Sijoitusuutiset

Helsingin pörssin listautumiset syväjäässä – vuonna 2023 vain kolme listautumista

Viime vuonna vain kolme yhtiötä listautui Helsingin pörssiin. Nyt odotetaan ikonisen perheyhtiön listautumispäätöstä.

PwC:n Nordic IPO Watch -katsauksen mukaan Listautumismarkkina oli Pohjoismaissa vuonna 2023 edellisvuotta selvästi hiljaisempi niin listautumisten lukumäärän kuin kerättyjen varojen näkökulmastakin. Pohjoismaissa toteutui vuonna 2023 yhteensä 21 listautumisantia ja teknistä listautumista. Tämä oli vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin niitä toteutui 80 kappaletta.

Myös listautumisilla hankitut varat olivat edellisvuotta pienemmät.

PwC:n katsauksen mukaan viime vuonna listautumisantien ja teknisten listautumisten yhteydessä kerättiin varoja 901 miljoonaa euroa yhteensä 12 transaktiossa, kun vuonna 2022 varoja kerättiin listautumisantien ja teknisten listautumisten yhteydessä 2 088 miljoonaa euroa kaikkiaan 57 transaktiossa. Eniten varoja listautumisannin yhteydessä keräsi Seacrest Petroleo Bermuda helmikuun 2023 listautumisessaan Norjassa Euronext Expand Oslon säännellylle markkinalle, jolloin kerätyt varat olivat euroissa 221 miljoonaa.

Suomessa toteutui viime vuonna listautumismarkkinalla vain kolme uutta transaktiota. Viime lokakuussa selkeämmin vahinkovakuuttamiseen keskittyvä finanssikonserni Sammon osittaisjakautumisen myötä finanssitalo Mandatum listattiin Nasdaq Helsingin päälistalle. Marraskuussa ympäristöratkaisujen toimittaja Lamor siirtyi Nasdaq Helsingin päälistalle First North -markkinapaikalta.

Vuoden ainoa listautuminen Helsingin pörssin pienyhtiöiden First North -markkinapaikalle oli Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunnan kesäkuussa toteutunut tekninen listautuminen, jossa osuuskunnan osuudet otettiin kaupankäynnin kohteeksi.

Kuluvana vuonna Pohjoismaissa on toteutunut vasta kaksi listautumisantia, joista molemmat Ruotsissa. Varovaista optimismia listautumismarkkinoiden elpymisestä on kuitenkin ilmassa kaikissa Pohjoismaissa. Keskuspankkien näkemykset siitä, että inflaatio ja korot olisivat saavuttaneet korkeimmat tasonsa, tukevat optimismia.

”Sopivaa hetkeä odottavien, listautumista suunnittelevien yhtiöiden määrä on kasvussa”, arvioi PwC:n partneri Sari Elonheimo.

Elonheimon mukaan Pohjoismaiden markkinalla listautumisikkuna voi mahdollisesti aueta, tai vähintäänkin raottua.

”Listautumista harkitsevan yhtiön kannattaakin olla hyvin valmistautunut, jotta tilaisuuteen on mahdollista tarttua listautumisikkunan auetessa.”

Helsingin pörssin alakulo ei ole omiaan houkuttelemaan yhtiöitä listautumaan. Jotain kulisseissa sentään tapahtuu, sillä esimerkiksi perinteikäs perheyhtiö Fazer on edennyt valmisteluissaan odottamaan oikeaa listautumisajankohtaa.

”Olemme sisäisesti tehneet kaiken valmistavan työn niin, että Fazerin prosessit ja organisaatio ovat siinä mallissa, että voisimme listautua”, kertoi helmikuussa yhtiön toimitusjohtaja Christoph Vitzthum Kauppalehdelle.

Vitzhumin mukaan listautumispäätös vaatii ainakin kaksi isoa asiaa. Markkinan on oltava otollinen listautumiselle ja yhtiö tarvitsee lisää pääomia. Tällä hetkellä kumpikaan noista ehdoista ei ole toteutunut, toimitusjohtaja kertoo.

Kommentoi
Ylös
>