Sijoitusideat

Tässä Helsingin pörssin parhaat osingonmaksajat vuonna 2024

Helsingin pörssissä on luvassa muhkea osinkokevät. Varsinkin finanssitalot tarjoilevat korkeaa osinkotuottoa.

Taaleri pääomarahastoyhtiö tuulivoima

Valtaosa Helsingin pörssin yhtiöistä jakaa osinkonsa keväällä, vaikka osingot voitaisiin jakaa muulloinkin. Moni yhtiö on siirtynyt kansainvälisen mallin mukaan jakamaan osinkoa useammin kuin kerran vuodessa.

Useat yhtiöt ovat jo ilmoittaneet hallituksen esityksen maksettavista osingoista yhtiökokoukselle. Siten analyytikoiden osinkoennusteet tänä keväänä maksettavissa olevista osingoista ovat jo melko tarkkoja.

”Suomen osakemarkkinan osinkopotin odotetaan kasvavan hieman viime vuodesta. Euroissa mitattuna Helsingin pörssin osingot on tänä vuonna ennusteiden mukaan 12–13 miljardia euroa”, kertoo OP:n salkunhoitaja Lauri Tillmann.

Helsingin pörssin osinkopottia kokonaisuudessaan hallitsee pieni joukko suuria yhtiöitä. Sen sijaan noin 40–50 yhtiön joukko ei tyypillisesti maksa osinkoa juuri koskaan, arvioi konkarisijoittaja Kim Lindström Kauppalehdelle tammikuussa.

Sijoittajan kannattaa muistaa, että parhaat yhden vuoden osingonmaksajat eivät välttämättä kuitenkaan pitkällä aikavälillä ole parhaita osinkoyhtiöitä. Keskeistä on myös yhtiön kyky kasvattaa osinkoja vuodesta toiseen.

Finanssialan yritykset hallitsevat listaa

Alla on listattu yhtiöt, joiden odotetaan maksavan niin paljon osinkoa, että osinkotuotto nousee vähintään 5,0 prosenttiin. Taulukossa oleva ”Irtoamispäivä” tarkoittaa sitä päivää, jolloin osinko irtoaa osakkeesta. Sijoittajan tulee omistaa osake ennen irtoamispäivää, jos osingon haluaa itselleen.

Osinkotuotto on laskettu 11.3.2024 päätöskursseilla.

Korkeiden osinkotuottojen listalla on silmiinpistävän paljon finanssitaloja. Korkojen nousu on parantanut niiden tuloskuntoa ja siten osingonmaksukykyä.

Listalla on myös muita perinteisiä hyviä osingonmaksajia, kuten teleoperaattorit Telia ja Elisa sekä teräsyhtiö SSAB, kauppaketju Kesko, brändiyhtiö Fiskars ja konepajayhtiö Valmet.

Reka Industrialin kassa pullottaa yrityskaupan ansioista

Sijoitusyhtiö Reka Industrialin osinko on ihan omaa luokkaansa. Rekan kassa pullottaa yrityskaupan ansioista käteisvaroja, joille se ei keksi parempaa käyttöä. Yhtiö myi tytäryhtiönsä, kaapelivalmistaja Reka Kaapelin viime keväänä ranskalaiselle kaapeli- ja valokuitukonsernille Nexansille 53 miljoonalla eurolla.

Rekalla ei ole omien osakkeiden osto-ohjelmaa, mutta sekin saattaa tulla myöhemmin kysymykseen, sillä yhtiön kassaan jää vielä pelimerkkejä kaapelikaupan jälkeen.

Omien osakkeiden ostojen vaihtoehto on tietysti jokin iso investointi tai yrityskauppa. Näistä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tietoa.

Taaleri palauttaa pääomia Aktia-kaupasta

Listan toisena oleva Taaleri on linjannut osinkopolitiikakseen, että pitkän aikavälin tavoitteidensa mukaan yhtiö jakaa vähintään 50 prosenttia tilikauden tuloksesta osinkona.

Yhtiö myi perinteisen varainhoitoliiketoimintansa finanssikonserni Aktialle keväällä 2021 keskittyen itse pääomarahastoliiketoimintaan.

Yhtiö on jakanut tästä myynnistä kertynyttä ylimääräistä pääomaa omistajille sekä kesällä 2021 että sen jälkeen. Voitonjako osaketta kohden tilikaudelta 2021 oli 2,20 ja tilikaudelta 2022 0,70 euroa osakkeelta.

Nämä tekevät yhteensä 82 miljoonaa euroa osakemäärän ollessa 28,3 miljoonaa. Päättyneeltä kaudelta ehdotettu osinko on 1,0 euroa osakkeelta, josta 0,5 euroa on jatkuvien toimintojen liikevoittoon perustuvaa ja 0,5 varainhoitoliiketoiminnan myynnistä saatuun voittoon perustuvaa.

Fortum jakaa lähes koko tuloksen osinkoina

Kolmantena listalla olevan energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen käyttökate laski viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä roimasti edellisvuodesta. Kun vuosi sitten se oli 774 miljoona euroa, jäi se nyt 459 miljoonan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto pieneni ja oli 359 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 669 miljoonaa euroa.

Energiayhtiö toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo, että vuoden 2023 jälkipuoliskolla epävarmuus Fortumin toimintaympäristössä lisääntyi entisestään.

”Vaisu taloustilanne levisi laajalle, ja inflaatio ja korot olivat edelleen korkealla tasolla, mikä heikentää sijoittajien sentimenttiä kaikilla sektoreilla. Muut maat ovat tarjonneet runsaasti tukia ei-taloudellisille dekarbonisaatiohankkeille, mikä puolestaan on ohjannut investointeja Suomen ja Pohjoismaiden ulkopuolelle”, hän toteaa.

Fortum ei anna arvioita lähiajan näkymistä, mutta tarjoaa silti hulppean 1,15 euron osingon. Maksettava osinko on noin 90 prosenttia Fortumin vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta.

2 kommenttia
  • Antti Puhakka sanoo:

    Ovatko kaikki irtoamispäivät ajan tasalla? Fortumin kohdalla heti pistää silmään kuukauden heitto. Piti irrota jo 26.3.?
    Vai muistankohan noin väärin ilman tarkistusta?

    • Olet oikeassa. Fortumin osingon ensimmäisen erän irtoamispäivä oli jo 26. maaliskuuta. Toisen erän irtoamispäivä on 1. lokakuuta.

  • Ylös
    >