskea alle puoleen entisestä”, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) toiminnanjohtaja Aki Villman kertoo TYJ:n tiedotteessa.

Työssäoloehtoihin kiristys ja ikäsidonnaisista poikkeuksista luopuminen

Hallitus esittää myös, että palkkatuettu työ ei pääsääntöisesti enää kerryttäisi palkansaajan työssäoloehtoa. Nykyään 75 prosenttia palkkatuetusta työstä kerryttää työssäoloehtoa. Työssäoloehto tarkoittaa sitä, että työttömän on täytynyt olla riittävästi töissä ennen työttömäksi jäämistä, jotta hän saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta.

Palkkatuetun työn tekeminen kuitenkin pidentäisi työssäoloehdon tarkastelujaksoa.

Hallitus esittää, että eräistä työttömyystuen ikäsidonnaisista poikkeuksista luovuttaisiin. Esityksen mukaan palkansaajan työssäoloehtoa ei enää kertyisi työllistymistä edistävästä palvelusta. Työttömyysturvan ikäsidonnaisista poikkeuksista luopuminen koskisi 57 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia Kelan asiakkaita.

Hallituksen esitykset pohjautuvat hallitusohjelmaan. Sen mukaan hallituksen tavoitteena on työhön kannustava sosiaaliturva, jossa linjataan sosiaaliturvan uudistamisesta siten, että järjestelmä on yksinkertaisempi ja työhön kannustavampi.

Villmanin mukaan ikääntyneiden työttömien tilanne heikkenee usealla tavalla.

”Työttömyyden kesto on ikääntyneiden joukossa tavallista pidempi ja työllistyminen vapaille markkinoille voi olla tietyn iän jälkeen vaikeaa. Työllistymistä on helpotettu aiemmin julkisesti, mutta nyt tästä aiotaan luopua. Käytännössä yhä useampi ikääntynyt työtön tippuu työmarkkinatuelle tai saa huomattavasti entistä pienempää ansiosidonnaista. Lisäpäivien eli niin kutsutun eläkeputken osalta on myös hyvä huomata, että porrastus on pysyvä. Lisäpäivillä oleva henkilö ei voi palauttaa ansiopäivärahaa täyteen tasoon edes työllistymällä”, Villman jatkaa. 

Lue myös tämä: Moni suomalainen luulee ansioturvan vaativan liiton jäsenyyttä

59 kommenttia
 • Mika Tuomi sanoo:

  Mitä vitun järkeä sitä on kohta edes kuulua littoon???

  • Suuri Nollaus sanoo:

   Eihän siinä järkeä olekaan. Joidenkin mielestä siinä on järkeä että pakotetaan töihin, joita ei edes kaikille ole ja ne jotka ovat ehtineet haalia omaisuutta, saavat myydä ne pois että saavat laskunsa hoidettua. Ihmiset omistavat ”liikaa”.

   • Minä-65 sanoo:

    Juu rikkaat huomannu et köyhemmätki ”omistaa”….mutta ei huomannu että velaksi…

  • Sami Kurki sanoo:

   Mika . Yksityiset työttömyyskassat maksaa saman ansiosidonnaisen kuin SAK sillä erolla ,että liiton jäsen maksaa n. Vaikka 5- 700 € vuodessa ja siten tukee liittojen vuokratalo bisneksiä joista SAK saa Kelan maksamat korkeat vuokratuet nylkyri vuokrien lisäksi.
   SAK ei maksa veroja mistään.
   Mika taannoin oli hoitoalan lakot sairaan hoitajat saivat 50€ lisää palkkaa varhaiskasvattajat siis lastentarhan työntekijät eivät saaneet mitään.
   Liitot eivät aja jäsenistön etuja välttämättä.
   Konepajateollisuus teettää jo nyt esim puolalaisilla alihankkijoilla osa ja kasaus tuotantoa johon ei tarvita meri ja pitkiä maarahteja saatikka AKT satamien lakkoiluja ja jarruja materiaalien saatavuuteen. Ns pääkonttorit jäävät Suomeen,, jos jäävät.
   Kansallinen ilmastoteko teollisuus karkoitetaan Suomesta. Nimeltä mainitsematon SAK pamppu on kuin Jimmy Hoffa.
   Käyttääksesi samaa v sanaa mitä Mikäkin niin suomalaiset on v- tyhmää kansaa.

  • Ihmettelijä sanoo:

   Kenen luulet yrittävän pitää työntekijän puolia jos kukaan ei kuulu liittoon ? Nykyisin on paljon niinsanottuja vapaa matkustajia jotka kuuluvat YTK joka ei aja työntekijän etuja. Mutta jos halutaan , että työnantajalla on kaikki valta työsuhteissa , niin siitä vaan. Kohta ei oo kuin parin viikon lomat ja sitä rataa…..

  • Kari sanoo:

   Niinpä.ensi maksumiehenä.täyttä paskaa

  • Satu sanoo:

   Lakko-oikeus, niin kauan kun lakkoilu kielletään….eli ihan kohta…

   • Minä-65 sanoo:

    Yleislakkoa odotellessa…. sais jo tulla!

 • Ankkuri Ankkka sanoo:

  Kyllä vaan ranskassa on helpotettu irtisanomisra ,mutta sen vasrapainoksi myös tuetaan työttömiä.Pitäis nyt tarkastella esim Tanskan mallia ja pohjoismaita. Tanskassa alkaa työttömyyspäiraha siitä päivästä, kun on irtisanottu. Siellä ei ole ajettu alas liittojen työttömyyskassoja vaan lisätty liittojen yhteistyötä ja aktiivisuutta esim työnhaun suhteen.Nimen omaan pohjoismaiseen malliin kuuluu neuvottelu ja sopimuskulttuuri.Suomessa mennään itänaapurin ja unkarin suuntaan sanelu ja toisen osapuokem mitätöinti eli liitottojem alasajo sekä työttömien kiristäminen ja rankaisu karenseilla. Todella harva saa töitä puokentousta kk aikana. Hyvä, jos saa nykyään vuoden tai kahden aikana pidempiaikaista kokoaika työtä. Sen sijaan, että tuettaisi työntekemisen kannaträtavuutta nyt hallitus pistää tien oystyyn joka suuntaan,vaikka tiedossa on ettå valtaosa tarjilka olevisra työpaikousta on osaaikaisa ja lyhytkestoisia työpaikkoja..Eksin on työnantajat ja kunnat luoneet epämääräiset lyhytkestoiset silpputyömarkkinat. Sitten rankaistaan työttömiä ja pätkätöiden tekijöitä hallituksen ja työnantajien luomista epämääröisistä työmaskkinoista rangaistus systeemeillä.Byrokratiaa ei poisteta.Pers.kokoomus hallutus ei osaa tehdä mitään rakentavaa sen sijaan.Jaellaan ja epäaisiallisia saksikuvia ja leikkuulautoja huonon huumorin varjolla,halveksitaan Suomen kansalaisia ja niitä jotka ajetaan taloudelliseen ahdinkoon. Vois mietttiä miksi Tanskassa lakkoillaan vähemmän siellä on neuvottelu ja sopimuskulttuuri eikä pelkkä tiukkapipoinen työntelijöidem aliarvioimis kulttuuri. Sen siitä saa, kun varakkaat tavallisten ihmisten elämästä vieraantuneet juntit pääsee hallitukseen.Koulukiusaaja tasoiset poika poliitikot suunuttelee saksikuvia ja leikkuulautoja ja Purra 30 000 maksavia lautaoeli iltoja. Sivistys loistaa poissa ololla ja työelämän hoito sekä kansantalous osaaminen on tasolla 0.

  • Vanha viisas sanoo:

   Kansan ymmärrys on tasolla nolla. Se, että työmarkkinaosapuolet yrittävät sekaantua/vaikuttaa suomen ylimmän päättävän elimen eli vaaleilla valitun eduskunnan lainsäädäntö oikeuteen, on räikeintä kuviteltavissa olevaa demokratian halventamista. Eduskunta ei ole työmarkkinaosapuoli eikä liitot todellakaan ole eduskunta. Vaikka haluavatkin kiristää ja sitoa vaaleilla valittua eduskuntaa, joka edustaa kaikkia äänestäneitä suomalaisia. Perustuslakimme mukaan.

   • Rane sanoo:

    No minkä takia hallitus sitten sekaantuu työmarkkinoihin? EK:n helppo voivotella kun Orpo toteuttaa heidän toiveitaan, on kyllä hyvin lobattu. Tuo on kaukana politiikasta ja ei kukaan kiristä esuskuntaa, vaan laitetaan vastaan Hallituksen toteuttamalla diktatuurille. Täällähän on meno pian niinkuin venäjällä.

  • Tyrmistynyt kansalainen nykymenosta sanoo:

   Oikein hyvä kommentti. Nyky hallituksen jäsenet ottavat vain itselleen sopivat asiat mukaan

 • Rane sanoo:

  Mika. Sitähän näillä juuri haetaan. Siinä vaiheessa kun liittojen vaikutusvalta saadaan tarpeeksi pieneksi, alkaa duunarin kyyti olla entistä kylmempää. Työnantaja vie ja duunari vikisee. Ytk:ta ei paljon sun itkus liikuta, se kun on nääs osa juonta.

 • Maatu sanoo:

  Mitenkä menee jos työllistyy esim.määräajaksi?Siis kuinka pitkä täytyy olla työsuhteen jotta on oikeutettu taas koko päivärahaan.Vai jatkuuko tuo miinustaminen.?

 • Jkw57 sanoo:

  Onko se työtömän vika jos työnantaja ei ota töihin ja minua ihmetyttää nämä vapaamatkustajat eli. Ytk porukka eivät vastusta näitä heikennyksiä mutta ottavat kaikki edut jotka liitot neuvotelee

 • Urpo Matilainen sanoo:

  Kuuluvatko ex kansanedustajat sopeutuksen piiriin, sopeutumisrhan supistuminen 40 päivä jälkeen ym. Jos ex edustaja täyttää 58v ennen sopeutusrahan viimmeistäpäivää, hänellä on oikeus sopeutusrahan 65v eli eläkeikään, nämä on poistettava kansanedustajilta. Missään maailman valtiossa ei ole tällaisia etuuksia edustajilla kuin Suomessa, hyvävelijärjestelmää ja korrupiptio on jyllänny ja tyhmä kansa maksanut selkänahastaan, Suomi on eurppoan korruptiotunen maa, eliitti käärii rahat taskuihinsa ja täällä moititaan muita maita korruptiosta

 • Tapani Vaittinen sanoo:

  Hei! Haluan tietoa, että kuinka yli 60- vuotias saa töitä Suomessa, missä on todella paljon ikärasismia! Olen hakenut yli 7 kuukautta aktiivisesti työtä, ja en ole edes päässyt kertaakaan työhaastatteluun! Onko nämä ansioturvan heikennykset kiitos pitkästä työstä elämässäni,ja kaikista jäsen maksuista mitä olet elämässä maksanut ! ! ! ?

 • Huhta reijo sanoo:

  Puuttinin malli tulossa meilekki

 • Sari-Minna Rutanen sanoo:

  Eihän tässä ole mitään järkeä, ei kohta kannata ollaan missään liitossa. Ja minun mielestäni tätä ei saa tehdä, kun on päässyt,tai pääsee liittoon. Jokaiselta kansan edustajalta, voisi ottaa palkasta.,että lapsiperheet ja eläkeläiset ja vahaosaiset saavat rahaa, ettei tarvitsi olla soppakattila jonossa.

 • Olavi sanoo:

  Osin muissa maissa minimipalkka meillä kohta Satosen maksimipalkkamalli ja näitä on jotkut äänestänyt valtaan, auta meitä hra

 • Tuija sanoo:

  Samaa mieltä,miksei myös ministerit voisi tulla talkoisiin,heille vain palkkiot nostettiin

  • Entinen aika takaisin sanoo:

   Kansanedustajien kaikki edut näkyviksi.
   Yrittäjien poistoihin puututtava,siellä todella paljon ns.turhia poistoja,että verotus saadaan keveemmäksi itseltään.Rakennetaan talo,puretaan talo 10 v.sisällä kun ei kannatakaan tai jossain parempi paikka.Veropoistoina nämä rakennettu.
   40 % arvonlisävero ulkomaisiin tuotteisiin,kotimaisiin 15-20%.
   Eiköhän kotimaiset tuotteet jo kaupaksi kävisi kun halvempia olisi ja työllisyyskin Suomessa,ei siis ulkomailla kohenisi.
   Kohta ulkomaille muutettava jos Suomen valtio jo alkaa tavoiltaan olemaan kuin muutama maa,jossa kansa tekee ja jos ei tee,niin ..alkaa hävettää jo tuo hallitus..oli virhe äänestää heitä..
   Me ollaan tyytyväisiä oltu näihin työehtoihin,hallituksen mukaan kaiken on muututtava,hyvänkin.Mitä väliä sillä on onko työsopimukset vanhoja,jos kerran hyvät ovat.Ei se uudistaminen aina ole oikein.Antakaa niiden olla.
   Miksi pitää aina verrata muihin maihin.Tietysti,saa tehdä matkoja niihin maihin verorahoilla ja helpommalla pääsee, kun uudistaa jo jonkun muun mallin mukaan kun oma mielikuvitus ei muuta tuota ja saa helppoa rahaa.

   • Kiitos,entinen aika takaisin sanoo:

    Ja pankit maksakoot takaisin saamansa pankkituet,mitä kriisiaikana saivat.Ovat jo nyt hyvinkin pärjänneet.

   • Vesku sanoo:

    Ministereille maksetaan siitä palkkaa että pienentää muitten palkkojs ja etuuksia.

   • Anna mun kaikki kestää sanoo:

    Ei ulkomailla töitä irtoa, ainakaan kunnollisia kun me ollaan siellä niitä ulkomaalaisia. Ainakaan kun on vähänkään enemmän ikää. On kokeiltu.

 • Ari Tommola sanoo:

  Halutaan ikäihmisiä vielä loppumetreillä kiusata. Äänestäjän muisti on pitkä.

 • Olli K sanoo:

  Äänestäkää jatkossakin porvareita niin menetätte loputkin.

 • vesa sanoo:

  Miksei julkaista hallitus puolueiden lupaksia nähtäväksi ennen vaalia. Koska lupaukset ovat harhautusta äänestäjiä kohtaan.

 • Jepjep sanoo:

  Niimpä,, ei se niin helppoo oo töitä saada. Vaikka kuinka yrittää ja yrittää. Pitäis ottaa huomioon myös se missä ihmiset asuu.. Työmatkoihin voi kertyy 200km päivässä. Jos jotain töitä sit saa.

 • ATIK54 sanoo:

  Hyvät työtä tekevät. Hyväksyttekö tämmöisen menettelyn ja sen ajaman hallituksen? Jos niin, olkaa sitten vaiti

 • Veijo sanoo:

  Jos olisi progressio myös leikkausten suhteen.

  2000 – 10% , 2500-15%, 3000- 25% liukumalla jne.

 • Reissumasa sanoo:

  Älkää nyt vinkuko siellä. Alkakaa kaikki nyt yrittäjiksi, kun olette olleet sitä mieltä täälläkin että nehän käärii kaikki rahat…

 • Pera sanoo:

  Saa orpo purra leikellä ihan vapaasti. Ollut työttömänä jo seitsemättä vuotta joista viimeiset kuusi omaishoitajana. Sitäkään ei olisi pitänyt edes aloittaa. Työttömänä ja ilman hoitotukia olisin ”tienannut” tekemättä mitään ja saanut edes täyden työttömyystuen. Nyt hoidan kusisella hoito tuella 24/7 toista ihmistä ja kela kiittää tästä leikkaamalla työttömyystukea, koska ”tienaan” omaishoitajana.
  Velkaa on työtapaturman takia jäänyt maksamatta ja korko yms kulujen takia se on jo tuplaatunut työttömyysaikana koska ei ole järkeä edes yrittää lyhentää kun vuoden tulot ei riitä edes samana aikana kertyneiden korkojen maksuun. Tähtäänkin nykyään lopun 20vuoden mahdollisen työurani olemalla työttömänä ja haen lopulta sitten kansalaiseläkettä. Töihin on ihan turha edes hakeutua, siitä kun ei jäisi ulosoton jälkeen mitään kouraan.

 • Nimitön sanoo:

  Vain Ukrainalaiset saivat helposti töitä

 • Sirpa Korkiakoski sanoo:

  Mahdoton, mikä mahdoton. Tämä hallitus pitäisi kaataa. Tämmösiä rosvoja ei ennen ole ollut hallituksessa, jotka vähäosaisten pussilla on ensimmäisenä.

  • Vihainen sanoo:

   Samaa mieltä, suomalaiset eivät ansaitse tällaista hallitusta! Äänestetty joo, mutta äänestäjiä kusetettu huolella väärillä lupauksilla.

 • PT79 sanoo:

  Nyt varmaan samalla politikkojen vapaamatkustus myös loppuu, kun eduskunnasta putoavat, eikö!?
  Normisti samoin ehdoin työttömäksi työnhajijaksi.
  Jatkossa ei myöskään kahden kauden edustajille makseta kansanedustajan eläkettä vaan ovat samalla viivalla meidän ”normaalien” ihmisten kanssa ja eläke kertyy kuten muillakin?

 • Eeli sanoo:

  Ministereiden ja kansanedustajien palkoista 10% pois. Voisivat itse maksaa kaikki taksi ajelut sun muut ilmaiset touhut niin kuin muutkin ihmiset

  • Anna mun kaikki kestää sanoo:

   Ei kun 100% pois. Poliitikon rooli saisi olla vapaaehtoistyö omien töiden ohella eikä mitään kulukorvauksia niin sinne hakeutuisi parempaa porukkaa kuin nykyinen roskasakki.

 • Sari jaakkonen sanoo:

  Miten hallitus luulee ihmisten maksavan laskut kyllä leikkaus pitäisi olla sopeutumista ha itse voin vaihtaa maisemaa

 • Köyhä ja työtön sanoo:

  Orpon jengi ei paljoa ajattele että miten täällä lapissa muka työllistyy kun ei ees ole työpaikkoja olemassa vai pitäiskö kaikkien muuttaa helsinkiin halvan elämän perässä ja jättää talot ja kotiseutu

 • Puuhis sanoo:

  Tällä on pelkästään tarkoitus ajaa ihmiset ulos liitoista.

  • Juha-matti sanoo:

   Jos meet pois liitosta meinastko että Kelasta saa enemmän??

   • safasdadad sanoo:

    Kelasta saa saman tuon -20% leikkauksen jälkeen.

    varsinkin monet osa-aikaiset saa kelasta saman.

    osa-aikainen ei tipu alle kelan rahan siis.,

    Hallitus haluaa että työtäkin tekevä tienaa saman kuin lusmu joka makaa kotona.

    Hallitus ei ARVOSTA TYÖTÄ

 • Seppä sanoo:

  Siinä taas vain suomalainen aivopieru,no urpoorpo poppoo vauhdissa.jos yrityksillä ei ole asiakkaita ei voi palkata työntekijöitä kun ei työntekijöillä ei ole tuloja ei ole tuloja yrityksille.se tarkoittaa työttömyyttä eli ei purra Luxus potaskaa.jos kukaan ei ole huomannut niin homma ei toimi missä kirkastaa,meidän eduskuntamme ei ole mistään samaa mieltä onneksi meillä on fiksu presidentti .miksi me aina valitsemme ahdas mielisia ahneita typeryyksiä hoitamaan Suomen asioita.näin perus duunarina on olo että tekee turhaa työtä vuodesta toiseen.minulla on viisi ammattia eikä riitä ,mitä pitäisi olla.en ihmettele jos ihmiset lakkoilee,itse valitettavasti ..lakkoilu ei ole minulle .pitäisikö teidän yli kävellä ja lakaista maton alle

 • Mika sanoo:

  Huh onneksi tehdään toimia, että saadaan ne laiskottelevat työttömät töihin! Eiku..no ei ole juuri nyt töitä, mutta silti!

  • jajajajaja sanoo:

   Työttömän rahoja ei leikattu! Onko vähän vaikee ymmärtää faktoja vai?

   Vain osa-aikaiset menettävät tässä ja työttömät lapsiperheet.

   Työtön toki saa edelleen rahansa ja sossusta lisää.

   osa.aikaisiin osuu isoin leikkaus vielä pahempi jos on lapsia ja tekee osa-aikaista.

 • Mennyt on mennyttä. sanoo:

  Suuri nollaus tulossa. Työttömyys on sama kuin naru kaulassa. Menetät kaiken jos olet yli 50v.

 • Sanna Tuunanen sanoo:

  Haistakaa hallitus paska.!!! Millä vitulla te Hallitus luulette , jotta tavan ihmiset elää, kun leikkaatte joka kohdasta rahasta pois. Teidän pääjehujen palkoista , pitäisi leikata pois, suuri summa ja teidän pitäisi kokea, miltä tuntuu elää pienellä päivärahalla.

 • Tosikko sanoo:

  Kun lukee palstan kirjoituksia, huomaa kyllä minkä laatuista porukkaa täällä on. Säästää ei voi edes töissä ollessaan, kaikki menee ties minne. Katsokaa ay-surkimukset peiliin.

  • Pete sanoo:

   Mistä vitusta säästät, vaikka töissä olenkin. Kaikki menee asumis, ruoka, sähkö, polttoaine ja muihin välttämättömiin kuluihin. Joten lopeta itsekeskeinen ja omahyväinen lässytys ”jonkunlaatuisesta” porukasta.

  • Entinen aika takaisin sanoo:

   En tunne itseäni surkimukseksi.Olen yrityspuolen nähnyt,nyt työelämässä ja palkkakin juoksee.Olen äänestänyt heitä nyt,mutta en kuvitellut heitä näin epäinhimillisiksi työssään.Etoo nähdä tv:stä heidän pilkallinen hymynsäkin..ja maksaa heidän palkkaansakin..
   Olin kuvitellut heidät inhimillisiksi työssään.Mitä vielä…tuen säästöjä…yrittäjäjiä…ammattiliittoja…mutta en tuollaista Hitler ajan meininkiä…voi lapsiparkamme ja heidän tulevaa työelämää…

 • Toni Halmekangas sanoo:

  Täysin turhaa kuulua enää liittoon jos nämä menee läpi. Parempi sijoittaa rahat johonkin josta ne voi sitten helposti muuttaa takaisin likvidiksi.

 • DaRyyd sanoo:

  Lahtarihallitus laittaa köyhät kyykkyyn.

 • Palkkatyöläinen 35 vuotta sanoo:

  Hallitus vaihtoon.

 • J-P sanoo:

  Aivan turhaa pelottelua. Hallituksen toimet ovat melko vaatimattomia mutta välttämättömiä säästötoimia. Syksyllä jatketaan normaaliin tapaan työehtosopimusneuvotteluja perinteisten osapuolten kesken. SAK on tehnyt kärpäsestä maailmanlopun härkäsen ihan perusteetta. Esim eka sairauslomapäivä on työehtosopimuksissa sovittu palkalliseksi – ei lakimuutos tätä sopimusta nollaa, se pätee jatkossakin. Nykytasoiseen ansiosidonnaisen ei vaan ole varaa, tai sitten vaan jatketaan posketonta velanottoa.

  • Pajunköyttä sanoo:

   Älä ole niin yksinkertainen ja koeta ymmärtää, miten maailmantalous toimii, ei se ole kuin asuntolaina. Säästötoimet ovat täyttä huijausta, ei hallitus säästä itse mistään ja vähiten omista palkoistaan, ainoastaan köyhempien rahoista. Jos olisi oikea tarve, niin ei tuhlattaisi miljoonia turhiin ’puistoremontteihin’ ja tunneleihin, joita ilmankin pärjäisi.

 • JepJep sanoo:

  eli -25% vero ja -20 leikkaus niin 1090e jää köteen 594e (eli taitaa olla vähemmän kuin kelan raha) + joudut maksamaan liiton jäsenmaksuja.

 • Ylös
  >